Když jsou děti byznys

13.11.2014

Někdy se nepřestávám divit, kdo všechno na moji peněženku útočí prostřednictvím dítěte.

Poprvé moje odboje proti hromadným "zvyklostem"  začaly už v době docházky do MŠ. Neměla jsem nic proti tomu, že do školky přijde pan fotograf a vycvakne děti na památku pěkně pohromadě. Začalo mi to vadit v momentě, kdy pan fotograf docházel do školky v říjnu - a následně pak i v květnu. Inu, to víte, děti rychle rostou- abyste měli srovnání...

Trvala jsem na tom, že nepotřebuju k dokumentování toho, že můj potomek prospívá důkaz v podobě souboru fotografií zapasovaných do pestrobarevných nevkusných rámečků, kde na na mě bude žulit dítě sedící na saních - v pozadí vánoční stromek-  v bačkůrkách s traktorem na klíně. Argumentovala jsem vždy tím, že manžel fotí rád a dobře a že s fotkami můžeme dláždit ulice a že tento rozkošný soubor nechci, dokonce ani za výhodnou cenu 249Kč, protože nevím, koho z prarodičů bych měla odvahu tímto potěšit.

Nepočítám všechny ty katalogy, které děti nosily domů- "sleva" na hračky, na knížky- a nebo úplně nejlépe: "Mami, tuhle knížku si máme prohlédnout a buď přinést 300korun, nebo knihu zpátky..." - stejnětak nejrůznější CDROMy a "didaktické hračky" - nechápu.
Jasně, žijeme ve století reklamy, reklama číhá úplně všude, některá je i chytrá a polapí nás dříve, než si toho stačíme všimnout...  ale že se i státní školní zařízení stanou reklamními agenty ???
Nelíbí se mi to- a i kdyby to bylo nevímco, nezajímá mě to. Nekupuju. Odmítám. Příčí se mi totiž ten způsob, jakým se mi zboží chce vloudit do bytu.

Koupit si knížku, to je přece obřad! Zajít do příjemného knihkupectví- osahat si je, prohlédnout i očichat... a při tom obhlédnout i nabídku konkurence- porovnat si ceny, za jaké lze knihy koupit- to je přece to, k čemu chci svoje dítě vychovat. Umět si vybírat, porovnávat- hodnotit.

Posledním hitem sezóny jsou školní zájezdy organizované nejmenovanou CK.
Z cen se mi pravda lehce točí hlava- pořídit školu v přírodě od pondělí do pátku (takže 4 a půl dne čistého času) za 3000 (výlet prosím není v ceně zájezdu započítán, tudíž + 350K) - to mi tedy připadá moc. Hudrovala jsem, ale nakonec -pod tlakem společných zážitků- jsem vždy vysázela požadovaný obnos.
A tak díky tomuto zážitkovému zájezdu třeba Martinka letos v červnu (krátce před svými 10.narozeninami)  zjistila, že turistický salám vypadá stejně před jídlem - i po zvracení a sdělila mi, že nebydleli v tom domě, co byl vyfocený na obrázku, ale kousek vedle...  Na ozdravný pobyt pak plynule navázal její 3denní pobyt v nemocnici. Ten byl sice "zdarma"- tedy hrazený plně zdravotní pojišťovnou, ale i tak  jsem si řekla, že UŽ stačí.

V září na třídní schůzce paní učitelka předestřela nabídku kulturního vyžití pro děti pro následující pololetí. Chvílemi nevím, jestli je škola vzdělávací, nebo spíš kulturní institucí.V minulém týdnu kupř. děti absolvovaly v době vyučování dvě návštěvy "kulturních zařízení".
Rodiče se měli také vyjádřit k tomu, zda souhlasí s tím, aby děti jely na výlet na Kokořín- 12.listopadu??? Pročetla jsem leták- ááá moje oblíbená CK! ...za pouhých 355Kč výlet  na hrad, který je v tuto dobu veřejnosti už pár týdnů uzavřen. Při představě, jaké může být v tuto dobu počasí, jsem zaškrtla, že zájem nemám.  S Martinou po výletech jezdíme, kulturu myslím pěstujeme hojně- uvítala bych spíš, kdyby se ve škole učilo a ne, že děti budou po výletech- a já doma o víkendu budu pilovat vyjmenovaná slova a násobení....
Následovalo vysvětlování, proč Martina na výlet nepojede.  Že to opravdu není z finančních důvodů, ale z principu. Nebudu podporovat CK, z jejíchž služeb nadšená nejsem.

Výlet včera proběhl. Z nabízených atrakcí- vyzoušet si na hradě brnění a meče a nevímco ještě - prý nakonec sešlo. Chce se mi dodat samozřejmě sešlo... Vždyť jsou to JEN děti...

14 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

a co teprve velmi výhodné a ZDRAVÉ svačinky - dotovaná sladká mlíka, která jsou levnější v krámě. Že by cena stoupala s dotací?

Naštěstí paní ředitelka chce vyjádření od rodičů, než k takovým akcím přistoupí.

Doufám, že jí to vydrží a nepodlehne.

Návštěvu z Tibetu děti ocenily mnohem víc :)))

Lucka od Fíků

Klarkas řekl(a)...

Jak praví klasik: No přátelé já nevím, ale když to srovnám s výletem na Kokořín... :-D
Wlčice, udělala jsi velkou chybu, s čím teď bude Martinka srovnávat.... :-)

Ali řekl(a)...

My máme svým způsobem štěstí, že naše děti nechodí nikam. Ale vůbec nikam! Na velký nátlak rodičů paní učitelka vloni svolila s návštěvou planetária. ŠvP máme v rámci pračky peněz pana Richtera za pouhých 1000 Kč, ve kterých je zahrnuta i otrava prošlým jídlem dovezeným z Polska a zápaly plic ze zimních zájezdů, protože v objektu téměř nefunguje topení a sníh leze okny na pokoje. Klára tam byla pouze v první třídě a nikdy více! Jsem zvědavá, jak se k podobným akcím postaví paní učitelka našeho prvňáčka.
Nyní mě rozzuřily ony zmiňované zdravé svačinky. Děti přinesly domů kartičky do automatů již připravené se jménem, jen je dobít. Měli jsme doma dlouhou diskuzi...

kanashi řekl(a)...

To už dneska učitelka neumí samostatně zorganizovat výlet? Zvláštní... Nabízí se otázka... kolikpak asi pan ředitel od té cestovky dostal?Škoda, že nejsou všichni rodiče rozumní. Kdyby nebyla poptávka, nebude nabídka...

Lucie řekl(a)...

Otázkou je, co z toho má pan ředitel že? Minimálně zájezdy pro rodinu grátis.......
Jako největší problém vidím spíš to, vysvětlit svému dítěti princip této politiky a nedopustit, aby se vůči ostatním jedincům necítilo v nevýhodě. Což ale ty s Martinkou asi nemáš problém....
Třeba moje dcera by to viděla jako největší příkoří světa :)

PS: těším se na další školní zážitky :)

Blanka řekl(a)...

Jsem ráda, že nejsem sama, komu přijde, že se ve škole přestává učit.

Drotarka řekl(a)...

Tak cestovky sú kapitola sama o sebe, zvlášť, keď majiteľom je sám pan riaditeľ. To deti chodia na poznavačku do zahraničia v každom ročníku. A svete div se, je to vraj veľmi obľúbená časť školského roka! (mimopražské mesto, skúsenosť z rodiny).

My sme ale druhý extrém - ani v školke ani v škole sa nikam nechodí - ani škola v prírode, ani výlety, žiadne programy pre školy v muzeách a galeriach v Prahe. P. riaditeľ nepodporuje, lebo vraj nechce skončiť vo väzení. A vraj on z toho žiadne peniaze nemá, učitelia tiež nie, potrebné je zohnať zdravotníkov, hlídačov na noc a program a škola to platiť nebude... Lenivosť a pohodlnosť to je. Keď ale tak čítam skúsenosti, tak asi mám byť nakoniec rada, že nikam nechodia:-)

Škola je vzdelávacia inšitúcia, ale pre koho sú potom programy v múzeach a galeriách v pracovný týždeň doobeda? Nemusia dva krát do týždňa, ale dva krát do roka...

Liška řekl(a)...

Já bych byla vytočená tak, že bych ani ten článek takhle slušně napsat nedokázala.

Je to vůbec legální? Může být legální nabízet výlety s CK a knihy? Vyhrála ta CK v nějakém konkurzu, konaném pro každý jeden výlet, se dvěma dalšími CK ? Jak ji vybírali? Nelegální,ne?

Představuju si svoje rodiče, co by řekli učitelce, oba asi totéž, asi výhrůžku jako reakci na takovou opovážlivost:
"Ještě jednou mi pošlete domů knihu, tak si mě nepřejte! JEŠTĚ JEDNOU to zkuste!"

Ty nabízené knihy si umím představit rozložené u vstupu do školy, nejlépe před vchodem, protože se samotnou budovou školy přece nemají nic společného! Roidiče do nich mohou nahlédnout, když jdou pro dítě nebo na třídní schůzku, mohou si je koupit nebo nekoupit. Ale posílat je po dětech?
Hodila bych tu knihu na zem a šla.
Mě nezajímá, že to někdo mému dítěti svěřil. Nezletilým nemá co kdo dávat s větou, ať to vrátí, nebo knihu zaplatí.
Mně to přijde fakt nemožný, že by to bylo zákonný.

Danka řekl(a)...

Tak k tomuto nemám vôbec čo dodať, štvú ma presne tie isté veci - akurát v pondelok sme vrátili do školy ďalšie dve sady fotiek. Knihy už posielať po deťoch prestali.
V škôlke sú knihy vyložené na stolčeku , tam si ich môžem pozrieť a objednať, čo je na dedine zasa celkom výhodné. Ale nikto ma nevydiera prostredníctovm detí.

Helena Šilhánková řekl(a)...

Konkurz na cestovky a jiné agentury ve škole může znít podivně a přebyrokraticky, navíc to může být dvojsečná věc, ale asi má Liška pravdu. Já znám zblízka protipříklad: školu, která má s určitým místem pro školy v přírodě výborné zkušenosti (i z pohledu rodičů!), ale od příštího roku bude muset poskytovatele ubytovacích služeb vybírat v konkurzu. Tak může to být takhle? Totiž že to pravidlo teprve začne platit? Na druhou stranu si nedělám iluze, že to školy, tedy konkrétní lidí, nedokážou obejít.

Sati řekl(a)...

Naprosto s tebou souhlasím, do poslední čárky. Kýčovité fotky mi zvedají kufr. Věčné exkurze, rádoby kulturní představení, u nás ještě plno projektů ( jsme ekoškola ) a nově ten geniální nápad vyvést děti z lůna Beskyd na 11 dní do Jeseníků. Vzhledem k tomu, že to máme do lesa 5 - slovy pět minut jsme se rozhodli s mužem nenechat se školou vydírat a dceru spolu ještě s jedním spolužákem nechat doma. U mně rozhodla odpověď naší učitelky na dotaz, zda s nimi pojede zdravotník, který je schopen ošetřit dítě s akutní laryngitidou. Po sdělení, že žádný zdravotník nejede a děti zavezou do nejbližší nemocnice - 150 km daleko od domova, kde si je výletkem vyzvedneme, mně chuť na rádoby ozdravné pobyty přešla. Takže asi tak nějak to u nás funguje.

Liška řekl(a)...

Helczo,
my jsme neziskovka v obecní nemovitosti (platíme nájem atd.) a když chceme vymalovat nebo cokoli, myslím, že musíme aspoň formálně doložit, že jsme oslovili tři firmy a jednu vybrali.
Ale asi je to něco jinýho a vztahuje se to jen na určitou oblast najímaných služeb (?). Na druhou stranu pochybuju, že sama obec (která je i zřizovatelem škol) se tím řídí,protože jinak by nám na opravy střech neposílali opakovaně tu stejnou firmu, která to vždycky podělá.

Jestli obecní zakázky jsou takovéhle podezřelé, tak školní mohou být (někde) podobné.

wlcice řekl(a)...

No, mě právě vadí jednak to, že moje dítě přijde z divadla a o polovině představení řekne: "to za nic nestálo. My jsme seděli až vzadu a ani jsme neslyšeli, protože tam nějaké děti z jiné školy zlobily..."- nebo: "to bylo pro malý.." - Zkrátka někdo z ped.sboru vybere představení "pro 1.stupeň"- a hotovo. Rodičům se jen vzkáže, kolik mají poslat peněz. Pracovní sešit z matiky si PAK doděláte doma- a nebo: místo pracovních činností si vezmeme čítanky, protože jsme pozadu...

O výletech a pobytech bych mohla napsat stati. Díky Majdě a tomu, že CK (právě ona zmiňovaná- sice jiná škola, ale má to obšancované celoplošně???-asi náhoda) nebyla nikdy schopná zajistit nízkopodlažní BUS-ani objekt, tak jsem pár výjezdů nuceně absolvovala, aby dítě nemělo pocit vyčlenění z kolektivu. Stačilo.ze studijních důvodů určitě. Stačilo mi třebas jen pročíst si jídelníček. ...a některá ubytování... jasně, děti nemusejí mít 5* hotel, ale právě ty ceny ubytování v 5hvězdách odpovídají. Opak je ovšem pravdou.
Rodiče brblají, že je to drahé, ale nakonec všichni přihlášku vyplní. A to nemluvím o tom, že za pobyt v červnu se peníze vybírají hned po vánočních prázdninách! I do Krkonoš se jezdí luxBUSem, kde se nesmí jíst a pít- a je tam animátor- aby děti nezlobily, tak je baví... omdlívám!!! Přece nebudu podporovat tohle??!!

Opravdu není jiná cesta- nenechat se vydírat- a s dovolením, když už to tedy musím platit, tak bych ráda měla možnost vyjádřit se předem k výběru.

velice mě oslovil projekt divadla MINOR- "Ruku v ruce". To je přesně podle mého gusta.

Ajka řekl(a)...

Koukám, že u nás ve škole nějak zaostávají ... žádné nabízení knih, žádné zdravé svačinky ... výlety a fotky jednou ročně .... ale fakt, donést mi dítě takhle knížku, tak se jdu učitelky zeptat, jestli se náhodou nezbláznila ....
Ale souhlas, ve všem:-)