V řadě za sebou...

13.12.2014

V sobotu jsme se vydali na návštěvu do Hořic- nejen za trubičkami :-), ale za mojí přítelkyní L. Doma stáčené trubičky a spousta jiných dobrot nás samozřejmě čekaly.;-)

Dlouhé hodiny jsme povídali, smáli se, dobře jedli i pili- Martina byla blažená, že má parťáka na hraní her... a domů se jelo klasicky za tmy.

Je to půvabný kraj- to "Prodkrkonoší". Náramně jsme se bavili neotřelými názvy vesnic, kterými jsme projížděli. Ty musel vymýšlet lid s hodně velkou fantazií! ;-)

A na zpáteční cestě Martina žadonila, abychom hádali, jak názvy vznikly. A tak jsme tipovali a vymýšleli své vlastní teorie a příběhy o vzniku názvů :-)
MRKVOJEDY (tam se jedla hlavně mrkev) - MYŠTĚVES (ve vsi byly stále přemnožené myši)  - VOKŠICE (tady šili pro Petra Voka na zakázku) - OHAVEČ (sem sváželi ošklivé lidi, aby nehyzdili ostatní vesnice) ... až došlo na DRŠTĚKRYJE (tady si kryli držky před... )

 
...v autě řehot, že nebylo slyšet motor- a najednou úplně nečekaně -přímo před autem- přes silnici vyběhla řada kanců! Pěkné kusy, ale asi bylo příjemnější  potkat je na až talíři-  se šípkovou nebo se zelím.
Wlk sešlápl brzdu- co bylo na sedačkách nepřipoutané, sletělo na zem- a já s hlavou skoro doslova na čelním skle - s hrůzou zjistila, že rozeznávám i štětiny na těle těch divočáků. Bylo jich sedm- jako trpaslíků a byli celí oválení od bahna. Objet nikudy nešli- zatarasili svým průvodem oba jízdní pruhy a rozhodně nepospíchali..v řadě za sebou nehodlali měnit směr- a vyrazili na večerní toulky.

Z představy, jak to mohlo dopadnout jsme se s Wlkem oba orosili. Auto by asi srážku s takovým zvířetem bez úrazu určitě nepřežilo. Uff...
... a zezadu ze sedadla se ozvalo: "To je jak z reklamy! ...já nemusím, já už ho vidím!! Hurá, budou Vánoce!!" :-)
Tohle dítě má ďábelský smysl pro humor... Sbírala všude kolem svoje věci z batohu a kousky jablek, které vyletěly ze svačinové krabičky a jásala, že bude ve škole vypravovat zážitek... 

7 komentářů:

Blanka řekl(a)...

S divočáky máme teď jeden velmi čerstvý zážitek, švagrovi napadl o honě divočák loveckého psa a skončilo to na veterině třiceti stehy. Jsou jich kvanta a potkat je na silnici je fakt dost nebezpečný. Tak hlavně, že všechno dobře dopadlo a Martinka může ve škole vyprávět svůj zážitek z víkendu :-)

Anonymní řekl(a)...

Ač ten zážitek musel být hodně děsivý, tak se tu docela svíjím smíchy... Martinka je fakt nepřekonatelná.. Klára

LEVA řekl(a)...

Wlčice, moc u Vás nepřispívám, ale čtu ráda.
Zážitek s divočáky tedy fuj, ale ke komentáři mě přimělo něco jiného.
Od dětství dumám nad názvem vesnice, přes kterou jsme jezdili k dědovi - Vlkov pod Oškobrhem. Prosím Váš jazykozpytný ústav o analýzu a vysvětlení tohoto názvu, děkuji :-D
Lucie ze sousedství od Gabro

wlcice řekl(a)...

Oškobrh je kopec a vedla přes něj kdysi dávno důležitá cesta. Do kopce se jelo ztěžka, ale dolů to šupajdilo až moc- a tak nejeden kočí, když běžel vedle povozu, "škobrtnul"- a přerazil se. Ona je to vlastně zkratka- protože ten nejnešikovnější a nejotlučenější vozka se jmenoval Oldřich Škoda- takže- toto pojmenování vzniklo z praktických důvodů, aby lidé pořád nemuseli zdlouhavě říkat, že Olda Škoda zase škobrtnul a je celý potlučený. Řeklo se Oškobrh- a hned všichni hned věděli... Vlkov vysvětlovat asi nemusím- je to jasné, že všude kolem rostly ovocné stromy- a podmínky pro jejich pěstování byly pod kopcem tak příznivé, že sadaři každoročně museli hojně stromy prořezávat- od tzv. "vlků"- tedy nadbytečných větví....

....no a teď už mě nezdržujte, jdu podat žádot o nový pracovní poměr- budu dělat mluvčí panu prezidentovi, protože tohle je taková kravina, že by ji ani Ovčáček nevymyslel :-)

ale jinak je zábavný seriál na ČT- Divnopis, kde takové šílenosti vysvětlují vědecky- třeba zmiňované Mrkvojedy- to je tedy síla :-)

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10168943030-divnopis/408235100281003/video/

LEVA řekl(a)...

Děkuji, to zní logicky, tak to muselo být :-)
(akorát mě napadlo, jestli tam tehdy neškobrtl nějaký Vlk :-O )
:-D

Unknown řekl(a)...

K Oškobrhu více zde http://www.turistika.cz/rady/oskobrh-tajemny-kopec-v-povestech-legendach-a-povidackach - je tu tolik možností, že i ta paní Wlcice by mohla být pravděpodobná...

Anonymní řekl(a)...

Markéto, ty ses minula povolání