Náprstkovo muzeum


23.11. 2008 - nedělní odpoledne

Rozhodla jsem se- tedy spíše: přiměly mne okolnosti- založit rubriku: Bezbariérové putování s vozíkem. A hned mám první příspěvek :-)

Dnešní odpoledne jsme se rozhodli věnovat návštěvě muzea. Byla tak trochu nucená ;-) Majda ve škole mívá (po vzoru Ameriky :-) ) projektové dny. Já dost často postrádám smysl- nebo spíše jakési "doznění" těchto akcí, ale to je vedlejší. 7. i 8. třídy mají projekt v rámci budovy školy, 6.třídy zřejmě proto, že mají integrovaného vozíčkáře, vyrážejí do ulic Starého Města... V pátek mě v jídelně odchytila paní učitelka třídní a bylo vidět, že z výletu d Majdou nejenže nemá radost, ale taky trochu strach. Asistentky se domluvily, že půjdou obě, aby to cestování MHD zvládly... jen pro dokreslení situace: o prázdninách zvládám cestování MHD s vozíkem + s Martinou za ruku sama, ale to jen na okraj ;-)
Inu, rozhodli jsme se, že nebudeme školu stresovat a Majdě činit peklo na zemi, vyrazili jsme do muzea v neděli.

Náprstkovo muzeum se nachází v této budově, kousek od kaple Betlémské- na Betlémském náměstí č.1. Je to muzeum afrických, asijských a amerických kultur. A po telefonu nám sdělili, že pro vozíčkáře je návštěva vhodná.
Majda byla docela natěšená. Jeli jsme autem.



Tady je Majda přímo u vstupu do budovy. Vítal nás tam krásný totem, několik schodů... ale i plošina! Ta je vidět z boku...

... zřízenec si s plošinou moc rady nevěděl, přiznal, že ji obsluhuje podruhé v životě... a tak musel zasáhnout náš tatínek....
... ááá už je nahoře i Majda ...



Vstup mají ZTP/P zdarma- i doprovod. Pak musí vozíčkář plošinou vyjet k výtahu - je to stará budova, takže i mezipatra... Výtah nový, nerezové dveře- tak akorát na dospělácký elektrický vozík a jeden hubený doprovod :-)
Vyjeli jsme do 5.patra, kde se nachází expozice kultur Austrálie a Oceánie. Okoukli jsme zbraně a nástroje domorodců, a pak se vydali výtahem dolů do 3.patra na výstavu věnovanou kultuře a životu indiánských etnik. Krásné šperky, bezva inspirace pro malování na trička- úžasné vzory- Majdu zaujaly sněžnice a hudební nástroje a oblečení.
Pro ilustraci a inspiraci:



Do přízemí jsme dojeli opět plošinou. Zde se v tuto dobu nachází výstava "Objevování země na Nilu"- tedy výstava věnovaná Egyptu. Konečně jsme nahlídli do nitra pyramid a okoukli mumie a rakve...

V obchůdku Majda pořídila moudrou sovu a nějaký úchvatný náramek pro kamarádku.
Před odchodem jsem se optala, kdeže najdeme WC pro vozíčkáře... no a to bylo pozdvižení!! "No, to tady není", pravila zděšeně paní v pokladně. "To tu zapomněli asi udělat..."
Hmm, bezva. To zas někdo myslel hlavou. Takže vozíčkář tu zdrama zhlédne zajímavé expozice, a pak se z toho v klidu může zdarma třeba po....

Takže závěrem: Náprstkovo muzeum je OK, pro děti i dospělé, personál se moc snažil a byl velmi příjemný, vstupné víc než symbolické... jen s absencí WC je třeba počítat předem- nejíst, nepít, nekouřit... znáte to :-)

To by se asi pokrokový politik Vojta Náprstek divil... ;-)
Pro mě jen to jen důkazem toho, že mnozí považují vozíčkáře za pouhou "věc", nikoli za živou bytost mající běžné potřeby a nároky... ach jo. Tak vzhůru do Evropy!

Ale máme ještě jednu trofej, která stojí za zmínku: sbíráme turistické známky a tady mají svoji vlastní! Takže máme další přírustek do našeho dřevěného nástěnného alba! :-)



1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

akčňáci Wlčicovic opět v akci,....postrach pražských muzeí a galeriií,byli jste už v Národním muzeu...my jo,taky mňamka...M