Jak dělá veverka?


26.1. 2009 - 133.den z 365

Cestou přes park se nám s Majdou vpoledne předvedla veškerá zvířena, která jej obývá. Nejzajímavější ovšem byla veverka.
Přeběhla nám přímo přes cestu a byla krásná - hnědá. Chvíli se zastavila a pozorovala, co my na to. Dívaly jsme se na ni, lehce pohybovala chundelatým ocáskem, přední tlapičky před sebou a očka jí těkala na všechny strany. Nevím, jak jsem k tomu závěru dospěla, ale celá léta jsem žila v domnění, že tito hlodavci jsou němí. Nikdy jsem totiž neslyšela veverku vydávat zvuky. Havrana identifikuju podle krákorání, kočku podle mňoukání... ale veverku?? Jak dělají veverky? Ta naše nám to předvedla ;-)
Najednou se odrazila a hupla na smrk. Myslela jsem, že ji vyplašil můj foťák, ale kdepak: řítil se k nám zezadu bílý špic. No a veverka najednou začala po veverčím nadávat :-) Pro navození zvukové představy bych ten zvuk veverčího bojovného pokřiku přirovnala ke zvuku, jaký uslyšíte, když šlápnete na pískací gumovou hračku ;-)

Kdo si chce pocvičit postřeh, může se pokusit najít si veverku zde:






A tady je ten, kdo ji donutil promluvit ;-)



Pejsek běhal mezi stromy jak zmatený. Pořád se díval nahoru, očuchával na zemi... A veverka si skákala z větve na větev.
Úplně se mi vybavila scéna z filmu "
Tři oříšky pro Popelku"
"... povídám ti: Pojď dolů!! - Povídám ti: Pojď nahoru!!...." :-))

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Pěkné,
my když se jdeme projít do parku, veverky potkáváme na každém rohu.
Vím, jak dělá veverka, teď mi spíše vrtá hlavou, jak ten zvuk pojmenovat. :/