Psychologie zdraví


11.5. 2009 - 237.den z 365

Na dnešní večer mi program zajistila Hanka (naše rehabka). Zrušily jsme soukromou hodinu němčiny, abychom se mohly účastnit přednášky veleváženého pana profesora psychologie Jara Křivohlavého (*1925). Přednášet měl na téma "Psychologie zdraví" - no koho jiného už by to mohlo víc zajímat ;-)

V Klementinu na nádvoří jsem ulovila fotku novodobého ocelového stromu. Autorem je Lukáš Rais. Strom vyrůstá z dlažby přímo před vchodem do Národní knihovny ČR, a tak má patrně symbolizovat něco jako "strom poznání"... ale to je jen moje vysvětlení. Vypadá každopádně velice zajímavě.


Na přednášku se sešlo docela dost lidí. Zde jsem pana profesora velmi nekvalitně vyfotila, když předčítal z jedné ze svých publikací.




Mluvil zajímavě. Zmínil se o pojmech vyhoření. Hezké bylo taky přirovnání, že někdo už jen "doutná" ;-) a radil, že je dobré věnovat se prevenci ztráty nadšení.
No, s tím nemohu než plně souhlasit: v případě, že mě opustí nadšení pro jakoukoli věc, už to k ničemu nevede a nejsem-li schopná sama v sobě zmáčknout "reset", tak je lepší jít od toho. Dobře si pamatuju z dob školní docházky paní učitelky, které měly k nadšení pracovat s dětmi hoodně daleko- a nedá se na ně zapomenout ani poletech ;-) Ale to paltí pro všechny- on znuděný pan doktor v ordinaci taky není to pravé ořechové, za čím bych se vláčela přes půl Prahy....
Zkrátka nadšení je důležité pro všechny. Člověk bez nadšení je pro mě jako leklá ryba.

Pan profesor se pozastavil nad skutečností, že dnes je každý pod vlivem stresu. Používal na to hezký termín. Řekl, že pro NESTRES je důležité "moudré hospodaření s časem" - hm, tak to bych se potřebovala taky někde naučit :-)

Povídal o smysluplnosti života, že pro každého je velmi důležité "mít pro co žít" a taky tvrdil, že pro člověka má velký význam "moudrost", neboť dle výzkumů moudří lidé žijí déle, protože umějí rozlišovat mezi podstatnými věcmi a malichernostmi.

Ukázky z přednášek prof. Křivohlavého jsou k nahlédnutí ZDE. Je to zajímavé čtení, které nutí k zamyšlení.

Když tak pěkně povídal hodinu, řekl, že děkuje za pozornost a těší se na viděnou. K psychologii zdraví se podrobně bohužel vůbec nedostal, přednáška byla totiž jakousi prezentační akci Karmelitánského nakladatelství, které jeho díla vydává. To se ale v letáku nepsalo :-(
Tak mě to trochu zklamalo, ale i tak jsem ráda, že jsem osobně poznala člověka, z jehož učebnic jsem se kdysi učila na zkušky a v knihovně byly k sehnání jen obtížně.
Některé tituly ale určitě stojí za přečtení.


5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Zajímavá přednáška.Pobavilo mně doutnání.Pavla

Gabro řekl(a)...

To musela být zajímavá přednáška. Také mám ráda, když dělá někdo něco s nadšením, je to hned poznat!

Včera na kurzu 1. pomoci zaškoloval přednášející novou kolegyni. Mladou slečnu, která dělá medicínu. K takové pani doktorce bych chodila moc ráda! Šikovná, milá, chytrá... :-)

Anonymní řekl(a)...

ahoj, Jara já mooc ráda, je hrozně milý, moudrý, jeho žena Martička je neuvěřiteln, takové ženy se už dneska snad ani nerodí... Takže myslím, že sis to musela opravdu užít... :-) santhe

Katka s Nancy řekl(a)...

Urcite to bylo zajimave,.. casto dojde opravdu k zamysleni nad sebou samotnym u takovych prednasek.

Pamatuji si, kdyz jsem delala jeste na psychiatrii a pacosi nam hodne blaznili, tak jsem obcas prohodila:"Ty jsi se snad zblaznil" a holky se vzdy smaly a rikaly: "Vzdyt jsi tady dobre" ;-)))

Anonymní řekl(a)...

Teda to muselo bejt super, i když na samotnou podstatu přednášky nedošlo. Moc se mi líbí i jen to málo, co jsi tu prozradila ... je to velká pravda!!!

Já teda co se týká času, tak jsem hrozná v tom, že si sakra hlídám ten svůj, mě stačí být chvíli sama třeba u ovcí a jsem spokojená, nebo večer když všichni spí na netu a klídek, pohoda, čaj ... vím, co mě těší a tak si to dopřávám, tu samotu uprostřed bandy, kdy zrovna nikdo nic nechce...

No jsem se zase zakecala:)))

Diny