Na Vyšehrad!


14.8.2009.- 330.den z 365

Další prázdninový výlet - tentokrát na Vyšehrad. Naši mimopražští přátelé projevili přání poznat historické skvosty Prahy, tak jsme vyrazili společně tam, odkud kdysi údajně kněžna Libuše věštila budoucí slávu Prahy.
Z dálky nás vítaly dvě věže kostela sv. Petra a Pavla:

Nejstarší rotundou v Praze je rotunda sv. Martina pocházející z 2.poloviny 11.století. Připadala mi taková pěkná, fotogenická- jako udělaná do učebnice vlastivědy :-)

Děti si na Vyšehradě také přijdou na své. Díky iniciativě Dana Landy zde bylo vybudováno krásné dřevěné hřiště s postavami ze starých pověstí českých.

No, kdopak se nám to tu sápe s kancem na zádech? ;-)


A hle: Šemík čekající na svého Horymíra :-)

Zavítali jsme rovněž na Slavín. Moc se mi líbí vytesané motto: "Ač zemřeli- ještě mluví". Výstižné, všeříkající.... umět to taky tak ;-)
Vyfotila jsem alespoň kryptu, v níž je 44 pohřebních kobek. Pročetli jsem si zlatě vypasná jména pohřbených a ostudně zjistili, že některá ani neznáme.

Samozřejmě jsme se zastavili i u hrobu nejčerstvějšího... Tady leží ten Waldemar, co tak krásně zpíval... :-(


Z Vyšehradu je překrásná vyhlídka - snad na celou Prahu. Prostě "PANORAMATA" :-)) Toto jsou všechny naše děti a pár věží Prahy stověžaté ;-)

A ještě Hradčana. Zkrátka jsem ZASE neodolala, tenhle pohled se mi nikdy neomrzí! No není to nádhera? :-)


Výlet snad splnil očekávání všech. Děti se vzdělaly a zároveň si zadováděly na hřišti. My dospělí jsme se krásně prošli, popovídali si a kochali se výhledem.
---------------------

Jedinou perličkou pro mne byla návštěva infocentra. Já je totiž tak trochu testuju- to se přiznám ;-)
Než někam vyrazíme s Majdou, raději si všechno nastudujeme na inetu, nebo tam rovnou zavoláme- abychom věděli, jak "moc" je objekt bezbariérový.

Tak jsem se v infocentru "Špička" na Vyšehradě šla zeptat, co můžeme s vozíčkářem zhlédnout, zda by mi paní mohla doporučit trasu + objekty, které lze s vozíkem navštívit.
Paní mi mohla leda nabídnout pohledy a mapičku za 15 korunek (nesnáším zdrobněliny, když "nejsou na místě"- když mi někdo vrací korunku, nebo nese kafíčko a cukříček!!!) .
Paní tam není zřejmě od toho, aby někoho informovala. Paní je tam od toho, aby prodávala a měla tržbu. Snaživě začala diskutovat s kolegyní, jestli jsou TAM a ONDE schody... tak jsem napověděla, že do gotického sklepa má být nějaký postranní bezbariérový vstup z parku :-) "No, to je možný. To se domluvíte přímo na místě. "

... paní ale není jediná. Do infocentra v Poděbradech jsem posílala mail se stejným dotazem už před dvěma týdny. Dodnes žádná odpověď. Kdyby informace pro vozíčkáře měli na www, neotravovala bych.

To není jako v Jablonci n/N. Tam jsme přišli a obě pracovnice se mohly přetrhnout! Nacpaly nám kdejaké prospekty, doporučovaly všechnomožné, že nám ten týden na výlety nestačil a museli jsme se tam za rok vrátit :-))
To je jiná kávička, že .... :-)

5 komentářů:

Markéta a Luki řekl(a)...

Ahoj :-)
My jedeme do Prahy příští víkend, tak díky za inspiraci :-)
Luki se nejvíce sice těší na restaurace se steakama ale historie ho taky nemine. Kdybys měla ještě nějaké tipy, kam se dá bez problémů dostat, tak budeme moc rádi. :-))

Mirka řekl(a)...

Ahoj, ráda si k tobě chodím číst, obdivovat tvůj pohled na svět, držet palce a tak a teď jsem zahlédla, že potřebuješ info z Poděbrad. Pokud budu moct pomoct, napiš co tě zajímá, jistojistě jsem pružnější, než zdejší dvě rozhádaná infocentra. Mirka

Mirka řekl(a)...

Promiň, zapoměla jsem mejl:
Miriric@gmail.com

wlcice řekl(a)...

Děkuji tímto Mirce za perfektní INFO, co poslala mailem. Myslím, že jedna schopná Mirka by vyšla město levněji, než dvě nefunkční infocentra.
Díky za bezva postřehy ohledně vozíčkářů, je vidět, že Mirka už ví, o co jde ... ;-)

Mirka řekl(a)...

Dík za pochvalu, ještě jsem tě zapomněla upozornit, že poslední srpnový víkend proběhnou poděbradské slavnosti http://www.podebradskeslavnosti.cz/
a tento víkend přehlídka tanečních souborů http://www.ifbbohemia.cz/dance2009.html