Kde jste si mě koupili?

6.11.2009

 Dneska nebudou žádné nové diagnózy. Milovníci drsných scén z českého lékařského prostředí mohou odkliknout jinam ;-)
Já jsem během toho šíleného měsíce  pendlování mezi ordinacemi-prací a chátrajícícm domovem stihla i 2x navštívit divadlo- jen jsem ještě neměla čas o tom napsat. Ale představení to byla pěkná, tak by bylo škoda jim neudělat reklamu. Dnes bude řeč o dětském představení, které jsem zhlédla koncem října s Martinkou.

"Kde jste si mě koupili?"
Takhle se vždycky ptala Martinka, když chtěla zjistit, jakže se k nám do rodiny vlastně dostala... Znáte to, takové ty všetečné dotazy, co nejednomu rodiči vženou růženec do tváře  :-)
Divadlo v Dlouhé na to má lék!
Pro děti připravilo bigbítovou pohádku "Myška z bříška", která vypráví o mamince- rockové zpěvačce. Ta celkem překvapeně zjistí, že čeká miminko a začne si s ním povídat. Děti se tak dozví, jak to vypadalo, než se narodily, co to je porodnice, jak o sebe maminka musí pečovat...

Režisérem hry je můj oblíbený a úžasný Jan Borna. Ve 33letech u něj propukla roztroušená skleróza a upoutala jej na invalidní vozík. Nicméně je to obdivuhodný a velice pracovitý člověk. Kolegové v divadle mu velmi vyšli vstříc, pomáhají mu a i díky jejich aktivitám je divadlo plně bezbariérové.
Bornovy hry pro děti se vyznačují tím, že se u nich bezvadně baví i dospělí. Různé dvojsmyslné narážky, vtipy, detaily na kulisách a kostýmech...

Maminka neví, zda se jí narodí kluk, či holka, a tak při rozmlouvání s miminkem používá neutrální označení "Myško"
Myška tráví čas ve velkém rotujícím bubnu, kde má pohovku a kalendář označující, ve kterém měsíci těhotenství se miminko právě nachází.


Zde je vidět maminku, jak se drží za bříško a promlouvá k němu - a na pozadí sedí Myška a připravuje se měsíc po měsíci na odjezd do porodnice



Když z kalendáře odlétne poslední list s číslem 9, Myška si z ocásku vytvoří pupeční šňůru, sundá myší ušiska, nasadí helmu a vyskočí na svět :-)

Celé představení je doprovázeno písničkami  s úsměvnými texty a živou  hudbou (Herci tohoto divadla jsou totiž velmi muzikální a každý z nich hraje na více hudebních nástrojů) . Seděly jsme s Martinkou ve 2.řadě a na moje uši byla hudba dost hlasitá, ale jinak bylo představení opravdu skvělé. Pro  děti  cca od 5let naprosto ideální!

Majda už jej viděla před lety, a tak se Martinky hned vyptávala na podrobnosti. A Maťa se ptala: "Já jsem taky měla na tom kalendáří devítku, když jsem se vyrodila?"
A Majda hned s chutí a pohotově v záchvatu smíchu ( a zlomyslně!!) Matě odpověděla: "Ne, tys tam měla osmičku, protože jsi taková vrána, že sis zapomněla trhat kalendář..." :-))

6 komentářů:

Gabro řekl(a)...

:-DDD Majda to Martince ale pěkně nandala :-DDD. Kája je také vrána a netrhala si kalendář! :-D

O Janu Bornovi vím z vyprávění. Je to brácha našeho blízkého známého Jirky Borny...

Tak díky za dobrý tip na divadlo pro děti!

Marci řekl(a)...

a trhala malá vrána?

wlcice řekl(a)...

Malá vrána se prostě i v prenatálu chovala nestandardně- a to jí zůstalo... ;-)

Andrea řekl(a)...

jak nestandardně?:-)))

Miška řekl(a)...

Koukám,že o zábavu nemáte nouzi ani po představení :-) .

Pisarka řekl(a)...

Taky jsem viděla, souhlasím, skvělá inscenace. A děti jsou asi po vás, tak se nedivte :-))