Zpátky k úterku

28.11.2009

postřehy z úterka 24.11.2009

Vlivem všech těch děsivých zpráv, které se vyvalily na veřejnost, jsem úplně zapomněla napsat to, co mi ještě v úterý ráno kazilo den - pomyšlení na návštěvu neurologie s Majdou. 
Jak víme, Majdino onemocnění je neurologická záležitost. Ona neurologie má vůbec dobré "špeky" :-(
Na zářijovém semináři měla přednášku i paní doc. Havlová - neuroložka, která se těmito chorobami hlouběji zabývá.
My jsme s Majdou od útlého věku chodili na neurologii tam, kam nás odkázali z Thomayerovy nemocnice. Žádná léčba stejně nepřipadala v úvahu, a tak neuroložka 2x do roka Majdu proklepala kladívky, napsala papír na rehabilitaci, občas nějakou pomůcku- a i to bylo s důkladným proslovem, abychom jako měli na paměti, že nejsme sami, kdo má postižené dítě...
Později jsem návštěvy v ordinaci omezila. Neprospívaly nikomu z nás. Majdu stejně vidí neustále zástup doktorů- při našich  opakovaných pobytech v nemocnicích.
Paní docentka nás  na semináři hned odchytila a nechápala, že jsme doposud unikali její pozornosti??? Tak jsem slíbila, že se tedy zastavíme (když už jsme 2roky nikde nebyli). Vtipný telefonát se sestrou jsem tu už popisovala....

Neurologická klinika se nachází v Kateřinské ulici. Je to centrum Prahy, úzké uličky a žádná volná místa k parkování jsou samozřejmostí. Budova je stará a  oprýskaná. S vozíkem se dá vejít přes dvůr. Ordinace jsou velmi malé, pro člověka na elektrickém vozíku taková zkouška zručnosti, aby se vytočil z jedněch dveří do druhých a neodřel při tom skříň či stůl.

Uvítala nás ta samá sestra, co jsem s ní dojednávala objednání. Musím s politováním konstatovat, že hloupější už jsem dlouho neviděla... Po těch letech myslím mohu říct, že jsem už docela vycvičený pacient, když jdu někam poprvé, ptám se: "Co mám s sebou přinést?" Stručně mě odbyla, že kartičku ZP (no, bez té by to nešlo-to by pacient nebyl úplný) a nějaké lékařské zprávy.
Tak jo. Ofotila jsem paní docentce Majdiny  nálezy posledních 2let.
Při vstupu do ordinace se paní docentka dožadovala RTG snímku páteře. No, tak to jsem netušila... Ve zprávě z ortopedie byl jeho popis, to ale nestačilo, paní doc. se prostě chtěla podívat osobně. Tak jsem odsekla, že mi to možná sestra měla říct, když jsem se výslovně ptala, co s sebou.

Další  střet  názorů nastal, když se chystala odebírat Majdě krev. Operace vždy velmi komplikovaná i pro opravdu zkušené sestry. Tak jsem na ni jen koukla a povídám: "To nebudete odebírat vy s těmi nehty, že ne?" Čučela jak vrána. Než stačila cokoli říct, řekla jsem, že Majda je velmi těžko odběratelný pacient a že bych opravdu chtěla někoho zkušeného, kdo ji nebude trápit.
"No to byste si musela na dětské" řekla paní docentka s klidem.
Tak jo. A ta sestra-krasavice na to: "Stavte se ještě na WC, potřebuju moč".
Já jí dost nevrle říkám: "No, to si snad děláte legraci, ne? Já se vás ptala, co si mám donést- vy mi řeknete dvě věci a dalších X mi pak chybí! Můžete mi říct, jak mám od pacienta, který sám nesedí a musím ho na WC přidržovat, odebrat moč do dvou zkumavek? Tak doneste mísu."
Opět telecí pohled. "No to nemám... Tak sem s tím dojedete zítra ráno"
No, to už jsme byla nepříčetná. "Vy si asi myslíte, že nemám co jiného na práci, než vozit moč přes půl Prahy kvůli vaší neschopnosti, že?"
Už jsem ji neposlouchlala. na dětském byly sestry normální. Majdu pěkně mordovaly, aby nabraly všech těch 5zkumavek, pomohly i s odběrem moči....

Když jsme se asi po 3/4 hodině vracely zpátky do ordinace, tak sestra-krasavice povídá: "No kde jste tak dlouho?"
Někdy by mi pomohlo, kdybych fakt mohla říct nahlas, co mě napadne jako první... alespoň bych si ulevila, když už nic jiného. :-(

Paní docentka nám skoro všechno zkritizovala. Nechápe, že Majdě nepodáváme žádné léky.
No, ony žádné ozkoušené neexistují a při našich častých "blicích potížích" opravdu nechceme dávat další příčinu k Majdiným rozvratům metabolismu. O vedlejších účincích nehodlala diskutovat, takže jako rodiče máme mínus.
Už mnohokrát mě napadlo, že dnešní medicína funguje  na principu: na všechno máme lék... tumáš piluli a bude ti líp.
Elektrický vozík je taky špatný... (máme ho 3roky a mysleli jsem si kdoví co nemáme luxusního)
Majdě by pomohly i bylinkové čaje... to, že je nechce pít se nepřipouští. "No, to ti maminka musí uvařit..." Bylo toho moc....  Celé 2hodiny trvala naše návštěva.

Majda byla ubrečená z toho šíleného odběru, na zápěstích se jí hned udělaly dvě velké modřiny, já byla docela otrávená, protože jsem si opět vyslechla, jak tenhle pan dr. to dělá špatně a tenhle zas jinak...
Ono je to pro laika těžké se v těch bílých pláštích zorientovat. Žádný pan dr. přece nemá na jmenovce napsáno: "Jsem dětský neurolog, ale nehovím tomu. Nic nevím. Dávám jen razítka"
Zpochybňovat něčí práci...no já nevím, jistě jsou i mezi doktory nýmandi, to nepopírám, ale pokud je nemoc neléčitelná, léky dostatečně neprověřené, tak pak snad není důvod osočovat někoho z toho, že něco zanedbal a že by pacient vypadal lépe, kdyby byl býval...

Za 3týdny budou výsledky krve a MOČI! ;-) Jsem domluvená na telef. konzultaci.Doufám, že jako rodiče ještě dostaneme šanci obhájit svá stanoviska a postoje.
Paní doc. je velice vlídná, starší dáma, asi kapacita ve svém oboru- to jo. Ovšem kdybychom měli dodržovat všechna doporučení a nařízení lékařů všech 5oborů, kteří mají Majdu v péči, dále rehabilitovat několikrát denně, vyhovět doporučením   odborníků pedagogických- včetně asistentů, pak bychom neměli vůbec čas žít!!!
My jsme si vytvořili vlastní filozofii. Smířili jsme se s tím, že Majdiny akutní stavy bez pomoci dr. nezvládneme, Majda musí do špitálu. Ovšem podstatu nemoci jako takové změnit nemůžeme. My ani nikdo jiný. Natolik jsme zase gramotní, abychom sledovali i to, jak se s tímto onemocněním perou odborníci ve světě. Pacientovi lze pouze život zpříjemnit kvalitními pomůckami (to se taky snažíme, ale ne vždy to jde snadno- vše je drahé, dr. neradi předepisují- vždycky je to boj. Obesílat neustále nějaké nadace, sponzory... achjo ) a taky pečovat o ducha se musí. Jeden takový kvalitní a příjemný zážitek dokáže člověka nabít na mnoho dní. A taky právě o takových zážitcích si obvykle vyprávíme, když Majda leží na kapačkách. Vzpomínáme na to hezké, co jsme zažili a co ještě určitě zažijeme. A nemusí s tím každý souhlasit, to ne. Nám se prostě tenhle způsob osvědčil a Majda si taky nestěžuje.
Jen okolí má mnohdy pocit, že žijeme jinak, než by nám příslušelo.

Po návštěvě tohoto zařízení jsme opět nasadili "naši terapii": nepříjemný zážitek se musí přebít něčím hooodně příjemným :-)
Vyrazili jsme do řecké restaurace- zavzpomínat na naše oblíbené Řecko.
Bezbariérová restaurace ZORBAS se nachází v ulici Ve Smečkách.
Interiér vcelku vkusně zařízen- stoly i židle z masívu a všude dost prostoru. Obsluha tedy postrádala pravou řeckou vřelost- nicméně byla slušná.


Majda poctivě pročetla celí jídelní lístek,


ale nakonec jsme si všichni dali gyros a pitu- takže klasiku ;-)




Majda potom ještě toužila jít do MacDonalda na zmrzku. Prošly jsme spolu Václavák, okoukly nějaké krámečky, kde by se daly ulovit nějaké dárečky, ale nic jsme neulovily.  Zapadly jsme do MacD. ve Vodičkově ulici a číhaly na nízkopodlažní tramvaj, která nás bez přestupu doveze až domů. Pěkně jsme si popovídaly- můj puboš pořád mluví a když má náladu, tak se i nasmějeme :-), já si při tom barvitém vypravování stihla rozlít neuváženým mávnutím ruky macdonaldí kávu po celém tácu i po nohách Majdy... a než jsme zkonzumovaly všechny ty nezdravé dobroty, venku se hustě rozpršelo, což já nemám ráda, protože řidič tramvaje musí vylézt do deště, aby vyndal plošinu a někteří jsou z toho nevrlí.
Ale naštěstí přijela tramvaj s usměvavou paní řidičkou, která pravila, že to neva, že se alespoŇ proběhne, když má tak dlouhou trasu ;-) takže to byla úplně ideální kombinace....

21 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Bohužel nemám návod,jak nejlépe čelit hlouposti, oblečené do bílého pláště.Váš způsob odměny je asi nejlepší způsob,jak se s tím rychle vypořádat a nepřestávat ŽÍT :-))

ivy

Lucka řekl(a)...

Čelit lidské blbosti se nedá:-(. Když se člověk slušně zeptá , co přinést a odpov+ěď nedostane a pak je kvůli tomu ještě poháněn,pak neexistuje omluva.
Lékaři zapomínají, že člověk chce přes všechny trable se svým tělem, taky žít.Trochu jim uniká pojem- kvalita života.

Andrea řekl(a)...

Prosím tě? Markét, to je TA stejná doktorka, co si jí Diny tak chválila????

Miška řekl(a)...

Nestačím se divit a zírat.Ono srážka s bl.. njn.Ale podle mě jsi to vyřešila skvěle.Majdě přeju,aby se jí bacili vyhýbali a tobě pevné nervy a co nejdřív oklepaní se z nepříjemného zážitku.

Aya řekl(a)...

Fuj! Ty jo! Jsem se zas nervla!
Wlčice já tě fakt miluju. Ty jsi přesně moje krevní skupina. Děláš to náhodou perfektně. Sice nejsem neurolog, ale to je možná i dobře ;oP
Jen tak dál. Držte se.
Majda je strašně fajn. A vy taky. Jako rodina na mě přes všecky ty obtíže co máte působíte strašně dobře. Vůbec to nemáte lehké a přece se umíte radovat.
My máme štěstí, že nemusíme taky nic brát, přesto jsem za "divnošku", že nechávám své dítě zběsile tikat a vystavuji ho posměchu okolí. Když vyčti všecky problémy, které z toho měl a že mu to nakonec ty tiky vždy po nějaké době klidu zhoršilo a vyvolalo tak dr. pokrčí rameny s tím, že holt se to někdy stává! No. jejich dítě to není, že...a přebíjet jedny vedlejší účinky dalšími marasty fakt nehodlám. Já totiž doufám, že se tělíčko mého poroucháčka zvetí (A máme jednotřetinovou šanci, že se tak stane) a nebudu tu šanci snižovat nějakými fety!
Já bych ti doporučila "bejsbolovou" pálku, ale to už jsem tu psala :oD

wlcice řekl(a)...

AndyPan:
Jo, dr. je stejná. Milá.vstřícná...jen je rozdíl, když tam přijdeš s 3letým dítětem, které je na začátku své cesty a s 13letým, které má za sebou jistou historii a na té lze hledat mnoho chyb. Mě mrzí zejména to, že doktoři mezi sebou komunikují tak, jak komunikují.

Lenka (má o 10let starší dceru s touto dg) mi to myslím řekla výstiženě: "No jasně, dej jí korzet, dlahy na ruce, ať je má rovný, dlahy na nohy, ať je má podle předpisů, do pusy rovnátka, do nosu kyslík a do ruky zvonek, aŤ si zazvnoní vždycky, když jí něco bude mačkat a tlačit- vyhovíš všem nařízením. A že to nebude k žití? To neřeš. Budeš za hezkou!"

Já za hezkou být v tomto případě nechci. Věř, že každé naše rozhodování o jakémkoli zákroku, koupi pomůcky ... je vždycky zodpovědné. Čteme si o tom, obvoláváme kdeco.
Rozdíl mezi laskavou paní docentkou a námi je v tom, že ona ty přídady zkoumá a zařazuje do svých statistik. My ten případ žijeme a jsme v kontaktu s těmi, kdo jej žijí také. V ČR je takových pacientů v naší věkové kategorii velmi málo a rozhodně to nebude tím, že by rodiče nedělali to, co měli... nad někerými věcmi prostě člověk zvítězit nemůže.
Ono těch témat bylo víc, kde jsme se názorově odlišili.
Majda už k tomu snad má taky co říct a že spoustu věcí nejí, nepije, nesnáší a je jí z nich zle??? No a co já s tím mám dělat? Že nechce jezdit do lázní? A k čemu, vždycky z nich přijela akorát nemocná a unavená- bylo toho na ni moc. Ale to už je naše zkušenost. Tu maminka 3letého dítěte nemá, proto nemá důvod s paní docentkou polemizovat.
Nesnižuji její odborné kvality, její přednáška byla zajímavá, my jen odmítáme slepě plnit nařízení jakýchkoli kapacit. Výsledky studií přesvědčivé nejsou. Až bude na nemoc ozkoušený lék, jistě jej neodmítneme...zatím je to však pouze hudba budoucnosti :-(

Gabro řekl(a)...

Wlčice, opět tak trefně napsané! Srážka s blbcem, je vždy to nejhorší, co se člověku může stát...

Žijte si dál dle vaší fylozofie, myslím si, že to je to nejlepší, co pro Majdu a celou rodinu můžete udělat. Vždyť o čem ten život je??? O zážitcích, o tom, mít si o čem povídat a ne o tom, kolik čajů Majda za den vypila a jak na ní jaké léky působí...

Je mi vždy líto, když si představím, jaké trápení má u nabírání krve a podobných vyšetřeních a když to ještě nějaká hloupá husa komplikuje!!!

Zdar zážitkům a hezkou neděli!!!

Gabro řekl(a)...

PS: Od včera je ze mne TVRDÁ matka :-D. Jsem si na tebe hned vzpomněla!

wlcice řekl(a)...

..Aya: no jo, moderní medicína má pilulku "na všechno"- bez ohledu na to, zda je problém léčitelný.
Nedávno mě jeden dr. "profesor!) přesvědčoval, že by Majda měla brát antidepresiva, aby zvládala psychicky tu svou nemoc... to by taky nebylo špatný. maminka by si šlehla hned 2x- a pěkně v laufu bychom čekaly, až "to přijde"...

sorry, chápu lékaře, že z takových rodičů jako jsme my radost jistě nemají- musejí totiž odpovídat na "blbé" dotazy- to jednak zdržuje, jednak se člověk zalete do "situací"... odtud všechny ty problémy pramení - vyměnit Madleně rodiče- a bude klid a mír a Madlena bude jistě šťastnější, spokojenější a možná ji to "postaví na nohy" :-))

Anonymní řekl(a)...

Wlčice plně s tebou souhlasím,život by se měl těm našim pubošům aspoň trochu ulehčit a ne je mučit .Pavla

Anonymní řekl(a)...

Tak jak čtu, tak tobě se všechno rozleželo teprve teď. Škoda, že nám nikdo neradil tak před 12 lety. Nám tedy pan primář radil , to jo. A´t ho dáme do ústavu, to jim šlo nejlépe, ale nějaké rady, jak to máme zvládat, byly ty tam. Tvrdil, že nás je snad 10 v republice a nejraděj by možná z nás dělali pokusného králíka. Že by třeba řekl, máme v evidenci dítě, které je stejně staré jako vaše, zkuste se spojit a předat nějaké zkušenosti. Zbytečnost. Nerozčiluj se, stejně víš,že co sis nezjistila, oni ti neřekli. Ať na nás hledá chyby kdo chce, ale ať přemýšlí, zda na našem místě by to dělal lépe. Myslím, že by nám všem mohli podat ruku a říct spíš slova uznání, to by nás určitě potěšilo. Ale ono to je pod jejich důstojnost, oni jsou studovaní a vědí všechno, jen to nežijí. A to je ten velký rozdíl. Markéto, zvládáme to, jak jen nejlépe umíme. Jana D

Marci řekl(a)...

Markét,
jestli to oceníš..,tak já si zcela zasvěceně myslím,že to zvládáš výborně.Jak jinak by mohla být Majda tak spokojená?Blicí manévry by možná měla i nebýt SMA, kdo ví??Paní docentku musíš brát s rezervou,u nás by měla být spokojená ,ale taky se jí \nikol nelíbí,co naděláš,musíme se chválit sami.
A kultura ?Tu má Majda v krvi,tu jí neupírejte ..
Zkrátka řidíme se srdcem a intuicí a děj se....

Anonymní řekl(a)...

Markét, plně chápu,ty víš nejlíp, co tvoje dcera potřebuje, co jí dělá radost, co ji naopak zatěžuje, dělej to dál tak , jak cítíš...

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, Markéto,
můj komentář se asi nebude všeobecně líbit, ale nedá mi to a musím sem napsat, hlavně ´v reakci na totálně stupidní hlášky typu "Srážka s blbcem" od blbce Gabro.

Paní docentku známe léta. Její péče o pacienty je doslova komplexní. Zajistí a obsáhne obrovskou šíři - přes rehabilitaci, ortopedii, protetiku, psychologickou podporu, je neuvěřitelná. Má sama těžké zdravotní problémy , sotva drží pohromadě, vedení kliniky jí hází klacky pod nohy jak může - a přestože už smí ordinovat prakticky jen jeden den v týdnu, dokáže každý ten úterek nafouknout doslova k prasknutí,
je v ordinaci od sedmi od rána až přes půlnoc, už neví, jak by si sedla, když už to bolestí nemůže vydržet, ordinuje vleže, doslova dokud nepadne.

Díky paní docentce Havlové je můj Vojtík /SMA II, 7 let/ už 4 roky v nezměněném stavu. Jí totiž všechny ty pilulky a vitamíny a právě díky nim se nemoc zastavila. Je skutečně pořád stejný, předtím to s ním šlo tak rychle z kopce, že už by byl dávno na dýchacím přístroji.

Mám naopak špatné zkušenosti se "zlatokopem" Vondráčkem a s paní doktorkou Haberlovou z Motola, která mi radila "na dítě se nevažte." Jestli má někdo hluboce lidský přístup, je to právě paní docentka Havlová. Ona je troufám si /a myslím, že vím, o čem mluvím/ tvrdit právě ta nejlepší chytrá hlava, která se nejvíc v problematice vyzná a může pomoct. A pomáhá.

Mám vás moc ráda. Denně čtu a strachuju se, jak je Majdě. Díky vám máme električák. Inspirujete mě - dík za tip na Matějčka nebo Zeměplochu např.
Ale dneska jsi mě Markéto neskutečně naštvala. Jako slon v porcelánu. Hloupé a nespravedlivé !!!!!

Jana Zajícová

Venda řekl(a)...

Moc se mi líbí Vaše fylozofie, každý špatný zážitek vyvážit nějakým hezkým... to je naprosto super, až mi bude ouvej, budu na Vás myslet...
Myslím, že nám tady to naše blogování přináší spoustu "věcí" aniž si je připouštíme a uvědomujeme..
Mám Vás ráda... :-)

Andrea řekl(a)...

Omlouvám se, ale mně to nedá nereagovat...

Nevím, jstli se komentář bude líbit vám..ale myslím, že Markéta má výsostní právo na SVŮJ názor na SVÉM blogu..

Navrch jsem nikde nečetla, že zpochybňuje odbornost paní doktorky a snahu jim pomoci...píše, jaké měla pocity jako matka, která se denně pere sproblémy, o kterých vy asi víte víc než já.

Máte sedmileté dítě, tedy téměř dvakrát mladší než Markéta a troufám si tvrdit, že ani vy přesně netušíte, jak pokročila medicína..jaké možnosti měla ona, když se Majda narodila ap.

Ono dítě není stroj..a v tom věku, co je Majda má už svůj názor...

Určitě mě těší, že vašemu chlapečkovi dokáže paní docentka pomoci..ovšem vyjádření typu "blbec Gabro" mi do tohoto milého blogu fakt nepatří a nadzvedlo zase mě...

Pokud jste dobře četla, Gábina reagovala na chování sestřičky..ne paní doktorky. Navrch stejně jako já bych si netroufla zpochybňovat odbornost a zásluhy paní doktorky Havlové, neznám jí..vy zase jistě neznáte Gabro..jak můžete tvrdit, že je to blbec..Já jí znám a vím, že to tak není.

Není, ale lidi jako vás se mi nechce přesvědčovat. Napsat jsem vám to ale musela.

O obsah tak nejde, ale způsob způsob vašeho komentu se mi šíleně nelíbí...

Jitka Neradová řekl(a)...

Sama, paní Zajícová, jste svůj komentář shodila tím, že hned v úvodu někoho nazýváte blbcem. Když chce někdo být mravokárcem, měl by sám být nad věcí a také se podle toho chovat. Ne kázat vodu a pít víno. Obecně nechápu, co Vás tak strašně naštvalo. Snad popsaná situace a z ní vyplývající právo na vlastní názor? Nu, všichni máme své slabé chvilky.

Anonymní řekl(a)...

O blbcích začala Gabro - já jí jen ukázala, jaké je to pěkné, být takhle titulována.
Pokroky medicíny v oblasti SMA sleduju, jako každý rodič dítěte se spinálkou. Troufám si tvrdit, že vím. Paní Havlová byla první, kde šel v Čechách do experimentu s valproátem.
Musela jsem se jí zastat. Osobně se mě to velmi dotklo. Ona pro svoje pacienty žije.

Co se týká Markétina postoje - souhlasím, nakonec je rodič poslední a rozhodující osobou, která musí vědět nejlíp, co je pro dítě dobré a nejlepší. Musela jsem se smát povídání o dlahách. Přesné. Něco prostě smysl má a něco nemá. Jak to kdo posoudí, je na něm.
Ale pozor na předčasné soudy o někom, na koho jste už dopředu nabroušeni a koho až tak neznáte.... Jako reprezentantka lhostejných a bezcitných doktorů je paní Havlová naprosto mylně vybraný příklad.


Jana Zajícová

Anonymní řekl(a)...

Tak to bych ani nečekala takovou spršku názorů. Je to jako když já jsem okomentovala jednu fofografii a komentů pak byla snad stovka. Nevím, ale já pochopila to, že ten , kdo se nechoval tak stoprocentně byla sestřička. Ale ať si každý udělá názor svůj. Ještě by mě zajímalo, jak psala Jana Zajícová, co !zlatokop" Vondráček nabízí. Taky názor, Jana chodí do Prahy, jiná chodí do Brna a nemá třeba také jinou možnost. Je na něho nějaký negativní názor od více lidí nebo je to jen názor osobní.

Katka s Nancy řekl(a)...

Taky mi to neda a taky musim neco napismenkovat. Nejdrive chci napsat Wlcici, ze super vyjadrila jeji nazor a pocit, jen tak dal, vy znate Majdu nejlepe. Dale bych chtela napsat, ze Gabcu znam dost dobre a dala bych ruku do ohne, ze "blbec" neni.
A potom taky par radek pro pani Janu. Take, jako vsichni ostatni jsem pochopila, ze slo predevsim o jednani zrav. sestry, ... ale i kdyby neslo, tak bych na tom nevidela nic spatneho. Muze to byt nejlepsi doktorka na svete, ... ale kdyz nekomu nesedne, tak se neda nic delat. Muj priklad: Hledala jsem dobreho gynekologa uz par let predtim, nez jsem konecne otehotnela. Svagrova mi rekla, ze jeji je super a ze me k nemu objedna. Sla jsem tam a odchazela jsem s pocitem, ze vetsiho "blbce" jsem nevidela. Hledani gynekologa pokracovalo. Druha svagrova rikla, ze ma take super gynekologa, ... takze jsem sla k nemu. Nebylo to to, co jsem hledala, ale parkrat jsem u neho byla. Kdyz jsem mu rekla, ze na dalsi oplodneni jdu do Cech, tak me malem vyhodil z ordinace. Proc, kde byl problem??? Vzdyt obe svagrove rikaly, jak je jejich dr. super. A takto to pokracovalo jeste u dalsich 3 doktoru. Proste jsem v te dobe nebyla zenska, ktere nic neni a jde jednou za pul roku na preventivni prohlidku

Z jineho soudku. Jano, to ze Tvemu synovi pomohlo neco, co Majde nepomohlo, take neni nic zvlastniho. Jednomu stejna vec pomuze, druhemu ne, ... kazdy jsme jiny. Proc muj syn zemrel, kdyz jine dite se stejnou diagnozou "zatim" zije? Udelala jsem ja neco spatne, nebo profesor na klinice, ktery ho operoval? Nejde hazet do jednoho pytle, i kdyz je to stejna diagnoza. Proc nekdo onemocni treba rakovinou a zije jeste 20 let a druhy do mesice zemre???

Anonymní řekl(a)...

[url=http://www.onlinecasinos.gd]online casino[/url], also known as operative casinos or Internet casinos, are online versions of rare ("cobber and mortar") casinos. Online casinos unskilful light gamblers to gain strike it rich in and wager on casino games painstakingly the Internet.
Online casinos typically announce odds and payback percentages that are comparable to land-based casinos. Some online casinos pass over higher payback percentages as a contentment looking all the way through influence ploy games, and some put exposed payout concord audits on their websites. Assuming that the online casino is using an aptly programmed indefinitely figure out generator, proffer games like blackjack preoccupy an established congress edge. The payout epitomize up persecute of these games are established sooner than the rules of the game.
Multitudinous online casinos shrink or be revealed their software from companies like Microgaming, Realtime Gaming, Playtech, Ecumenical Adroitness Technology and CryptoLogic Inc.