Chro-chro

14.12. 2009

Chro-chro chřipka. Téma, kterým se tu už 2týdny zaobírám :-(
Majda totiž díky své základní diagnóze patří do skupiny, které je doporučeno očkování proti H1N1.  Jak víme, kolem vakcíny vznikla veliká mediální bublina, objevilo se několik fám o vedlejších účincích, což mi zrovna rozhodování moc neulehčilo. Všichni mnou oslovení odborníci se ale nezávisle na sobě shodli v tom, že případné reakce na očkování se u Majdy zvládnou lépe než chřipka samotná. Podařilo se mi získat vyjádření Národní referenční laboratoře, neurologa, pneumologa, pediatra... tak víc lidí už jsem snad otravovat ani nemohla :-) a  Majda sama řekla, že by tedy asi radši šla.
Děkuji všem, kteří se mnou měli tu trpělivost a odpovídali na všechny moje (i dementní) dotazy. ;-)

Vím, že s očkováním většina národa nesouhlasí, vedla jsem bouřlivé debaty i se svými přítelkyněmi. Žádné rozhodování  týkající se Majdina zdraví  zpravidla  není  jednoznačně "správné". Zdravý člověk si bezesporu s virovým onemocněním poradí, pro Majdu by mohlo být fatální. Vím, že očkováním nezískávám 100% záruku, mám však alespoň malou naději, že třeba onemocnění neuděří v plné síle- kdyby náhodou udeřit chtělo.

Moje uvažování probíhalo v těchto dvou rovinách:
- neočkovat- Majda  třeba opravdu onemocní- a co asi pak řeknu doktorům? Že jsem byla chytrá, kašlala na jejich doporučení- a teď ať koukají něco rychle dělat?
- dát očkovat a risknout, že vakcína Majdu rozhodí a skončíme ve špitále...
...jedno lepší než druhé.

A tak jsme v pondělí odpoledne  spolu  vyrazily do "centra očkování" na Bulovku.
Měla jsem s sebou 3dny staré doporučení od pediatra. V ordinaci seděl pan doktor, ten však na Majdu ani nepohlédl. Dožadovala jsem se alespoň takové té zevrubné prohlídky- kdepak.  Sestra  mi dala podepsat 2archy papíru- poučení o vakcíně, o složení, alergiích... , pak bodla Majdě injekci a 30minut jsme měly vyčkat v čekárně- "kdyby něco", tak aby pan dr. zasáhl.... Naštěstí to nebylo potřeba.

Rehabilitaci jsem Majdě pro tento den zrušila. Aby byla v klidu. Odpoledne ještě nutně musela do školy na jarmark. Prodávaly se výrobky, které děti vytvářely minulý týden. Majda si moc přála koupit si vlastní šperky z FIMA. :-)
Na jarmark šla s tatínkem. Já byla ve školce na Martinčině besídce.

Večer byla Majda v pohodě. Jen ji bolela ta ruka. Dostala zyrtec a ledový obklad a šla v klidu spát.
Tak snad byla volba správná.
Tedy byla provedena podle nejlepšího vědomí i svědomí, takže nemohla být lepší ;-), ne?

3 komentáře:

Gabro řekl(a)...

Wlčice, nemáte to jednoduché... Tak držím palce, ať je to ta správná volba pro Majdu!

Jitka Neradová řekl(a)...

Jo, jo, to je těžký rozhodování. Ale člověk to nakonec nějak rozčísnout musí. Přeji,aby bylo všechno v pořádku a nemuselo probíhat žádné kdyby. Držím palce. A věřím, že to bylo správné. :-)

Andrea řekl(a)...

markét..já bych asi taky dala..přiznám se...