Mikulášská exkurze na letišti

2.12.2009

Letos se mi podařilo zajistit dětem mikulášské překvapení :-) Netradiční prohlídku  ruzyňského letiště za doprovodu nebeských a pekelných bytostí ;-)  (Šárce tímto děkuji za tip!) 
Letiště Praha totiž pořádá pravidelné exkurze do svého zákulisí. Více o nich najdete ZDE

Podařilo se mi zarezervovat místo na prohlídku začínající v 18.30- ta byla určena i pro vozíčkáře. Wlk s Wlčaty mě vyvedli rovnou po práci, na regeneraci jsem měla hodinu času v autě - jízda přes celou Prahu v tuto podvečerní dobu je skutečně zážitkem! :-( No ale stihli jsme to včas.


Vozíčkáři mohou parkovat  zdarma přímo před terminálem, což je bezva.  Sotva zaparkujete, padne vám jistě zrak na nepřehlédnutelnou ceduli, která nabízí telefonní číslo na přivolání asistenční služby. Tak to je tedy servis! :-)



Před prohlídkou jste prověřeni na základě OP (případně pasu), dostanete oranžový náramek a je vám přidělen průvodce. Náš pan Kamil byl naprosto úžasný. Bývalý pilot, léta praxe, spousta zážitků - zkrátka žádná nuda. Hodina utekla jak voda :-(

Dneska se po hale pronáněli čerti a taky Mikuláš a anděl. Martina hned věděla, že to s jejím zlobením úplně v pořádku není, takže se schovávala za Majdin vozík a tvářila se všelijak.


My ji ale čerty přes rok nestrašíme (seřežeme si ji sami během roku dle potřeby :-)) ) Takže nakonec se osmělila a šla k čertům. Nevím, co jim vykládala, každopádně jim to navodilo velmi  veselou náladu :-))


Za odměnu dostala od Mikuláše čokoletadlo a byla nadšená :-)



Poté, co jsme prošli odbavovací kontrolou, jsme šli do autobusu, protože po letištní ploše je volný pohyb z bezpečnostních důvodů zakázán. Pro naši skupinu byl připraven speciální bezbariérový. Pojme až 6 vozíčkářů. Jen má jednu vadu- nevejde se na silnici. :-)  Jak vidíte, je široký přes celý jízdní pruh. To mě nikdy nenapadlo, že letiště má svoje autobusy " na míru". Jsou až pro 100 pasažérů. Pan řidič byl ochotný. Autobus má 2plošiny a na vozíky spec. ukotvovací pásy



- to se v autobusech MHD jaksi nepoužívá, ale asi by mělo.


V autobuse bylo veselo! Naskákali do něj čerti i čertice? Martina byla chvílemi nejistá a při pohledu na pytel natahovala moldánky. Dobře věděla, že je na zlobivé děti. :-) Jedna čertice se usadila přímo vedle ní...


Autobus nás provezl po letišti, pan Kamil vyparavoval o letadlech, o tom, jak je v zimním období rozmažují a chrání před námrazou, jak je to s motory- že se dá letět i na jeden motor a přistát bez nich... naskakovala mi husí kůže jen při poslechu- nedovedu si to představit v reálu...
První zastávka byla na hasičské záchranné stanici. Super vybavení. čas dojezdu po celém letišti je stanoven na 3minuty. Hasiči mají limit 45vteřin, aby naskákali do auta a vyjeli do akce.


Pan Kamil. je úplně vlevo.

Všechny vstupy do budov jsou vybaveny nájezdovými rampami, což je velmi příjemné!






Prohlídka byla velmi zajímavá. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavostí, koupili si další turistickou známku do sbírky a celou cestu domů si povídali o tom, jak náročné je býti pilotem, jak složitým organismem to letiště ve skutečnosti je...
Takže až nebudete vědět, co dělat, můžete si objednat exkurzi na letišti. nebudete litovat! :-)

16 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Tak vedle naší Lucky si sednout čert, tak se snad po.... a to je starší než Martinka, o té akci jsem taky slyšela, bohužel v autě asi v 16:00, což už je dost dlouho, i když nejsme daleko od Prahy, jinak pan Kamil vypadá na fotce jako Felix Slováček.
Blanka

Andrea řekl(a)...

Mně se tedy virtuální prohlídka líbila:-) Promiň , že tě plácám a nevyžaduju více kultury:-)

Je fajn, že něco takového pro vozíčkáře je..a že jste si to užili..jen tu cestu přes Prahu nezávidím:-(

Aya řekl(a)...

Tak to je super.
Hele Wlčice moc se mi líbí ta tvoje vyprávění.
Já bych sice do letadla nevlezla, ale prohlídnout si letiště to by nebylo špatné. :o)

Aya řekl(a)...

Tak už jsem jednou psala, ale se mi to nějak neukázalo...

Takže znova.
Wlčice perfektní výlet. Věřím, že holky musely být nadšené.
My v Mikulášovi nejedem a nikdy bych děti nestrašila čertiskem. Přesně jako vy, radši si je seřežem sami. :o) Na čerta je navíc rok čekačka :o))
Jinak moc ráda čtu tvoje vyprávění kde jste byli a co jste dělali. Jsi talent.
Lítat bych se bála, ale proti exkurzi letiště bych nic neměla. :o)

Aya řekl(a)...

aha tak ted jsem si přečetla, že mi to musíš nekdřív schválit. :o) Promiň

Marci řekl(a)...

super, jako bych tam byla(čím to, e se čertů taky bojím)

Marci řekl(a)...

ty jo,ty si schvaluješ komenty,už jsem si říkala-ňákýrozbitý

wlcice řekl(a)...

Schvalování komentářů jsem jaksi byla nucena zavést do té doby, než se můj blog vyléčí z prasečí chřipky. Tak mějte prosím strpení ;-)

wlcice řekl(a)...

Letiště doporučuju, skoro bych řekla, že nejvíc si to užíval tatínek :-)) Každopádně jako rodinný jako dárek a překvápko to zafungovalo skvěle!

Jitka Neradová řekl(a)...

Jo takovou mikulášsku nadílku bych si také nechala líbit. A co se týk čertů, sama si pamatuji, jak jsem se jich jako dítě bála (ostatně i dnes, když potkám skupinku alkoholem posílených pekelníků, klidím se jim z cesty) Ale Martinka je hrdinka,sedět vedle čerta nebo čertice je statečné. a Souhlasím s Aya- hezky se čteš a jsi talent:-)

Aya řekl(a)...

To víš Wlčice já su taková hrrr...život mě naučil :o)
Ale učím se pořád a tak slibuju, že se příště nejdřív rozhlídnu, než utvořím ukvapený úsudek a komentář... :oP chi...

Anonymní řekl(a)...

No super, to by si Stáník užíval. Možná někdy dojde alespoň na exkurzi letiště, když ne na nějaký odlet. I když? Plánuje se Anglie. A možná , možná se uskuteční.
A co ty? Čerti nic? Tolik průšvihů máš a nechtěli tě? J

Gabro řekl(a)...

Zdravíme a virtuálně poplacáváme za super akci pro rodinu! :-)

Gabro a Katka toho času v ČR

Lucka řekl(a)...

báječná reportáž z letiště :)
Díky!!
držím palec, ať se blog co nejdříve udraví!

Lucka

Miška řekl(a)...

Wlčice,exkurze se mi jako pokaždé moc líbyla.Nebýt to pro nás tak daleko,taky bych jela :-) .
Jo a přeju brzké uzdravení z prasátkové chřipky.

thora řekl(a)...

How very interesting.

Blog, get well soon, this swine flu can be so annoying.