Mikulášsko-zabíjačkový ;-)

5.12. 2009
Ráno jsem opustila rodinku s tím, že jedu na zabíjačku. Je to kousek za Prahou a jezdím pravidelně 2x ročně. Je to relax. Tedy odpočívat se tam moc nedá, ale jinak duševní odpočinek - parádní. Letos se to trochu zkomplikovalo.Takže jsme musela skloubit dvě "důležité" akce dohromady  a odpoledne si ze zabíjačky odskočit.

Každoročně touto dobou se totiž již několik let měním v Mikuláše. :-) Emancipace zasáhla do všech oblastí... No, u nás to začalo kdysi dávno. Když se nám podařilo získat peníze na 1.elektrický vozík pro Majdu, psal se konec listopadu 2002. Majdě bylo necelých 6let. A my jsme zas měli potřebu udělat z této akce "nejaký zážitek" :-) Tak jsme vymysleli vlastní scénář, že vozík jí předá Mikuláš, a protože žádný nebyl po ruce, bylo nejjdnodušší si ušít kostým a převtělit se do něj osobně. :-)) / Podrobně jsem o tom už psala v dubnovém příspěvku- tam lze taky najít odkaz na videozáznam z akce, který natočila paní z ČT a skutečně byl  na ČT1 odvysílán/ Tím informace pronikla na veřejnost a na "průšvih" bylo zaděláno...

Za ty roky se nám klientela pěkně rozrostla :-) Čert v civilu vlastní taky dvě předškolní holčičky, takže ví, jak se věci mají. Vždycky se u toho vyřádíme, neb se zaměřujeme i na výchovu dospělých :-)) /to nás po pravdě řečeno baví nejvíc/  Letos jsme vyčinili 17dětem, všechny slibovaly, že se polepší a rodiče si mnuli ruce, že alespoŇ pro tento večer SNAD bude doma klid a někteří se i ochotně nabízeli, že nám pomohou potomka nacpat do pytle! ...nic takového jsme samozřejmě nemohli připustit!! :-)

Tak tady pro názornost dodávám foto:


Martinka mě vůbec nepoznala. Při pohledu na čerta spustila nářek, že je hodnáááá. Já se drze zeptala: "A kde je maminka?"
Martinka vzlykala a odpovídala: "Moje maminka chodí zabíjet prasátka, abysme měli jitrničky..."
/úplně se mi zamžily brýle, jak jsem se smála pod fousy/



Následovala přehlídka hříchů (obou holčiček). Děti se napráskají a  následně chceme, aby děti podaly čertovi ruku a slíbily, jak to hodlají napravit- a pak dostanou nadílku.
Naše Martina ovšem nehodlala dávat žádné plané sliby. Pravila: "Pokusím se míň zlobit. Uvidím, jestli mi to půjde..." :-)) Já musela odejít z místnosti. Pak už to vyřizoval jen čert :-))
Majda je na fotce "vysmátá", ale dostala taky výchovnou lekci a básničku musela říct taky. Vytáhla docela depresivní báseň od  J. Zahradníčka  "Podzimní" ;-)


Rychle jsem vyprovodila čerta, převlíkla se a přišla domů- jakože se na ně jedu podívat - jestli je neodnesl čert. Martina mi barvitě celou akci vylíčila (jakobych nevěděla, o co jde :-) ) Majda má pochvalu, že se chovala "jako dospělá" a nezkazila legraci.
Dala jsem jim dobrou noc, prohlížela s nimi nadílku  a v 8 večer ještě vyrazila pro jitrničky. :-)
Miluju film "Postřižiny", a tak vždycky, když jedu na zabíjačku, hned živě vidím některé ty scény.
Mám ráda tu sešlost - jsou tam lidi, s nimiž se znám "od školky".  Žertujeme spolu. Někdy i drsně:-)). Vidím je teď už málo, ale kdykoli mezi ně přijedu, hřeje mě takový ten pocit srdečnosti, s jakou se vítáme.
Zpracovat 230kg vepře je docela fuška. Od rána si člověk nesedne.


Výsledek ale stojí zato! :-) Při tom se povídá, samozřejmě jí a pije.
Vůbec nechápu, že nám po tom, co stláskáme, není zle. Ovar, dorty, guláš- a večer samozřejmě řízky :-) K tomu zelí, kyselé okurky, fernety, grogy... a večer vyprávění všehomožného, zpívání u kytary... úplně mě z toho smíchu bolela bránice. Díky za tu sešlost. Moc mi to pomohlo. Konečně něco pozitivního. Od rána až do noci!!!

A tady to jsem musela vyfotit. Já vím, že lidi mají různé představy o tom, co "je hezké". Líbit se může ledascos. No ale tohle mě tedy dostalo... :-)) Trochu kýč, ne? ...ale stylový. Prasátkový držák na skleničky .... Asi jsem bez fantazie. něco takového bych nevymyslela ;-) Opravdu ne!!



12 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Martinka je skvělá, to jsem se zasmála!!!Pendula

Jitka Neradová řekl(a)...

Martinka je skvělá. Tak to má být, žádné plané sliby, žádné baroko pro oko:-) A jako Mikuláše jsem Tě tedy také nepoznala, určitě bych na sebe také nechala výchovně působit. A zabíjačka-nu také vidím Postřižiny. A také jednoho přiopilého řezníka, který mojí tehdy malé neteři, která chtěla moc pomáhat, na dotaz, co s tím má udělat, řekl:ať to hodí psovi. Dítě poctivě splnilo dospělý příkaz. Teprvé poté se zjistilo, že odhodila kus té nejlepší "panenky". Nu, není zabíjačka jako zabíjačka:-) Hlavně, že se líbila a ještě děkuji moc za přání:-)

Anonymní řekl(a)...

Vidím, žes přežila...tak zase za rok. Kostým máš luxusní, nepoznala bych tě, Majda má pochvalu, nekazí strachy a Marťa- je prostě svá. Jak jste ohodnotili chování pána domu?To mi v reportáži chybělo, čekala jsem odplatu za ten tvůj rádoby alkoholismus.Marcela

Fíkovic řekl(a)...

Musím se smát, jak se u vás Mikuláš krásně vyvedl.
My ho viděli jen cestou z pohotovsti. Naštěstí už je dobře, a Mikuláš stihnul nadělit alespoň za okno.

I když nejsem na krvavé akce, tak zabijačky mám ráda. Je to vždy kolektivní akce a probíhá obdobně. Jen nám tedy chybí takový šikovný stojánek na panáky :))))

Gabro řekl(a)...

Včera bylo u nás doma také takové malé obžerství :-).

U popisu nadílky jsem se teda hodně pobavila. Martinka je úžasná! :-)))

wlcice řekl(a)...

Jojo, Marcelo, pán domu se mi začal paktovat s čertem :-) To víš, že si na maminku dovolovali "v její nepřítomnosti", ale dostali od Mikuláše oba ;-)) a nejvíc se chechtala Majda, protože ta mohla-zatímco čert byl značně omezen svou rolí :-) Dobrý to bylo, jen se mi nehodí, že je to v prosinci, to mám vždycky spoustu jiné práce :-) Tentokrát nám to zabralo 3hodiny! Takže 15druhů cukroví napečeno u nás fakt nebude :-)
Ale myslím, že v tom kouzlo Vánoc stejěn nespočívá ;-)

Andrea řekl(a)...

mezi námi, markét..budu ráda za tři druhy:-) A vaše marťa je řízek..ale oceňuju upřímnost..to každý neumí..ona asi bude celá ty...:-)

Anonymní řekl(a)...

Prosím tě co řešíš cukroví. Nejlepší z Vánoc je řízek. A když k tomu dáš jako předkrm jitrničky není nic lepšího.Lenka

Pisarka řekl(a)...

Úplně tady slintám, taky bych si dala říct. Tak jste si den parádně užili. Martina je vážně skvělá, taková upřímnost... :-))

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, ty ses tedy měla. Já bych raději jela také někam pomáhat. Dřív jsme doma zabíjeli hned 4x, protože všichni pracovali v ZD. Tchán, St. a dva švagři. Mnohem lepší je, když víš, že tě druhý den nečeká samá práce. První den to byla vždy pohoda, ale ten druhý? Ale zase bych to jednou brala.
Tvůj dotaz, jak jsem na tom.? Já byla tak hodná, takže bez újmy a synek, stejně tak jako tvoje starší si na Mikuláše už nehraje, tak to proběhlo v klidu s ovocem.

Anonymní řekl(a)...

Markéto, jsi opravdu MULTIFUNKČNÍ:):)takové proměny...Maťa má úžasný pohled a Majda zaperlila přednesem-Zahradníček na Mikuláše-to je luxus:):)Kačaba

zuzi řekl(a)...

Hezké prase na panáky, mám pro tyhle věci slabost ... a drsné žerty čas od času mám ráda a užívám si je. Pravda, už k tomu ale tak často nepřijdu :))