Lehátko do vany

4.2. 2009

Včerejšek byl opravdu výjimečným dnem. Krom Majdiných narozenin tento se tento den udály ještě dvě pozitivní událisti. :-)
Volala paní z firmy OttoBock, že posílají  službou PPL Majdě lehátko do vany a zvedák do vany.




Věc tuze potřebnou, neboŤ  Majda nám nějak narostla do délky, a tak koupání už se těžko zvládá- respektive zvládá se za pomoci dvou osob. Lovit bezvládné mokré tělo z vany  a dopravit ho bez poškození z koupelny do vedlejší místosti je výkon hodný zápisu do knihy rekordů. Přičemž jsme oba lehce zmáchaní a nemluvím o mokré cestě, kterou za sebou zanecháváme. Tudíž koupání =  zároveň i vytírání. :-(

Lehátko do vany je skvělý vynález, v provedení výše jmenované firmy i velmi "vymakané" a praktické. Má jen jednu vadu- a tou je doplatek. Zdravotní pojišťovna z celkové ceny cca 16tisíc Kč totiž hradí pouze 2 600Kč. :-(   Žádný jiný plně hrazený ekvivalent  lehátka pro tuto věkovou a váhovou skupinu se mi nepodařilo najít. Zkusila jsem tedy oslovit nadační fond J&T, který má ve svém programu i bod: příspěvky na pomůcky pro handicapované. Sepsala jsem žádost- a co se nestalo! Právě onoho 3. února přišel mail, kde mi jakási paní sdělila, že mi rada schválila příspěvek na pořízení lehátka v požadované výši  13 538Kč!!
Já jsem tak šťastná, že to vyšlo napoprvé ! Nikdo si totiž neumí představit, jak potupné je žádat o nějaké příspěvky....
Když byly Majdě cca 4roky, dala mi úřednice ze soc. odboru přednášku, že my - jako rodiče- jsme povinni se o dítě postarat a rodina  nám musí pomáhat  /jooo, už je vidím, jak jsou nadšení, někteří Majdu neviděli X let.../ - a ne že budeme žádat soc. odbor o příspěvky. Ptala jsem se, jak to máme udělat, když jeden z nás se prostě musí o to dítě starat a nemůže plnohodnotně vydělávat??? Na to radu neměla, jen věděla, že nám žádný příspěvek nedá v plné výši. Jsme mladí, máme se starat. Tehdy jsem začala spolupracovat s nadacemi. A zjistila jsem, že tam jsou většinou lidé, kteří chtějí pomoci- ochotně poradili, co a jak napsat, o co kde žádat. Díky takovým jsem možná všechny ty anabáze přežila ;-)

Lehátku do vany to  každopádně na dokonalosti neubírá.. Jen jsme zjistili, že asi budeme muset zase lehce přebudovat koupelnu- možná to chce o trochu větší vanu...  mě asi klepne. To je prostě nekonečný seriál: Úprava bytu pro vozíčkáře...

12 komentářů:

Lucka řekl(a)...

to jsou složité peripetie.. hlavně, aby pomůcka sloužila.

máme v koupelně stejné obklady :))

Anonymní řekl(a)...

Markét, hlavně, že už lehátko máte. Já také nerada o něco žádám. Připadám si, že to jaksi nezvládáme a že chceme něco, na co nemáme nárok. V poslední době se nám nějak při žádostech nedaří. Elektrickou polohovací postel nám pojišťovna neschválila, protože prý na ní Anežka nebude ležet celý den, když je schopna sedět ve vozíku ve škole. Tak ať jsme rádi, že není ležák po celý den. tečka Já mám pak dojem, že Anežka tak moc potřebná není a nemám chuť se dohadovat, jestli je dostatečně postižená nebo ne. Samozřejmě budu nejšťastnější, když na tu pomůcku nárok nebudeme mít, protože je vlastně "zdravá". Ale takový zázrak uzdravení se bohužel konat nebude. Omlouvám se za délku komentáře a mám opravdu velkou radost, že jste na lehátko finance sehnali. To jsou pozitivní informace.
:-)) Zdraví LenkaS

wlcice řekl(a)...

Lenko, to je k neuvěření! Ono totiž záleží hodně na revizákovi-jak moc je vzdělán v obl. neurologie.
Na postel podle mého nárok máte, já bych napsala přímo řiditeli ZP. Anežka má bezpochyby dg., která toto nárokuje. manipulace s ní -při té váze -už teď musí být pro tebe náročná. a pokud je nějaká choroba progresivní (jako třeba ta naše) , tak snad nebudeme bláhově očekávat, že se pacient bude zázračně zlepšovat, až se nakonec sám rozběhne... Nedej se, veškeré tyhle manévry jsou pouze v rámci úsporných opatření, ať si pan Rath a jiní šetří jinde- nevyhazují za blbiny, pak jistě bude v pokladnách ZP více peněz.
Já jsem třeba s úžasem zjistila, že životnost el. vozíku prodloužili na 7let!! při každodenním používání mají vozíky co dělat, aby utáhly těch 5.pak ty opravy, doplatky, zlobení se, že nejede, když to nutně potřebuješ... achjo :-(

Jitka Neradová řekl(a)...

Takové úřednické řeči mám nejradši.
Nu, nechci tady být vulgární. Hlavně, že lehátko máte. Ale to jsou cifry,co to stojí. Žasnu. Hlavně ale, když to pomůže a to zjevně ano:-)

Gabro řekl(a)...

Také mám radost, že máte doma nové lehátko a ještě že vyšel ten příspěvek!!! Teď ještě sehnat sponzora na přestavbu koupelny :-).

Andrea řekl(a)...

také máme stejné obklady, nebo spoń hodn podobné..a já nebzudu distingovaná a klidne řeknu, že jsou to hhajzlové...hrabat pod sebe..to by jim všem šlo..a o rathnovi, kreténovi nemluv ani! jsem si ulevila:-) gartulujeme k lehátku arozumné nadaci!

Anonymní řekl(a)...

Super lehátko ,vyfotografuj zvedák (ten doma ještě nemáte ?)Pro LenkuS,nedej se na postel máte nárok, nám ji schválili ,zaleží na úřednících .

Aya řekl(a)...

No už jsem se chtěla přitrouble radovat, že někde něco vyšlo, ale jak píše Andy zcela nedistingovaně, zato velmi pravdivě, někteří "hajzlové" tu radost prostě musí podělat. Tak přeju ať přestavbu ve zdraví zmáknete a Majdě příjemné čvachtání, vám úlevu fyzickou a více chápavých "ouředních ignorů"...

LenkoS ván přeju to samé. Myslím ty chápavé osoby,kteří mají tu moc ulevit vám, nebo naopak přitopit! A jestli budou nadále tak hloupí, tak ať se ta paní co to má na starosti 14 dní nevyto...:o)

ivy řekl(a)...

Tak tohle je super dárek :-) Pro Majdu i pro vás.Moc vám to přeju,raduju se s vámi :-))

Zbývá už "jen" přestavět koupelnu :-( Tak ať se i to co nejdřív uskuteční :-)

Zdraví ivy

wlcice řekl(a)...

Koupelna je právě přestavěná!! jen ta vana... Majda má moc dlouhé nohy a když se zvedák zvedne, vadí tam baterie :-( A otočit to nejde- my ji neumíme z druhé strany brát... Je moc dlouhá a těžká na takovou manipulaci v prostoru :-((

Daniela řekl(a)...

Bezva, že vám to vyšlo a lehátko vypadá dobře, tak ať i tak slouží. D.

Pisarka řekl(a)...

Fajn, že ho máte. Já se v těchto věcech teprve začínám orientovat. Zdá se mi, že tato firma má opravdu "vychytávky", které jiné nemají a bohužel zrovna tyhle, které nejvíc pomohou a ulehčí, pojišťovna nehradí. Zítra má prezentaci u nás ve stacionáři, jdu se podívat, ať vím, co mě čeká.