Hledání pokladu

2.4.2010

Zvyky a tradice dodržované  na Velký pátek... chytrá kniha praví:

"Tento den se nesmí jíst maso. S Velkým pátkem je také spojená víra v magickou sílu země a zázraky, které se toho dne dějí. Podle lidových tradic se na Velký pátek otevírala země, aby na krátkou dobu odhalila ukryté poklady. Proto se v tento den nesmělo hýbat zemí, neprováděly se žádné práce na poli. Večer bylo v lesích, u zřícenin hradů a na dalších opuštěných místech vidět hledače pokladů. Obvykle se na Velký pátek také hrají divadelní představení – pašijové hry. Tento den je v křesťanství považován za den Kristova ukřižování."

Martinka  navečer přinesla od babičky a od dědy jidášky, které sama z těsta ukroutila. Povedly se!


A po večeři se optala, kdy už půjdeme hledat ten poklad? Ve školce jim paní učitelka říkala, že ten den se chodí hledat poklady...

No, tak to mě trochu zaskočila. S noční bojovkou jsem fakt nepočítala. Navíc Wlk nebyl doma... tak jsem se k celé věci nevyjadřovala a přemýšlela, jak to udělat. Bylo mi líto (jen kvůli své lenosti) zkazit jí tu iluzi, které už třeba za rok věřit nebude.
Našla jsem ve svých pokladech takovou dřevěnou truhličku a nacpala do ní čokoládové penízky, které jsem tu měla schované do velikonoční nadílky.
Nevypadalo to špatně!! ;-)


V půl osmé dorazil Wlk. A hnal se, že jde večeřet. Tak jsem ho usměrnila, že jsem svoji večeři taky nestihla a Martina že chce jít hledat poklad, takže počítám s jeho aktivní účastí. Poklad už mám, ať dodá světlo. :-)

Majda se účastnit nechtěla, byla venku odpoledne a taky v TV běžel nějaký seriál, který musí vidět. vyžádala si tedy, že bude doma.

Wlk šel hledat do sklepa  chemická světýlka,co s sebou nosí na ryby, ale nenašel.:-(  Tak vzal alespoň baterku a fosforeskující hvězdičky do kapsy. Nasvícené byly ve tmě krásně vidět. A vyrazili jsme všichni tři do lesíka - máme ho pár metrů od domu.

Martina měla oči navrch hlavy, tvrdila, že se  rozhodně nebojí a že určitě nějaký poklad najdeme, když je ten Velký pátek a libovala si, jak je ráda, že jdeme hledat, že už si myslela, že se na to vykašleme! :-)

V lese jsme se rozdělili na dvě skupiny: Wlk s Martinou a já s pokladem :-)

Martina hledala jak divá. Já se vzdálila (jakože taky usilovně hledám), abych poklad schovala. Měla jsem představu, že poklad bude někde u pařezu (abych pak taky se svým orientačním NEsmyslem věděla, kam jsem ho v tom lese ukryla, že? ;-) ) A  já ho našla! Ve své vrchní části měl díru, kam přesně pasovala moje truhlička s cenným obsahem. Tak jsem do pařezu zapíchla jednu nasvícenou hvězdičku a s oznámením, že "tady nic není" , jsem se vydala ke zbytku posádky. Wlkovi jsem úkryt prozradila, ten začal nenápadně vyhazovat z kapsy ty nasvícené hvězdičky příslušným směrem. Měly hledače dovést až k pokladu.

Podařilo se! To bylo radosti! :-))
"No, já jsem vám to říkala, že jsou dneska poklady. Ale vy nééé a byli byste pořád doma...", konstatovala rozhořčeně Martina.

Doma se všem chlubila a kanadský strýc jen kroutil hlavou: "To vy tady takhle hledáte?"

... no já nevím, jesti je zrovna tohle národní zvyk, ale mám vážné obavy, že i za rok na Velký pátek budu po setmění brázdit les v cestě za pokladem :-))

7 komentářů:

beeuskaa řekl(a)...

Vy jste úžasní rodiče :-))) Tu radost Martinky si dovedu představit! Ale chcete -li "poklady" hledat celoročně, doporučuju geocaching :-)

Unknown řekl(a)...

Bezvadný nápad:-) To musel být pro Martinku krásný zážitek!

Marta řekl(a)...

jste fakt skvělí!

Blanka řekl(a)...

Tak to je paráda, jste neuvěřitelně akční.

zuzi řekl(a)...

Krásná inspirace, hledat poklad se dá celoročně, uspořádám též, nač dávat dárky jen tak jednoduše ... už kuju plány!!!

Andrea řekl(a)...

:-)))my už hledáme...ale takhle ne....naše Šárče se tuží odalička:-) GPS dostane pod stromeček:-)Jste dobří, fakt by asi málokdo šel:-)

kristina-jemima řekl(a)...

Teda, vy jste mým vzorem (tedy až budu rodič)! :) Jste skvělí!
Kristina-Jemima