Velikonoční zvyky

4.4.2010

Naše děti jsou celé žhavé neustále něco tvořit. Na Velikonoce se těšily hlavně proto, že se budou malovat vajíčka. Týden před  Velikonocemi jsem přinesla domů větvičky zlatého děště  a vrbiček a navěsili jsme na ně vajíčka v háčkovaných síťkách (made by sousedka) + papírové narcisky (made by Maťa).

Taky jsme zaseli obilí, které Maťa při důkladných každodenních kontrolách "jak roste" několikráte vysypala, takže pažit není nejhustější ;-), neb vyrostly jen ty nejodolnější rostlinky, ... ale to vůbec nikomu nevadí. :-)

V neděli jsme s Máťou pekly beránka. Připravila podle mého diktátu všechny suroviny, pak míchala těsto ... všechno dělala s nadšením!

A pak ještě obarvit vejce. Loni mě barvy OVO pěkně namíchly. Ačkoli jsem vejce odmastila, barvy vůbec nechytaly, takže se vejce louhovala celý půlden v barevné lázni a výsledek estetický rozhodně nebyl. Fleky jsme se pak snažily překrýt samolepkami a některá vejce tak dostala i tři :-((

Letos jsme zkusily novou technologii :-)

Gelové barvy, které slibovaly vznik originálních kousků.
Sada barev obsahuje ampulky s barvami a igelitové rukavice.



Rukavice byly ovšem na ruku dospěláka, a tak jsem Martinu oblékla do prostředků IPCHO (mladší ročníky si u pamětníků budou muset zjistit rozluštění této zkratky :-))- zkrátka jsem Martině navlíkla na ruce místo rukavic mikrotenové pytlíky, pro jistotu jsem je upevnila na zápěstí  gumičkou a mohlo se začít...

Barvy se  nakapou na rukavice- lze je i kombinovat-  vajíčko se několikrát přetře a vznikne takový "batikovaný" motiv.





Tak ještě nějací koledníci, aby zítra dorazili... jenže všichni odjeli k babičkám a na chaty, takže to bude asi Martinka smutná...

My jsme tento pracovní den završili ještě večerním výjezdem na velký nákup, což jsme odkládali už několik týdnů... Takže jsme odlehčili peněžence, dali vydělat Makru a zaplnili všechny volné prostory ve spižírně.
Tak jsem si posteskla, že je to těžký úděl býti majitelem  "mlsné huby" :-)) a Wlk ještě zle dodal, že mnohem horší je, tu "mlsnou hubu" nemít, jen to platit :-))

7 komentářů:

LenkaS řekl(a)...

Jé, malovaly jsme stejné vajíčka! :-) Ještě jsme měly speciální folii s alobalem a ta vytvářela na vajíčkách metalický lesk.

Marci řekl(a)...

Na hledání pokladů se za rok hlásíme také, super nápad. Barvená vajíčka jsou pěkná, uschne to úplně? Mohla bych ty barvy využít ve školce.

Lucka řekl(a)...

tak tato technologie je super - neznala jsem.
Doufam, ze se nejaky kolednik ukazal :)

Andrea řekl(a)...

No marci, mně je darovala Mirka ajá jsem zasejřená ještě te´d..páč IPCHO nás zradilo:-)

Aranel řekl(a)...

Novou technologii neznám a děkuji za typ. Jistě použijeme příští rok páč se mi batikovaná vajíčka moc líbí

wlcice řekl(a)...

Tak pro zvídavé jsem ještě dodala fotku toho balení gelovek, měly by být nezávadné-tedy i pro děti. Moje dítě rozhodně žádnou újmu na zdraví neutrpělo :-)) Zaschne to perfektně a barvy zůstavají syté i po zaschnutí.

Já si ty igelitové rukavice vždycky otřela papírovou utěrkou a nanesla jinou barvu a paradoxně nejhezčí byly vzory,které vznikly nedbalým otřením modré barvy- na žluté vznikly krásné batiky.

Barvy nabízel Globus-akční cena uvedena na obrázku ;-) Tak za rok na ně nezapomeňte!! :-))

zuzi řekl(a)...

Ta vejce jsou velmi krásná, neznala jsem ... a povedla se i momentka mladého umělce, hrdého na své pytlíky!