DOX

8.5.2010

Máme galerijní týden ...zdá se ;-)

V sobotu jsme se vypravili do galerie moderního umění v Praze- Holešovicích s moderním názvem "DOX". Majda toužila vidět tolik diskutovanou ENTROPU Davida Černého, jejíž výstava byla 2x prodloužena a v těchto dnech už opravdu končí. Byla  nadšená, pravila, že je to vtipné, bavili jsme se poznáváním jednotlivých států - já ji tedy letos viděla již podruhé :-)

Já jsem se spíš těšila na  expozici věnovanou Janu Kaplickému, kterou už na blogu propagovala rejcka
Jsou zde vystaveny modely všech jeho originálních a nadčasových staveb - i světoznámá a Čechy odmítnutá "chobotnice"

Mně se ale jeho pohled na architekturu líbí. Mosty, domy, interiéry- to vše řeší velmi neotřele a volí nezvyklé tvary i barvy. V rámci výstavy je také promítán životopisný dokument a v určitých časových intervalech podává výklad i živá průvodkyně.
Výstava trvá do 2.8.2010


V dalších prostorách je vystaven zajímavý projekt. Skládá se z portrétů soudců, u každého je napsán stručný odstavec o tom, co onen dělal před rokem '89 a je tam popsán názorný příklad- koho odsoudil- za co a na kolik- jednalo se vždy o procesy ryze politického rázu. Je až k neuvěření, že někdo mohl jít na půl roku do vězení za to, že se na svatbě vyfotil s portrétem Husáka, a mě mrazilo, když jsem si znovu v paměti oživila případ P.Wonky- ten zacházení ve vězení nepřežil ... a úplně nejpůsobivější je údaj o tom, kde takový soudce soudí dnes. A jedno mají tyto "dobré duše" společné: necítí se vinny. Jen konaly svou práci a ctily zákon!!
Název, který autoři pro tento projekt  zvolili, je slovní hříčkou...  není sice nejslušnější, ale zato výstižný... ale ne [malí] ...spíš [velkí] ;-)

... a tenhle úvodní text prostě stojí za přečtení... :-((( 



Dále bylo k vidění několik neotřelých šachovnic v rámci expozice "Umění šachu". Šachy ve tvaru dýní, nebo  figurky  Dobra proti figurkám Zla a nebo tyhle- mluvicí :-)


Chtěli jsme své zážitky prodiskutovat u kávy v místní kavárně, která disponuje dětským koutkem a krásnou terasou, ale nenabízí horkou čokoládu :-(, a tak jsme museli "změnit lokál" :-) a vydali jsme se do Karlína. Oblíbili jsme si cukrárnu s názvem Londýn -  Majda  rázem zapomněla, že chtěla horkou čokoládu a trvala na zmrzlinovém poháru. Naštěstí tam ani nebylo moc lidí. Všichni mlsali u stolečků venku :-))

Interiér je prostorný a velice příjemně rozčleněn, zdi  vymalovány stylově výjevy z Londýna  a samozřejmě nechybí ani červená telefonní budka...ovšem s nápisem "toalety" :-)

Byl to krásný a vydařený den.

9 komentářů:

Marta řekl(a)...

díky za tip, určitě taky uskutečníme:-)

Aranel řekl(a)...

Vaše výstavní návštěvy jsou lákavé, musím zmobilizovat pochřipkový zbytek sil :o)

Lucka řekl(a)...

Dox mám na mém "pražském seznamu".
jen aby ještě tato galerie stála, až mi se jednou do Prahy dostaneme :)))

Super reportáž, slovní hříčka mě rozesmála.

LenkaS řekl(a)...

Tvoje psaní je jak pocukrovaná buchtička. Láká a láká vždy na něco zajímavého a nepoznaného. U buchty nevíš, jaká bude náplň, ale tvoje psaní, milá Wlčice, je vždy skvělé!
:-)
Těšíme se na setkání, pa v Hodoníně

Unknown řekl(a)...

Hned bych taky vyrazila, díky za pěknou reportáž:-)

zuzi řekl(a)...

Musím vyrazit do Prahy, ještě tam je František Skála ... závidím vám v tomhle Prahu ...

Pisarka řekl(a)...

Na tohle je Praha úžasná - je pořád z čeho vybírat - tolik galerií, divadel...

Andrea řekl(a)...

A to jsi říkala, že do karlína se často nedosatneš..tak to je kousek od karlínského přístavu:-)

wlcice řekl(a)...

No,vážně ne-Karlín moc nezám-leda to divadlo, kostel a stanice metra :-) tohle byla cílená zastávka- LONDÝN! ;-)