Oživlá galerie

5.5.2010

Pokud chodíte do galerií obdovovat obrazy, sochy , plastiky a jiná výtvarná díla, vězte, že ve Veletržním paláci (pobočce Národní galerie) dnes některé obrazy ožily. Stalo se tak díky dvěma neskutečně sktivní ženám- Janě Machalíkové a Hance Malaníkové, které jsou doslova bezednou studnicí obdivuhodných nápadů a neváhají je s dětmi realizovat. Tentokráte si členové dramatických kroužků při DDM Praha 8 vybrali obrazy slavných malířů a rozhodli se dodat jim třetího rozměru :-) a  "zdramatizovat" je.
Poznáváte Zrzavého Kleopatru? :-)


Majda ztvárnila samotného malíře- v baretu a  s paletou na klíně předstírala, že maluje a rozprávěla s postavami, které MOŽNÁ ovlivnily konečnou podobu tohoto díla ;-)

Linie Zdeňka Sýkory vnímala jiná skupina mladých "herců" jako obraz, který se naskytne lékařům při operaci- spleť žil, cév a vláken, přičemž každé má své přesné místo. Ani Sýkorovy linie nejsou jentak nahodilou směsicí čar, jsou přesně propočítané a mají také každá svůj přesně vymezený prostor. I tento oživlý obraz sklidil velký potlesk.

Pohledem z budoucnosti ožil i obraz J. Miró "Peinture". Zajímavé  a vtipné  ztvárnění :-)

Oživlých obrazů bylo víc. Toto byla jen upoutávka na premiéru, která se ve Veletržním paláci uskuteční 12.6.2010 v rámci festivalu  "Muzejní noc". V ten den zůstanou muzea a galerie otevřeny do pozdních nočních hodin a snaží se návštěvníkům nabídnout i něco "navíc" - besedy, workshopy, koncerty ... a nebo právě oživlé obrazy :-)

S Martinkou jsem podnikla krátkou exkurzi po interiéru a slíbila jsem, že vyrazíme někdy v klidu a prohlédneme to důkladně.
Zaujal ji skleněný výtah, který nikde nestaví. jezdí jen z přízemí do 5.patra a zase zpátky.


Tak jsme neodolaly a povozily se ;-)



A toto není obří vejce, jak si mylně Maťa myslela :-), ale akustikon. Takže rozhoupat....

... a pak už jen přiložit ucho a naslouchat zvukům :-)

Domů jsme odcházeli plni krásných dojmů. Obdivuju nápady těch mladých nadšenců a hlavně jsem moc ráda, že je ještě spousta lidí, kteří dětem "mají co předat" a dokáží je takhle krásně rozvíjet a učit vnímat umění.

Pokud se rozhodnete Veletržní palác navštívit, vězte, že každou 1.středu v měsíci je (pouze v odpoledních hodinách) vstup zdarma.

6 komentářů:

ivy řekl(a)...

Majdě to v malířském převleku moc sluší,krásně sladěné barvy.
Je vidět,že si užili účinkující,diváci i malá Martinka :-))

Aya řekl(a)...

Bomba. Majda a "vajíčko" jsou nejlepší. :o)
Do výtahu s prosklenou podlahou bys mě dostala leda pod vlivem opiátů...:oP

Unknown řekl(a)...

To je opravdu bezvadný nápad! Dětem se to muselo moc líbit:-)

Andrea řekl(a)...

Joan Miró a jeho obraz...moje seminární práce, u které jsme plakala..´plně vážně..poněvadž mám ráda obrázky lady a zmatlíkov adobrta se to autor chtěl říci..no Hrdobci hadr:-))

Majda je krásná Zrzavá

Aranel řekl(a)...

Zdá se, že oživlé obrazy jsou výborný nápad. Taky se mi líbí akustikon a láká, snad zvládnu skleněný výtah :o)

wlcice řekl(a)...

Skleněný výtah je pouhým zpestřením expozice :-))
Jinak je budova vybavena několika klasickými nerezvýtahy a pevným schodištěm :-))