Dobrovicko

16.7.2010

Pátek byl  posledním "volným" dnem bez dětí. Byli  pozváni k našim holovršským přátelům :-) Již tradičně nám připravili vlastivědnou vycházku- tentokráte do malého městečka Dobrovice.

Dobrovici určitě znají všichni, kdo si rádi osladí svůj šálek čaje či kávy...  Z dobrovického cukrovaru totiž putuje do našich domácností  cukr v obalech s tímto logem:


Letos v květnu zde byla otevřena hned tři muzea: cukrovarnictví, lihovarnictví a řepařství. Muzea byla vybudována díky dotacím ESF v nově zrekonstruovaném renesančním dvoře. Do objektu se vstupuje touto branou, uvnitř dvora je dostatek parkovacích míst a celý objekt je bezbariérový!

Kdo má rád hádanky a rébusy, může si zkusit hádat, co znázorňuje logo umístěná vlevo od nápisu "Dobrovická muzea" ;-)   

Cílem expozice je přiblížit návštěvníkům historii výroby cukru, která v českých zemích byla velmi rozšířená. Mladá průvodkyně si s námi odbyla svou premiéru,  velmi  sesnažila a trpělivě odpovídala na naše všetečné dotazy. :-)

K vidění byla spousta zajímavých věcí: různé druhy cukrové řepy, cukrová třtina (v obřím květináči!), nástroje na zpracovávání řepy a na výrobu cukru... sběratelé balených cukříků si zde přijdou na své  a mohou zde i značně rozšířit svoji sbírku.  To vše se nachází v historických místnostech, které dříve sloužily jako hospodářské prostory.

Fotit se zde nesmělo, takže mám jen jednu fotku, na kterou jsem si vyprosila povolení ;-)
Je to 5kg krystal sacharózy. Dá se říci: pěkně vykrmený krystal :-)

Prohlídka je doplněna i krátkými filmy, v jedné z místností se nachází dětský koutek, kde si děti mohou pohrát s "řepou" - puzzle, pohádka ... 

Poděkovali jsme za příjemnou a naučnou prohlídku, zakoupili turistickou známku a ještě musím ukázat, jak vypadá pohled na cukrovar a nově opravené náměstí z věže radnice.


Stylová je i fontána na náměstí: voda tryská z kostky cukru v nadživotní velikosti ;-)






Dobrovicko určitě stojí za návštěvu. Tipy na výlety pro pěší i cyklisty v tomto kraji naleznete ZDE

Zbytek dne jsme strávili u bazénu, kde pan domácí griloval a neskutečným způsobem nám přecpal břich. Povídali jsme, potom děti zorganizovaly turnaj v oblíbené hře "země-město" , Wlk pošťoural všechny PC v domácnosti a zlatým hřebem večera byl odjezd do Prahy se mnou za volantem. 
Já tu žlutou příšeru prostě musím zdolat a ochočit si ji! Velikostí mě rozhodně nezaplaší :-) Dopadlo to výborně- Wlk si užil trochu adrenalinu, ale dojeli jsme bez nehody a těšíme se, až naše milé venkovany uvítáme u nás.


5 komentářů:

Blanka řekl(a)...

Tak to jste byli kousek od nás, já bydlím v Rejšicích, asi 6 km.

Andrea řekl(a)...

krása..jen kdybych na těch krystalecch neměla závislost:-(

K. řekl(a)...

tak logo by mohlo znamenat kostka cukru, bulva repy a kapka lihu:)))Pendula

wlcice řekl(a)...

No skvěle, Pendulo!
jen ta kapka není líh, ale životadárná a k výrobě cukru a zalévání řepy nezbytná VODA!
(tedy tak nám to říkala paní průvodkyně, kterou jsme svými dotazy značně potrápili :-) )

Jitka Neradová řekl(a)...

Tak logo bych asi nevyluštila. Nu, člověk se pořád učí. Dosud jsem si myslela, že kostku v nadživotní velikosti mají jen v Dačicích:-)