Hotel Relax v Kolymbii

22.6.-2.7.2010

Konečně se dostávám k tomu, abych zpracovala svoje dojmy, zážitky a fotky z červnové dovolené. první příspěvek bude o hotelu Relax, kde jsme byli ubytováni. Třeba se někomu bude hodit při vybírání dovolené vlastní ;-)

Tak tedy: dovolenou jsme kupovali opravdu na poslední chvíli- tedy přesně 30hodin před odletem u CK FIRO. Máme ještě zvláštní přání a požadavky, neboť cestujeme s vozíčkářem. Po mnohaletých zkušenostech už víme, že není radno se spoléhat na referenty z CK- a mnohem lepší je si do hotelu zavolat přímo a vyptat se a pokoj si kdyžtak zarezervovat.
Jezdíme do Řecka už 10let. Líbí se nám jejich čisté moře a milujeme řeckou kuchyni, víno i olivy a naprosto nám vyhovuje jejich organizace dne- tedy mám na mysli noční život. Ono se tam díky vedru přes den moc aktivně žít ani nedá. ;-)

Hotel Relax se nachází v Kolymbii.

 Je to vlastně vesnice hotelů nacházející se  cca 25km od hlavního města a stejná vzdálenost ji dělí také od turisty vyhledávaného města Lindos.
My máme ale radši, když můžeme pozorovat takový ten opravdový život místních obyvatel. Vždy, když jsme navštívili ostrov Rhodos, bydleli jsme v hlavním městě. Pláž je tam dlouhá, čistá, ale oblázková a přístup do moře není pro malé děti zrovna pozvolný. Večer jsme courali po městě, obhlíželi historické památky...   Tentokráte jsme zohledňovali při výběru hlavně spokojenost dětí.

Cesta z letiště do hotelu trvala necelých půl hodiny. V recepci jsem se hlásila o předem zamluvený rodinný pokoj v přízemí. Recepční mi podala klíče a ukázala, kudy se mám vydat. Myslela jsem, že špatně vidím! Po schodech!!? takže jsem klíč položila zpět na pult a vylíčila jí, oč mi jde. Hodila okem po Madleně na vozíku, neřekla ani slovo - a dostali jsme klíč jiný- a ukázala směrem k výtahu (nikde v prospektech jsem se nedočetla, že hotel disponuje výtahem) - inu Řekové :-)

Při vstupu do místnosti jsme byli velmi mile překvapeni. Naše apartmá bylo 2pokojové, s prostorným balkonem, z něhož bylo vidět i moře

a s miniaturní koupelničkou, o které bylo na 1.pohled jasné, že nebude legrace ji používat k mytí Majdy. Poprvé jsme to zkusili. Narvala jsem do sprchového koutu židli, čímž jsem si vytvořila ježka v kleci, poněvadž pak už stejným způsobem nešla vyndat :-) Byl to boj ... a následně i impulz k tomu, že jsem došla za paní majitelkou a prosila ji, zda není možné chodit Majdu mýt jinam. Dala mi klíče od sprch za barem. Problém s hygienou byl tímto vyřešen! ...a všechny ostatní už byly nepodstatné :-)

Výhled z pokoje: citrusový sad,

v němž se procházeli pávi s pávátky :-)
Děti samozřejmě neměly jiný cíl, než páva připravit o jeho ocasní pera. On je naštěstí denně ztrácel, a tak cesta ze snídaně vedla rovnou do zahrady. Stačilo vzít sušenku a rázem z vás byla paví královna :-)


Prostranství před hotelem je tvořeno z části trávníkem, kde se nachází houpačka a skluzavka pro děti- toto je v prospektech označováno termínem "dětské hřiště" :-)
Trávník je sytě zelený, což v této zeměpisné oblasti nebývá samo od sebe. zahradník jej totiž pečlivě  a vydatně zalévá - rozhodí hadice, roztočí kohouty s vodou z čističky a několik hodin probíhá samozavlažování, takže pokud se dopoledne vydáte "jentak", může se vám stát, že zapadnete po kotníky do rozmáčené bahnité trávy (tato zkušenost je vlastní, nikoli však ojedinělá-zapadl i ten, kdo si chtěl zkrátit cestu na pokoj)
Další oblíbenou aktivitou zahradníka bylo sekání trávníku. Používal k tomu 3různé modely sekaček. Sekal ráno, takže pravidelně snídaně ve venkovní restauraci u bazénu doprovázela všem známá zvuková kulisa řvoucího motoru sekacího stroje. Dokonce ani neřešil, kam odletuje tráva... jiný kraj, jiný mrav. Musíte na sebe zkrátka dávat pozor sami ;-)

Večeře probíhala zde: mohlo se večeřet vevnitř, nebo venku. Ovšem kapacita jídelny byla měnší než počet hostů, a tak kolem 19.hodiny, kdy se začínalo servírovat, byla vždy fronta až ven. Jedna z manažerek hotelu organizovala usazování hostů ke stolům, což bylo bezva a lidi si nelezli po hlavách- tak jak to obvykle dělávají, když mají pocit, že se na ně nedostane. Dostalo se vždy na všechny. Bylo z čeho vybírat- zeleniny dostatek. Jen Češi rádi maso- hlavně řízek- a tak některé účastníky  zdejší speciality asi moc nenadchly. Denně se totiž nabízel lilek v různých úpravách, maso na řecký způsob-takže zelenina, papriky, cibule...  a nikdy v nabídce nechyběly hranolky.  :-(

Hotel nabízí službu all inclusive. Tento bar je hostům k dispoczici od 6:30, kdy se začíná podávat snídaně, až do 23:15, kdy se zavírá, a pak už si musíte pití platit v recepci. To mi tedy trochu vadilo, protože chodit spát ve 23:15 se mi na dovolené fakt nechtělo. Jenže na baru se zhaslo a zatáhly se rolety, takže jsme si s Wlkem v místní vinotéce nakoupili řecké víno, a pařili  sólo další 2hodiny na balkoně.

To je asi to, co mi v hotelu vadilo nejvíc. Jsem zvyklá na milé a vlídné zacházení. Řekové jsou obvykle pohodáři, rádi si popovídají... zdejší personál se moc mile netvářil. Ráno si paní recepční vyplňovala papíry a žádné "kalimera" ji nezajímalo- nenechala se rušit. Občas vlítla do baru a seřvala mladé číšníky- to seřvala myslím doslovně- my jsme jen nechápavě hleděli...
Pokojská v 9hodin ráno nervózně klepala na dveře  a když jsem oznámila, že ještě nejsme oblečeni, dala nám pár minut a klepala znova...
Jako obsluha v hotelu pracují brigádníci ze Slovenska. Češi měli radost, že jim bude rozuměno :-) U oběda a ve večerních hodinách ovšem bar obsluhovala paní majitelka, nebo řecká číšnice, aby korigovala spotřebu nápojů. Do plastového kelímku padly 3megakostky ledu a zbytek několik mililitrů požadovaného nápoje. Chápu opatření, že u bazénu se z bezpečnostních důvodů do skla nenalévá, ale tyto kelímky byly jen pro "železné huby" (říkali jsme žertovně)- okraje byly totiž tak ostré, že u některých byl problém najít místo, kde se dá napít bez škrábání (ono to pak ve slané vodě totiž i pálilo...) . Filutové z Čech  přišli na to, že brčkem to půjde snáze... jenže těch byl jen omezený počet na den, takže odpoledne došla- a hotovo- snažit se musel každý.
Myslím, že takové věci by se hotelu, který se pyšní označením tři a půl hvězdy, stávat neměly.
Vadilo mi i to, že pokud nějaká potravina u snídaně nebo i jiného servírování došla, trvalo to dost dlouhou dobu, než  ji personál doplnil. Oběd byl podáván do 14:30, ale sklízet se začalo už cca 15minut před tímto limitem. Detaily, ale na mě tedy opravdu nedělaly dobrý dojem. Souhlasím, že šetřit se musí, ale současně dodávám, že pokud si toho hosté všimnou, je to špatně. Nehledě na to, že valnou část zájezdu tvořili lidé, kteří si zájezd kupovali už loni jako dárek k Vánocům- a ti za zájezd zaplatili nemalý peníz.

Hotel disponuje dvěma bazény: jeden je jen půl metru hluboký a druhý klasicky pomalu se svažující od metru až po ??? asi 2metry.  V rohu velkého bazénu jsou trysky na vířivku, ta ale během našeho pobytu nebyla ani 1x funkční.

Lehátka a slunečníky jsou u bazénu zdarma.
Výhled od bazénu je rovněž úchvatný- ještě kousek vpravo (za tím zeleným keřem :-) ) je Tsampika
Závěrem:
Hotel působí klidným dojmem. Nerušily nás žádné zvuky motorek a hlasitých diskoték.  Skládá se ze tří budov. Někteří hosté byli velmi rozčarováni, když dostali pokoj, který byl jaksi pod úrovní terénu. V hotelu je čisto- uklízí se denně, ručníky se měnily dle potřeby; výměna povlečení proběhla asi po 5dnech... Ovšem jako ve všech řeckých hotelech se toaletní papír nehází do WC (mají nějaký nesmyslný systém úzkého potrubí), ale do koše. Což je tak trochu proti mému přesvědčení, ale všude jsou výstražné cedule a představa, že si WC ucpu a budu pak čekat, až se Řek uráčí závadu opravit, mě děsí natolik, že konám tak, jak se požaduje :-(

Na pláž je to opravdu pár metrů. Můžete vybírat ze tří různých. Na plážích jsou sprchy, WC a obvykle nějaké občerstvení. Deštníky a lehátka se platí- kolem 7eur za den (1slunečník + 2lehátka) : Moře čisté. Děti chtěly mušličky, ty tam ale nebyly k mání. Vlny na moři- jak kdy, nikdy ale nebyly tak velké, aby se nedalo koupat- v našem zálivu bylo može zcela klidné.

Průvodkyně Markéta Marasová byla velmi milá, vstřícná a  hlavně schopná osoba. A že lidi někdy mívají rozličná přání :-) Všem vyhověla, vše vytelefonovala a ještě se stále usmívala ;-)

Hotel bych doporučila zejména pro rodiny s dětmi. Pokud někdo chce rušný život, v Kolymbii bude moci využít pouze jednu hlavní  ulici, kde je několik obchůdku a supermarketů.
Dobré je půjčit si auto (motorku) a výlety si zorganizovat po svém. CK výlety nabízí, ale počítejte se cenou cca 30eur za osobu a výlet, což se při početnější výpravě celkem prodraží.
Za lastminutovou cenu jsme byli spokojeni moc, ale výše zmíněné věci byly častým tématem rozhovorů s ostatními účastníky zájezdu, takže je vidět, že to otravovalo lidi všeobecně.

Podotýkám, že toto jsou jen moje postřehy, které jsem si vytvořila na základě vlastní srovnávací studie. A ačkoli všem mým požadavkům bylo ze strany majitelky vyhověno,  celkový dojem a pocity úplně nejlepší nebyly.


5 komentářů:

thora řekl(a)...

Thank you for such a detailled and very informative report. The pool looks lovely (which one wouldn't at 36 °C today!) but the "little" things you have mentioned can become quite annoying. Like closing the bar at 23.15?? Obviously for preventive reasons (keep the drunkards away). I also love Greek food but I have never been on holidays in that country, except when I was forced to stay in Athens for 2 nights on my way to Australia with Olympic Airways. Never again (Athens and Olympic Airways).
Sorry for my long comment :-)
Anyway, I hope you have come back healthy and relaxed.

Anonymní řekl(a)...

Markét, vítejte doma, díky za postřehy...

LenkaS řekl(a)...

Taky jsem četla se zaujetím. Vždy se nějaká negativa na dovči najdou, ale jde o to, aby nezkazili celkový dojem a dovolenkovou náladu. Což se, doufám, u vás nekonalo. A s tím barem jsme na tom stejně! Někdy příííště můžem pařit až do rána spolu na balkoně ;-))

Lucka řekl(a)...

jsem ráda za krásný popis dovolené. V Řecku jsem nikdy nebyla. Slabou náhradou je nám místní řecká restaurace, kterou vlastní Řek :))

Toaletní story je hustá :D

Andrea řekl(a)...

No..krásná reportáž..ale ty záchody..dost děsná představa.-)))

Vždycky přijdou nějaká ale..asi ta krize dopadaá...ale hlvně jestli děti byly spokojené..a tys trochu orazila...

a žít se letos ve dne nedá ani v Čechách:-(