Léto v Bělči nad Orlicí

červenec 2010

Již několik let trávíme pár prázdninových dní ve východních Čechách. Nedaleko Hradce Králové a kousek od řeky Orlice  leží malá vesnička Běleč.
Rádi se účastníme pobytů pro rodiny s postiženými dětmi. Akce je příjemná zejména tím, že každá rodina dostane přiděleného asistenta, který pomáhá s péčí o dítě, které vyžaduje zvláštní péči. Pomoc je založena na pricncipu dobrovolnictví. Rodina asistentovi hradí ubytování a pobyt. Někteří dobrovolníci chodí do rodiny i během roku, jiní se s rodinou seznamují teprve při pobytu. Samozřejmě dochází k nejrůznějším situacím. Budu raději psát jen to těch pozitivních.

Někteří asistenti do rodiny zapadnou a postupně se stanou její součástí. Je to asi ten nejlepší případ a i my jsme měli to štěstí, že jsme jednu takovou pomáhací slečnu kdysi adoptovali :-) Jenže i asistenti mají tu nepěknou vlastnost, že stárnou ;-), a tak si musíme zvykat na nové a oni zase na nás. Letos se to krásně podařilo. A já všem slečnám, které k nám do rodiny chodily pomáhat, moc a moc děkuju! Všechny byly moc bezva, protože nikdy nepropadaly panice a beznaději "že něco nezvládnou", sotva Majdu okoukly, už nás odháněly  a chtěly vše zkusit samy (bez našich rad ;-) ) - a Majda byla náramně spokojená, že má společnost na povídání a hry.
Je to úžasné, že se najdou lidé, kteří jsou ochotni svůj čas a energii ( a někteří i dovolenou- paní dr., psycholožka... i někteří asistenti se už sami stali rodiči, a přesto jezdí pomáhat dále... prostě nevídáno, neslýcháno!) obětovat na práci, za kterou jim na kontě nepřibyde žádná horentní suma. Odjedou bohatší jen o zkušenosti a zážitky, které by je pravděpodobně v životě zcela minuly, kdyby je sami nevyhledali.

Některé výpovědi zachytila i regionální televize a záznem je k vidění ZDE

Pro děti zpravidla bývá připraven program. Lesy v této lokalitě jsou díky rovině a širokým cestám sjízdné i pro vozíčkáře.

Výprava jde po stopách piráta, aby se zmocnila pokladu ukrytého v truhle.


Během hry se plní různé úkoly- zde byl vozíčkář pro jistotu připraven i o zrak :-)

Na některé místa se posádka musí přeplavit ve člunu... a že to není úplně jednoduché některé klienty do lodi usadit ;-)

Součástí programu bývá i amatérské divadlo. Loutkové divadlo paní doktorky Evy K. jsem tu už chválila, tak letos představím zapáleného ochotníka - pana Wlka - coby pana krále z pohádky Sůl na zlato :-) Byla to velmi dramatická komedie :-))


... a na závěr samozřejmě nesmí chybět rej masek.


Díky rovině, které je všude kolem- je zde hotová spleť cyklostezek. Cyklisti se obvykle scházejí v tomto hostinci.
Vaří zde pivo kvasnicové "CAR", jeho černá podoba nese název "CAREVNA" a pivo medové se jmenuje "VČELKA".  Nejsem znalcem piva, ale na tohle vždycky ráda zajdu.
Před hospůdkou to během léta obvykle vypadá jak v půjčovně jízdních kol, protože všechny stojany  u hospody  jsou plné bicyklů a všichni jejich majitelé svědomitě dodržují pitný režim- a že to v těch tropických dnech bylo potřeba! :-)

Letos jsme si pobyt opravdu užili. Děti byly nadmíru spokojené a my dospělí jsme pro samé povídání a zábavu neměli skoro čas spát.
Tak snad se za rok zase všichni ve zdraví sejdeme a budeme pokračovat!! :-) ... a kdyby se snad někdo chtěl přidat- může jet asistovat! ;-)

5 komentářů:

Andrea řekl(a)...

No tak fajn:-)Je dobře, že vám tam je dobře!

LenkaS řekl(a)...

Skvělé, nic víc není třeba dodat!! Víc takových potěšujících zpráv a myslím si, že handicap není znevýhodnění. Přeji krásný zbytek prázdnin a vyhlížím osobní postřehy moudré sovy. :-)

wlcice řekl(a)...

Moudrá sova žije tak aktivním nočním životem, že ve dne chrápe a denně zhltne asitak jednu knihu. Bude těžké ji v září umravnit a zasadit zas do školní lavice ;-) Pracuju na její nápravě :-)

Lucka řekl(a)...

Je super, že se takové akce pořádají.
Moc hezky se ty zážitky čtou. Vlk v podobě Krále mně uchvátil :)))

Gabro řekl(a)...

Koukám, že si léto užíváte :-). A krále Vlka jsem poznala hned :-).