Na řecký způsob

22.6.-2.7.2010

...si člověk musí tak trochu zvyknout. Český turista je mnohdy rozčarován - Řek totiž problémy moc řešit nechce- a když, tak určitě ne hned teď a pokud vůbec ano, tak jedině tak, aby to nedalo moc práce.

Dobře si pamatuju, jak jsme si poprvé v Řecku půjčovali auto. Při předávání vozu Wlk upozornil na to, že chybí pravé zrcátko a agent na to s klidem: "To nepotřebuješ." Poznamenal do předávacího protokolu, že tam není a hotovo. Ale vzhledem k tomu, jak hekticky žiju během roku, miluju Řecko právě pro jeho odlišné nazírání na svět.

Tentokráte jsem ulovila fotku motocyklu, na nemž přijela taková paní v letech- uklidit WC na pláži. Nejprve se blížila motorka, které u řidítek vlál balík toaletních papírů a napříč přes klín měla položený ještě trám, který přesahoval z každé strany šířku motocyklu.
A hle, k čemu byl třeba.... no přece podepřít motorku :-))
No a řekněte, vymysleli byste to takhle?? ;-)


A ještě jedna lahůdka pro angličtináře :-) ..to tak, ještě se učit nějaké nepravidelnosti. Když jste si to tak složitě vymysleli, tak si to používejte- my to vidíme takhle...a pochopí všichni, co tím myslíme :-))

Jízdní řády na zastávkách autobusů jsou pouze orientační. Autobus přijede- ale málokdy na čas.

Velmi častým úkazem je, že auta na ulici za plného provozu zastaví a řidiči pokecají se známým chodcem, nebo na křižovatce z auta do auta- a nikdo netroubí a nešílí jako u nás v Praze, tady pokud nevystartujete hned na oranžovou, už vás několik chytráků klaksonem pobídne, že "je čas a meškáme".
Řekové skutečně stres nevyrábějí.

Rhodské letiště prošlo přestavbou. Je nové, prostornější než ostrovní letiště bývají. No a co Řek nevymyslel: těžké kufry si donesete k odbavení, kde jsou označeny visačkou s čárovým kódem a klasicky už byste je měli položit na pás, ať si v klidu doputují k nakladačům. Tady je označené opět dostanete zpět a táhnete je o kus dál na rentgen. Takže přes sebe lezou dvě fronty okufrovaných lidí...

Ale to k už Řekům  prostě patří. Jsou pohodoví, upovídaní, usměvaví, skvěle vaří, jejich olivy, víno a moussaka nemají chybu!! - a proto se k nim rádi vracíme.

4 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Tak "na řecký způsob" se mi líbí. Někdy tam musíme taky varazit:-)

Jaffi řekl(a)...

Díky za postřehy z Řecka, dnes jsem se fakt pobavila (jsem ta angličtinářka :o)))

Do Řecka už si hrozně dlouho přeju jet a pořád to nějak nevychází, ale jednou to vyjde.

Flora v předešlém příspěvku je nádherná, škoda, že si aspoń něco z toho nemůžu vysadit na zahradě.

Anonymní řekl(a)...

Markétko, všechno nejlepší k svátku a díky za skvělý popis dovolené. Iva a spol.

Andrea řekl(a)...

Já ostuda zapomněla..tak dodatečně všechno nej...popis je hezký..ale možná by mě to vytáčelo, být to pořád..jedině se narodit s řeckou prosluněnou povahou:-))