Rhodská flóra

22.6.-2.7.2010

Podle pověsti byl ostrov Rhodos zasvěcen bohu Slunce- Heliovi. Ten svůj chrám podle statistik skutečně obývá asi 300dní v roce. Počasí zde je v létě stálé- tedy teplo, slunce a pokud přecejen sprchne, za pár minut o tom nikdo nebude ani vědět.

V Kolymbii nejsou k vidění žádné historické skvosty. Turista může obdivovat jen architekturu hotelů. Dominantu letoviska tvoří prastará elukalyptová alej, která lemuje hlavní ulici. Působí to moc zajímavě a hlavně: je tam díky vzrostlým stromům stín!

Toto je fotka tlustolistého agáve, jehož květy velikostí i uspořádáním připomínají kandelábry pouličních lamp.

Jméno této květinky neznám, ale při pořizování fotky na mě vykoukla asi 20cm ještěrka, takže jsem svůj fotoaparát úlekem málem roztřískala o skálu ;-)

Ne nadarmo se ostrovu Rhodos přezdívá "ostrov růží". mají se tím na mysli růže čínské- čili ibišky. Vyskytují se zde v nejrůznějších barvách a velikostech.

Bouganvilie často tvoří bohaté převisy přes ploty. Jsou nádherné.



Toto je nevímco. Pokud by se mezi čtenáři našel zdatný botanik, budu ráda, když se podaří název doplnit.

 Identita odhalena: árón plamatý se jmenuje tato rostlina. 
Díky za spolupráci, Ivy :-)


No a samozřejmě slavné a pro mne nepochopitelné olivovníky. Stovky let staré, nezalévané-ani jinak opečovávané ... přesto se na nich každoročně urodí tuny vynikajících oliv. Sklízejí se  v zimě (leden-únor). Alespoň tak nám to říkala průvodkyně, když jsme pátrali po tom, co Řekové dělají v zimě.
Olivovníkový sad je pro potomky  nejcennějším dědictvím.
Olivový olej turisté nakupují v kvantech a stejnětak dřevěné doplňky do kuchyně vyrobené z olivového dřeva- prkýnka, misky, vařečky, lžíce, nádobky... . Vypadají opravdu moc pěkně.


5 komentářů:

Lucka řekl(a)...

květiny jsou nádherné.

bafnout na mě ještěrka, tak foták nepřežil..

Andrea řekl(a)...

kytky krásný..mám ráda ibišky..

ivy řekl(a)...

Kytky jsou nádherné!!!
Ta neznámá by mohl být Aron,možná Aron plamatý.Reportáže z pobytu jsou zajímavé,hezky jsem si početla.Ale to WC mě teda vyděsilo.

wlcice řekl(a)...

nojo,ivy, tys to trefila! díky-jdu to doplnit k obrázku :-)

Aranel řekl(a)...

Milá Wlčice, moc děkuji za tvůj pohled na dovolenou, místo, floru a hlavně lidi. Přečetla jsem vše pozorně a některé částí i několikrát. Příští rok se chystáme do Řecka, taky, dálí bůh, a tak každá informace drahá i s ohledem na pobyt s dětma páč bych asi vzala rodičům Miš
Krásné léto a ať už zaprší :o)