Prvňáci

26.1.2011


Scénka ze života:

Stalo se dnes odpoledne. Po jednom kroužku jsem lehce dozírala na tři holčičky- všechny z 1.tříd různých škol- jednou z nich byla naše Martina.

Seděly v šatně na koberci a povídaly si hlavně o škole. Jsou vždy plné dojmů, uctivě mluví o p. učitelkách- vážně radost poslouchat. A předhánějí se, co už která umí, jaká písmena se ten den učili číst a co psali...
Každá škola má jiný program, tudíž i jiné učebnice. Dneska si krátily chvíli čtením ze slabikářů, a protože jedna holčička s sebou neměla aktovku, poradila si po svém. Obhlídla texty obou nabízených slabikářů, vyndala mobil- nafotila si dvě stránky- a začetla se taky :-))
Holky seděly, důležitě hleděly do textu- některé i do elektronických :-)) a vlastně ani žádné hlídání nepotřebovaly ;-)

Je úžasné pozorovat, jak ty malé děti jsou s technikou sžité odmala.... zatímco někteří moji vrstevníci mají někdy problémy  s odesláním prostého mailu tak, aby měl i přílohy a do dalších podrobností radši zabíhat nebudu...

Jojo, člověk by na sobě měl stále pracovat. To, že "mě to nezajímá", nebo "to není můj obor", to jako omluvenku tihle mlaďoši sotva přijmou ;-)

3 komentáře:

Bragnae řekl(a)...

Jo prvňáčci... S těmi se ještě tak hezky pracuje - ve škole i v družině :-) Ještě jsou většinou krásně zvídaví a ochotní zapojit se.

Jitka Neradová řekl(a)...

Prvňáci jsou skvělí. Po dnešních třídních schůzkách si to myslím dvojnásob. Ale já to s nimi neumím, klaním se před všemi učitelkami, které se jim věnují.Ovšem příhoda je to krásná:-)

Marianna řekl(a)...

Mně upřímně vyděsilo mé ještě ne pětileté dítě, které (ač neumí číst) začíná ovládat počítač lépe než já. Nejen že se systémem rychlých kliků, které nestačím ani sledovat, bezpečně prokousává k cíli, ale dokonce ovládá i tiskárnu, která zdaleka není nastavená jako výchozí (jsme si mysleli, že to tak bude bezpečnější... :) a se kterou mám já sama problémy. Mobilem (mým) fotí i telefonuje s přehledem. Nevím, jak to bez čtení dělá, ale vždycky se mu podaří dojít k cíli. Já si množícími se novinkami a vymoženostmi přijdu už unavená, on po tom lační jak slepice po plivanci.
Už teď si říkám, že tahle mladá generace vstřebává v raném věku tolik informací, že dřív nebo později se klasická škola musí stát neúčinnou, neb biflování informací bezpečně na internetu dostupných se stane zbytečným a samoúčelným. Důležité bude spíš je asi naučit s informací pracovat - vyhledat, porozumět, hodnotit, třídit, zpracovávat - aby se v tom záhy neutopili...
Omlouvám se za obšírnost, ale opět se Ti povedlo kápnout na to, co se mi poslední dobou hodně honí hlavou :)