Ve Zlíně

23.4.2011

Na Bílou sobotu jsme vyjeli do Zlína.
Zlínskou image vytvářejí především neomítnuté červené cihly, z nichž je postavena většina staveb.
My jsme samozřejmě zamířili na prohlídku zlínského mrakodrapu. Je 16patrová téměř 80metrů vysoká  funkcionalistická budova, v níž nyní sídlí krajský úřad.  Z vyhlídkové terasy je krásný výhled na celé město.




 Pohled na tovární budovy bývalého Svitu.


Největší atrakcí je ovšem pojízdná kancelář zbudována ve výtahu. Je vybavená klimatizací, umyvadlem, psacími stoly... zkrátka kancelář se vším všudy- aby se šetřil čas a pan šéf neztrácel minuty při přesunech z patra do patra. ;-)


Ve Zlíně jsme si nemohli jsme si nechat ujít Obuvnické muzeum.

Součástí expozice je malá ševcovská dílna.
V krátkém výkladu nás příjemná průvodkyně v mnohém poučila. Například verpánek není ta stolička, co na ní sedává švec, ale ten jeho pracovní stolek.

 
Kopyto. Často používáme toto oslovení pro někoho, kdo zrovna šikovností neoplývá. Ve skutečnosti je to však "imitace lidské nohy" - tento vědecký název mě opravdu rozesmál.

 
A taky jsem konečně viděla, co je fidlovačka.  Je to nástroj, kterým se upravovaly nerovnosti na obuvi a vypadá jako hůl, která má jeden konec zproštělý.

 
Sbírka obuvi je opravdu pestrá. Ve skleněných vitrínách můžete obdivovat různé typy obuvi ze všech částí světa: africké sandály, indické pantoflíčky, boty umotané z pštrosího peří až z daleké Austrálie, střevíce z lýčí ...
 

Nás nejvíce pobavila vitrina kuriozit- tedy boty něčím ýjimečné- převážně šité na míru. Obrovské farmářky vyrobené pro slavného basketbalistu Shaquilla O'Neala - délka podešve je 410mm.

V polovině 60.let minulého století- tedy zlatá šedesátá ;-) - nosily dámy v kabelce pro případ přívalových děštů skládací galoše!

... byly tam k vidění i boty drhané, chlupaté lodičky, mokasíny ušité z tisíce malinkatých kousků kůže...

... a taky zimní varianta lodiček pro dámy: zhotovené z polního křečka (ochránci zvířat jistě již omdleli...)


Krásný výlet do příjemného města jsme zakončili návštěvou pouti- tedy prolítly jsme se s Máťou na labutích a řetízáku... a to ke spokojenosti (naštěstí) stačilo.

8 komentářů:

Jitka Neradová řekl(a)...

Já třeba ve Zlíně ještě nikdy nebyla:-( Užívám si to tady tedy jako skvělý cestopis:-)

Jitka Neradová řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Jitka Neradová řekl(a)...

Mazala jsem proto, že se mi to tam objevilo dvakrát. A jednou, myslím, úplně stačí:-)

Anonymní řekl(a)...

Jaká škoda ,mohly jsme se setkat bydlíme 12 km od Zlína.Pavla

wlcice řekl(a)...

Pavlo, máte to tam krásné! Určitě se vrátíme,abychom navštívili další krásná místa. ...no ale mohlo by to být blíž, cestování s Majdou není zrovna odpočinková činnost ;-)

Andrea řekl(a)...

Boty z křečkůů no drsný:-))

Laďka a Pavel řekl(a)...

A že se jako Wlčice nezahlásí, když jede k nám :-) Sice jsme jeli na výlet, ale až odpoledne :-) Příště to jen tak neprojde!!!

wlcice řekl(a)...

Jojo, moji milí, kdybych já někdy tušila, co bude "zítra"... cestu na Moravu jsme plánovali..ehm asi 5let ;-) Pak se rozhodlo a jelo se hned! Příště dám vědět na blogu, kam hodlám jet! Rozhodně se ke Zlínu hodlám vrátit, máte to tam tolik pěkné... :-))