Pár posledních střípků z Kósu

Při naší návštěvě hlavního města Kósu právě probíhaly demonstrace. Řekům se nelíbí navrhovaná opatření EU. Jejich dluhy je netrápí natolik, aby si nechali jentak změnit svůj systém a Řecko si rozhodně nehodlají nechat vzít...


Z přístavu vyplouvají obrovské lodě


Stará část města je moc krásná. Dominatu tvoří hradby



Řekové rádi kávu. V tom vedru dávají přednost "frappé"- to je káva nastudeno, s našlehanou hustou pěnou-mléko a cukr dle přání zákazníka. Pije se brčkem ze sklenice. Výborné! ;-)




Letiště na Kósu už dávno neodpovídá potřebám turistického ruchu, který s e za poslední roky na ostrově tolik rozvinul. Přibylo spouta hotelů, odbavovací hala je však miniaturní, a tak nestíhá. Zvláštností je, že si u odbavení necháte zvážit kufr, ten pak z pásu musíte vzít a ručně si jej odnést na rentgen. Máte-li štěstí, že stojíte v té nevzdálenejší frontě, pak se s tím kufrem, který obvykle neváží pod povolených 20kg,  prodíráte přes několik hustých front jiných cestujících... a všichni jsou z toho nerudní...  a někdy si říkám "..a taková to byla vyspělá civilizace..." ;-)

V neútulných podmínkách tak často na letadlo musíte čekat déle, než bylo v plánu, není si kam sednout, informační tabule Řekové aktualizují, až jim na to vyjde čas- takže chtě nechtě musíte věnovat pozornost každému příšerně nerozumitelnému hlášení, které se z uřvaného amplionu ozývá snad každou minutu. Krom dvou vypráskaných obchodů a dvou "barů", kde si za necelá 3eura můžete koupit kafe v papírovém kelímku, tam není opravdu nic. Vůbec nic. Tentokrát jsme měli štěstí- do Prahy se letělo  načas...

Jsme opravdu rádi, že jsme cestování stihli v mezičase, kdy nestávkovali  odboráři v Praze a odletěli jsme i před avízovanou stávkou řeckých dopraváků. Radši si jako pasažér ani nepředstavuju tu pohodu s tím spojenou.


No ale jak se znám, tak za rok budu zase šmejdit v nabídkách CK v sekci "řecké ostrovy" :-)) ..to jejich moře, olivy, pohoda...  ;-)

2 komentáře:

Andrea řekl(a)...

no to je pohled, je m i úplně teplo z těch obrázků

LenkaS řekl(a)...

Bohužel, jsme Řecko nikdy nenavštívíli, tak jsme si ho užili alespoň tady. Dík za krásné psaní :-)