Branné cvičení

Pro asistenty byla letos (díky aktivní matce L.Š.) nachystána bojovka ve stylu "branné cvičení".
Naši asistenti jsou ve věku, kdy už většina z nich ve škole nezažila povinné šílenství s krycím názvem "branné cvičení".

Našim vzpomínkám na prostředky IPCHO se uchechtávají a nevěří, že jsme si mohli hrát na válku tak vážně. Dostali pokyn, aby si s sebou vzali pláštěnku, že bude cvičení v praxi. :-)

Klasické prostředky IPCHO jsme samozřejmě neměli- kdeže je konec plynovým maskám ;-) Dostali improvizovaně roušky a místo slavných "pytlíků" jednorázové tašky z nejmenovaného hypermarketu :-)


Atmosféru jsme asistentům přiblížili písní Slávka Janouška

Asistenty čekaly úkoly z oblasti zdravovědy (přenos raněného na stoličce vyrobené z rukou) + prozkoušení ze základů záchrany života- měla na starost sama paní dr.;
topografie- jak zorientovat mapu je učil pan Wlk, který nelenil a pokud někdo úkol splnil rychleji, zaúkoloval ho stavbou protiatomového krytu na pískovišti :-) ... tou dobou lilo jak z konve...
Cvičení bylo i pro vozíčkáře :-)

Na startu si někteří krátili čas hrou na klavír v prostředcích IPCHO...




Asistenti byli skvělí, hru si fakt užívali- na stanovišti "hod granátem na cíl" byl jeden taťka, který si s gustem zavzpomínal na svá vojenská léta- neprominul nikomu nic a byl drsně absurdní :-)) Všichni z něj byli na větvi, protože jinak je to tvor tichý a mírumilovný :-)) Inu vžil se do role :-))

Pobavilo nás, že dneska už mlaďoši netuší, co se skrývalo za zkratkami jako: SSM, RVHP - co oni všechno nevymysleli :-))

Děkujeme za hojnou účast! bylo nám potěšením, že se bavily obě strany: organizátoři i účastníci :-)))

10 komentářů:

Andrea řekl(a)...

No taky si vzpomínám na měření a zkoušení plynových masek

Pavla řekl(a)...

Dobrý nápad .Vzpomínam na předmět BRANNÁ VÝCHOVA.Pavla

JitkaI řekl(a)...

Nejlepší byly plynové masky s filtrem,v těch se krásně dusilo :-)).
Na střední škole jsme absolvovali jedno velké cvičení,účastnily se spousty lidí,technika,očista zamořených automobilů... Teď už fakt k neuvěření.
Jitka

Anonymní řekl(a)...

My jsme na střední v rámci branné výchovy i stříleli ze vzduchovky, náš gympl měl vlastní střelnici. Dana

Danka a Jaro řekl(a)...

Z branných cvičení si pamätám akurát určovanie azimutu (čo som dodnes nepochopila), meranie masiek (aj tak mali všetci veľkosť 3) a bojový plyn yperit. To bola teoretická časť. Na praktickej nás obvykle príliš nemordovali a mali sme to ako výlet k Dunaju, kde sme si prezreli zvyšky bunkrov z druhej svetovej vojny.

Amelie řekl(a)...

Taky vzpomínám - sáčky, pytlíky, masky...

Iva řekl(a)...

Tak na tohle si taky pamatuju. Ve třeťáku na střední jsme povinně museli absolvovat týdenní branný kurz.Vzpomínáme na něj moc rádi, měli jsme tam docela dobrý dozor, který toleroval v přijatelné míře i alkohol - pst. Samozřejmě , že jsme občas museli někoho krýt, ale vzpomínky jsou vesměs pozitivní a ani ty dusící masky nám moc nevadili.
A o branné výchově jsme taky stříleli ze vzduchovky.

Lucka řekl(a)...

já to zažila pouze v první třídě a zážitek to byl velký, pamatuju si to doteď :))
výborná akce!!

pisarka řekl(a)...

No brrr, to jsem fakt milovala - my museli v těch smradlavých maskách a pytlíkách běhat přes pole.

Janah -Švédské listy řekl(a)...

A kde máte holínky! :-D Vždycky se líbilo, že jsme prošli zamořenou oblastí, a pak jsme vytáhli z batohů, co jsme s nimi šli přes celou oblast, svačinu :D

Klavírista nemá chybu! :D