Školní výlet - zámek Loučeň

23.6.2011

V rámci integrace našeho staršího dítěte jsme si  dovolenou prodloužili o den, abychom zajistili jeho logistiku na školní výlet do loučeňského labyrintária. Kdo nezná, vřele doporučuju. Příjemné prostředí, za nedeštivého počasí  výlet na celý den. V rozlehlé zahradě zámku se nachází 12 obrovských labyrintů všech druhů- travnaté, tisové, kamenné...

Podrobnosti o školním výletě zde raději vynechám. Každopádně jsme hodinu volného času, kdy Majda byla se třídou, věnovali návštěvě zámku, který je bezbariérový až po zdolání schodiště do 1.patra. ;-)

Slečna v pokladně žertovala, že tam mají samé školní výpravy a kam nás dva přidá... nakonec zazářila, že tam mají skupinu důchodců a že to pro nás bude asi vhodnější :-)) Hned s e tedy lekla, co to řekla nahlas, ale nás to docela pobavilo a rádoby vtipně jsme slečně odpovídali. Tak jo- alespoŇ to bude dost nahlas a pomalu. ;-)

Průvodci jsou v dobových kostýmech  a seznámují návštěvníky  takovým spíše populárně-naučným výkladem s původem rodu Thurn - Taxisů, kteří byli dlouholetými majiteli zámku a nezanechali po sobě jen pověstný "Taxisův příkop".

Thurn - Taxisové, zámečtí páni, totiž zbohatli především provozováním poštovních služeb, na něž získali postupně monopol v podstatě v celé Itálii a střední a západní Evropě - toto jsou poštovní saně.

Kněžna Marie von Hohenlohe ráda vyvolávala duchy ...
A kníže Alexandr si za potrpěl na vzhled bankovek. Komorník tedy žehlil, aby byly rovné a mince omýval, neboŤ  kníže se bál nemocí...


Zámecká restaurace mě tedy zklamala a a laxní chování personálu vytočilo natolik (zkratkovitě: jídelní lístek, prosím. - Nemáme-jen co je napsáno na tabuli-segedín..hm, ten nejíme. No tak nic. 
A pro děti? -No, dneska nic, máme fofr. - 
A ten jídelní lístek, co visí venku? - No ten dneska neplatí...
- chápete to někdo? No, my jsme to pak pochopili: školní výpravy totiž obvykle prohlídku zámku objednávají i s jídlem- dětské menu za 135Kč není úplně to nejlevnější... tak proto opadá zájem o obyčejné hosty- máme vyděláno, vy nám tu nepřidělávejte práci...- škoda), že jsme odešli za brány zámku- a dobře jsme udělali! Hned vedle "Zmrzlinového ráje" jsme totiž byli vítanými hosty v typické české hospodě.

V Loučni jsme byli už podruhé a budeme se tam rádi vracet. Je to dobrý výlet i pro cyklisty- nedaleko jsou ještě Dobrovická muzea a Jabkenice- takže vzdělávat se lze i po trase.

Slečny v pokladně a pan pořadatel ochotní, milí a turistům nápomocní.

4 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Loučeň neznám, díky za tip:-)
Napadlo mě, že můžu být ráda, že nemusím peníze žehlit a mince omývat:-)))

Janah -Švédské listy řekl(a)...

Pod vlivem školní výuky jsem se domnívala, že slova labyrint a bludiště jsou synonyma. Tak nás to ve škole učili (a zjevně blbě :D)

ivy řekl(a)...

Na zámek Loučeň se už dlouho chystám,jen se mi ještě nepodařilo tento úmysl realizovat.Moje škoda ...:-)
A víte,kdo ještě žehlil bankovky?Bohumil Hrabal.Ten ale proto,aby si zdvihnul sebevědomí.

Baruschka řekl(a)...

Na Loučeň jsme kdysi vyrazili na piknik. A byla to naprostá tragédie. Přesně jak píšeš - totálně laxní přístup personálu v restauraci, nakonec nám toho dali za ty peníze hooodně málo a bylo to navíc hnusně přesmažené a kdo ví, jak staré.

Dokonce jsem si pak i stěžovala, pan ředitel slíbil, že mi pošle nějakou kompenzaci a od té doby je z jejich strany pouze taktní či spíše netaktní mlčení. Ale park je nádherný a dá se tam báječně strávit horký letní den.