Za dobré vysvědčení knihu!

6.7.2011

Hlásal nápis v dobách, kdy jsme si plnila povinnou školní docházku.

Budovatelských  hesel bylo tehdy na každém rohu vidět víc než dost, ale tohle mě nijak zvlášť neuráželo. Stejnětak si pamatuju balicí papír, na němž bylo červeno-modrými nápisy zaznamenáno: " Každý čtvrtek novou knihu". V dnešní době si už asi málokdo umí představit, že stojí frontu i na knižní novinky, které se oficiálně dostávaly na pulty knihkupectví vždy ve čtvrtek... jojo, socialistický občan měl stále co dělat :-)  Je dobře, že se časy mění :-)) Nicméně tradici: "za dobré vysvědčení- tumáš  knihu" - dodržuju ;-)

Naše holčičky se snažily. Ta velká (8.třída) až neskutečně. Obě donesly samé jedničky.

Majda se dožadovala jakéhosi souboru knih pochybné úrovně, jehož koupi jsem zavrhla s ohledem na pořizovací cenu a pevně doufala, že mě zachrání učitelka zeměpisu, která už nejednou Majdě tu sólo dvojku napsala. Majda neponechala nic náhodě- a sama se aktivně nechala přezkoušet, aby si jedničku pojistila...  achjo... říkám jí, že známky nejsou všechno!! ;-)
... takže Školu noci jsem prostě zakoupit musela, aby to bylo fér.

Martinka neuspěla s tím, že mě ohromovala historkami, co všechno děti za výzo dostanou. I na ni čekala "pouze" kniha. ;-)
Během prázdnin by měla prý alespoŇ jednu přečíst. Máme doma slušně zásobenou domácí knihovnu, a tak je občas těžké vybrat něco nového.

Tahle kniha z nakl. Paseka mi padla do oka- tedy spíš do ruky- tím, jak krásně je zpracovaná. Kvalitní papír, zajímavá grafická úprava...

..a co víc! Vzdadu ještě zkrácená hvězdně namluvená MP3verze!

Radost byla veliká. jsem ráda, že alespoŇ něco pozitivního po mně ty děti zdědily- mají rády knihy! :-)

A co jste dostávali za hezké vysvědčení vy?

Já mám dodnes schovanou knížku, kterou mi za první vysvědčení věnovala moje teta Růženka. Je samozřejmě s věnováním a já si dodnes vzpomínám, jak jsem se těšila na každou novou kapitolu o Aničce a líbil se mi název vesnice Cítov... no a dneska bydlím pár kroků od ulice Cítovská :-))


Tak hezké léto - nejlépe ve společnosti nějaké pěkné knihy!

12 komentářů:

Blanka řekl(a)...

Jo, jo, taky jsme kupovali knihy a ještě osmisměrky, to teď naši mladou neskutečně chytlo.

Lucie řekl(a)...

Držíš krásnou tradici a holčičkám moc gratuluju k samým 111111, máš holky šikovný !!!

A tradici také zavedu, mám doma dvě velký čtenářky a knihy k narozeninám a vánocům držíme taky :) Ikdyž pro mě to jsou ted jen foto knihy :)))

Iva řekl(a)...

I u nás to tak je, ale já bych to upravila na - za každé vysvědčení knihu,případně permanentku do knihovny.U nás vlastně obojí.

Andrea řekl(a)...

u nás bohužel za vysvědčení Bulharsko, které by bylo bez vysvědčení taky....Gabča čte hodně, teď zrovna Paní Bovaryovou a říká že je to fajn..já to tedy nečetla, ostuda..

Knihy jsem dostávala hodně,a Aničku z 1. A mám taky

ivy řekl(a)...

I já se držím hesla za vysvědčení knihu a už se těším ,že za rok budu mít šanci :-))

Klarkas řekl(a)...

U nás se za jakékoliv donesené vysvědčení fasovala jedna Studentská pečeť :-)

wlcice řekl(a)...

:-) za KAŽDÉ vysvědčení knihu je lepší... :-)

pisarka řekl(a)...

Jelikož máma je knihovnice, ani u nás nebylo jinak :-) A jelikož i manžel je knihomil, máme zaskládaný celý byt a stejně si nedáme říct a přikupujem dalši a další a .... chudáci naše děti, až po nás budou uklízet.
Wlčice máte ještě místo, kam je všechny dáváte?

pisarka řekl(a)...

Jo a ještě - takové chytré děti jste si pořídili, gratuluji!

Anonymní řekl(a)...

Knihu dodnes tradičně dostávám pod stromeček. (Je to praktičtější - vysvědčení už nedostávám. :-) Lásku k literatuře mi rodiče vštípili tak důkladně, že literaturu dnes studuju na vysoké škole.

wlcice řekl(a)...

Kam ty knihy dáváme...no to je otázka... máme je už ve dvou řadách v naší celkem velké knihovně, ty dětské pak v krabicích ve sklepě-průběžně obnovujeme fond v děts.pokoji- a jinak překážejí všude :-) Od čtečky si slibujeme to, že budeme doma mít víc místa ;-)

Janah -Švédské listy řekl(a)...

Taky jsem ráda dostávala (a dostávám)knížky, jednu jsem dokonce dostala za cosi ve škole, ale ani za boha si nemůžu vzpomenout, jaká kniha to byla. Moje oblíbená za vysvědčení byla Luisa a Lotka a taky Děti z Bullerbynu(předzvěst věcí příštích :D)