O morčatech

13.8.2011

Obě moje děti propadly naprosto šílenému nápadu: chtějí morče.


Argumetuju tím, že rozhodně nechci, aby hlodavec bydlel s námi v ložnici- zvířátka mám ráda, ale nějak se neztotožňuju s tím, že králíci, osmáci, fretky a jiní se stávají součástí dětských pokojů. Náš byt nění bůhvíjak prostorný, a tak by nejspíš klec musela být zavěšena někde u stropu- z bezpečnostních a prostorových důvodů.
Kvůli vozíku musí zůstat prostor i na chodbě (kde bych chroupajícícho a dupajícího jedince eventuelně i tolerovala) ...no  a aby ten chudinka byl kdesi koutě - bez přístupu denního světla, to mi připadá nevhodné.

Řekla jsem tedy, že lituju, ale že bychom hlodavci nedokázali vytvořit odpovídající podmínky a že by se u nás neměl dobře. Nehledě na to, že máme kocoura-lovce, kterého si loni vybraly samy a teď jim připadá, že nemazlí dostatečně a že je moc veliký a je vlastně můj...

Děti vše odkývaly, ale boj nevzdaly. Jen vylepšily taktiku ;-)

Napsaly nám dopis:



Máťa ještě pro větší názornost doplnila obrázky, jak mooc budou smutné bez hlodavce- a pozor! Už nechtějí jednoho, ale dva- aby se prý mohli hřát a pobývat ve společném příbytku venku!


V knihovně si vypůjčily příručku, na internetu studují blogy chovatelů, vybírají si typ srsti, jakou jejich miláček bude mít,  na jaké jméno bude nejlíp slyšet... mám pocit, že se mi to jen zdá!!!


Martina zalistovala v příručce, cpala mi pod nos tuto dvojstránku a pravila: "Hele, je to dobrý zvíře i pro tvoje šťastné stáří...!"  - hnala jsem ji!! :-) Myslím, že svoje šťastné stáří zvládnu prožít i bez toho, že mi doma bude kvíkat tucet morčátek. ;-)


No, tak nevím, jak to pořeším. Ráda bych jim vyhověla, ale při praktickém pohledu na věc je mi jasné, že si koleduju o další problémy a práci a vůbec....

...  až si v nestřeženém okamžiku Tobínek naservíruje hlodavce k svačině... :-((

26 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Teda Markét, vynalézavost vašich dětí nezná mezí. Myslím, že Tvé stáří začíná mít zřetelné obrysy :). Příznivcem hlodavců taky nejsem, ale obávám se, že bych podlehla, Šárka

Iva řekl(a)...

Nepodléhat, nenechat se ukecat. To musí být uvážené rozhodnutí. Vím očem mluvím a to žijeme v domku se zahradou.
Ale holky jsou dokonalé a naprosto chápu jejich touhy. Jen nevím, jestli morče je to pravé ořechové...

thora řekl(a)...

:-) This made me laugh so hard. I love the letter and drawings.

wlcice řekl(a)...

Jo, přesně tak- uvážené rozhodnutí- pro to hlasuju já!!!

... navíc jsme si domluvili návštěvu, kde mají dvě morčata- jenže, co se nestalo. Přišla jim návštěva se psem...no a jak to dopadlo si můžete domyslet. happyend se nekonal. nemají ani jedno :-(( Pro děti existuje oficiální verze, že morčata utekla- tatínek obratně vyrazil prkýnko z domečku... takže tak. Nešlo se nikam. Tak počkáme, až si pořídí nová, já to musím vidět na vlatní oči- pak to bude jak s kocourem- málo mazlí- a koupímě si leguána... a vzhledem k tomu, že své "šťastné stáří" budu trávit v pracovním procesu asitak do 80let, nehodlám si z domu udělat minizoo... achjo!!!

Lucie řekl(a)...

hehe :) těším se v blízké době na foto dvou nových členů v domácnosti :D

A čtvrtá fotka nemá chybu!!!!
:)))))))

JaninkaD řekl(a)...

Rychle vyhovět než budou chtít tři:o)

(V Hostivaři je teď výstava morčat)

Katka řekl(a)...

:)))))) Som sa pobavila v nedeľu večer :))))))

Klarkas řekl(a)...

Tvoje holky jsou naprosto skvělé a báječné.
A k tématu, naši známi mají nějakou takovou klec neklec, která je ze všech stran prakticky zavřená, vypadá jak ufo a chovají v ní džungaráka, tak třeba dělají něco takového i na křečky :-D

Blanka řekl(a)...

U nás prošel křeček, můžu zodpovědně říct, že ho necítím, je na chodbě a je z něj mazlíček i tatínka.

Anonymní řekl(a)...

Markét, u nás by neprošlo nic, co se hlodavci jakkoli podobá, takže vydrž a nepodlehni.

Absa řekl(a)...

AHOJ, U NÁS MÁME MORČE NECELÝ MĚSÍC A MUSÍM ŘÍCT, ŽE ZA DALŠÍ NECELÝ MĚSÍC PŘIBUDE JEŠTĚ JEDNO....
TEN DOPIS JE NAPROSTO KOUZELÝ, JÁ BYCH VYHOVĚLA. HOLKY STAROST O MORČATA NAUČÍ ZODPOVĚDNOSTI, TO TAKY NENÍ K ZAHOZENÍ.
JEN CHCI NAPSAT, KDYBYSTE SE PŘECE JEN ROZHODLI PRO MORČATA, POŘIĎTE SI DVĚ SAMIČKY (NEBO DVA SAMEČKY). MORČE JE ZVYKLÉ ŽÍT VE SKUPINĚ, SAMO BY SE TRÁPILO A NA CHODBĚ BÝT OPRAVDU NEMŮŽE.
JE CITLIVÉ NA PRŮVAN A SAMOTA NENÍ NIC PRO NĚJ...
PŘEJU HODNĚ ŠTĚSTÍ V ROZHODOVÁNÍ :)

JitkaI řekl(a)...

My máme taky morče,ale naštěstí v králíkárně na zahradě.Bydlí s paní králíkovou Jaruškou.Je docela legrace koukat,jak malé bílé morče spokojeně odpočívá na velké bílé samici.
No a pokud už teda budete náhodou pořizovat a zrovna 2,tak opatrně,aby to nebyl páreček.Ale možná,že holky by si s odbytem poradily,jsou docela šikovné,že...

Unknown řekl(a)...

Já už taky říkala, že nepovolím žádné zvířátko. Výsledek - přibyl nám králík a morče. Z údajně trpasličích rozměrů vyrostli tak, že jsem po půl roce musela koupit další klec. Vůbec to není levná záležitost. Náš pes si morčete ani králíka nevšímá, max. je očuchá
Ale - je snadné se o ně starat a za tu dětskou radost to stojí. Takže, já se za holčičky přimlouvám:-)

Anonymní řekl(a)...

Tak kamarádko, my těch morčat měli 15 kousků. Teď je má rozdané, ale pokud chceš dětičky obdarovat, pokud nemusí mít nějaké zvláštní plemeno, stačí zavolat a až se narodí další, může být vaše. Jana

Anonymní řekl(a)...

Tak teď jsem se zasmála. Shodli jsme se, že vám je ze známosti klidně prodáme jen za dva a ty tři stovky, že si můžete nechat na cestu k nám.

Andrea řekl(a)...

my taky měli dvě samičky..a najednou přibyla dvě morčata...no mladá rostla,,nestarala se příliš..mně ten smrad za dva dny vadil a bordl z pilin..nějka jsem byla ráda ž chov skončil..taky děsně pískly..každou chvíki..tak nevímale holky by se staraly, jiná situace...

Janah -Švédské listy řekl(a)...

Morče nebrat! :-D Přestože jsem je jako dítě měla, tak musím říct, že jsou to snad nejtupější hlodavci, nedbají na hygienu(většina hlodavců chodí na jedno místo, morčata ne), dost často hysterčí a o nějakém vztahu s nimi nemůže být řeč. Podotýkám, že jsme měli ještě "džungaráky" a činčily, obojí je lepší volba, když už.

Gabro řekl(a)...

Já jsem pro, postavit králíkárnu! Můžete mít králíčky i morčátka a všem bude venku společně dobře :-))). A jestli nevíš, kam na ně, tak poradím :-D. Máma má plnou králíkárnu zakrslých i morče by se tam našlo :-D.

Marci řekl(a)...

Je mi jasné jak to dopadne...stejně podlehneš:)
Máme zakrslého králíka už osm let.Krmíme ho s mužem už dlouho,slečna má jiné starosti.Šmoulinka je rekordmanka v dlouhověkosti.
Na mazlení je prý nejlepší potkan,ale nevím,co by tomu říkal Tobík,??
Ale určitě bych je chovala venku,doma fakt smrdí.
Těšímse na fotky...

Emily řekl(a)...

Tohle je normální vzpoura!!!

Ale zas to klidné stáří, ha ha...

Jsem moc zvědavá, jak to, Wlčice, vyřešíš. Vezmu si z toho ponaučení pro roky příští, neb mě to asi taky nemine. Tuhle si nesl do pokojíčku běláska, že si ho ochočí a bude mu tam lítat.

Zdeňka řekl(a)...

Chce se mi holek zastat,ale časem se nabaží a starost zůstane na tobě.Já jsem taky vyhověla a už se starám. Ale mě to naštěstí nevadí,měla jsem je i v dětství a mám ji ráda.V noci mají dost "práce", takže v pokojíku by skutečně neměly být.Když je málo místa, je to těžké.Jinak používám v kleci záchod a v něm mám kočkolit a opravdu nesmrdí.Tak jsem zvědavá,jak to u Vás dopadne.

Anonymní řekl(a)...

Eja: možná k tomu můžu něco říct. morčata jsme měli jak v mém dětství, tak i moje děti. Morčátko je sice strašné krásné a roztomilé, ale fakt tupé zvíře. Vždycky když jsme si ho vyndali z klece, že se pomazlíme, tak nás počůralo, v lepším případě jsme sebrali z oblečení několik bobků.2) jedna veterinářka mi potvrdila, že hldavcům smrdíme Tudíž se s námi neradi mazlí. 3) morčata fakt smrdí. teda spíš ta podestýlka.. pokud se nevyklízí 2x týdně minimálně. 4) dožívají se dost vysokého věku - naše se dožily 8 let..za tu dobu děti stačí dávno omrzet, protože s nima není fakt žádná sranda...5) jsou náročné na žrádlo, furt musejí chroustat trávu nebo seno, nebo cokoli zeleného..6)strašně se v té kleci nudí a pokud nemají co chroustat, pískají.
Předesílám, že opravdu jsem zarytá milovnice zvířat.
Ale asi bych zvolila když už hlodavce, tak potkana, tak jsem jednoho měla, ochočí se, žere všecko, zbytky z oběda..cokoliv.. a má rád lidi. Chce to ale mládě. Anebo bych pořídila koťátko, holky by si užily mazlíčka, a Tobík by měl parťáka...

Gabro řekl(a)...

Já si nedovolila potkany ani nabízet :-)... Jsou fakt nejlepší, pokud k nim tedy někdo z rodiny nemá odpor... :-)

Emily řekl(a)...

Klidné stáří s potkanem!!!

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, tak já bych taky hlasovala pro, nicméně bych místo morčete doporučila osmáka. Je to jeden z nejchytřejších hlodavců, dá se ochočit tak, že přijde na zavolání a navíc, od ostatních se odlišuje tím, že nesmrdí a spí v noci :-). Můžu potvrdit, máme ho doma a já i dítě, přestože jsme oba těžcí astmatici to zvládáme, právě díky tomu že nesmrdí a má i minimum roztočů :-D
Alena

wlcice řekl(a)...

Děkuji všem za názory a zkušenosti- všechno je jinak- patrně budu mít doma chovatelskou stanici těch guinejských prasátek... a je mi to fuk. Já mám svého cocoura, když bude potřeba- ukážeme jim, kdo je tady pánem! ;-)