Když se vlaštovky houfují...

1.9.2011

... je jisté, že se blíží začátek školního roku.

Moje holčičky se na něj těšily úměrně výši ročníku, který hodlají navštěvovat: Martina se tetelila, že uvidí paní učitelku a vyzvídala, co nového se budou ve druhé třídě učit, zatímco Majdu vůbec nezajímalo, jaké učebnice bude potřebovat a vyjmenovala několik předmětů, nad jejichž vyučujícími obracela oči v sloup.

Rodiče byli nuceni navštívit specializované obchody, aby dle obsáhlého seznamu zakoupili potřebné (i nepotřebné) pracovní sešity, poznámkové sešity požadovaných barev, tlouštěk a rozměrů, obaly, pisátka a výtvarné potřeby- a následně pak nechali svoji platební kartu u pokladny vykrvácet.

Přiznávám se, že tyhle věci nakupuju ráda. Probírám se těmi všemi učebnicemi a závistivě pokyvuju, že "tohle za nás nebylo", v papírnictví neodolám a nakoupím i to, co potřeba není...

Jsou ale věci, které mě každoročně donutí k onomu nevěřícnému kroucení hlavou...

Na konci školního roku jsem pravidelně rozčarovaná, když Majda donese domů požadované pracovní sešity téměř nepoužité- např. v algebře vyplněná jedna strana za celý školní rok, na geometrii nedošlo vůbec...  Je to rituál pravidelně se opakující. Zkrátka je kdysi někdo na seznam napsal- a my tu nejsme od toho, abychom seznamy aktualizovali každý rok. Možná by bylo ekonomičtější tu 1-2strany dětem okopírovat... když už tedy slýchám pravidelně, že "škola nemá peníze"...

No a další věc, kterou nepochopím, je vyžívání se autorů v roztodivných formátech učebnic. Nemohu se zbavit dojmu, že písanka pro druháky ve formátu lavírujícím mezi A4 a B5 (200x 260mm) nebude pro tyto človíčky asi úplně praktická (už vidím, jak se Martina- a myslím, že nejen ona- natahuje na horní řádek a spodní třetinu písanky ohýbá a mandluje přes kraj stolu), ale bude se zcela určitě lišit.

Dalším kamenem úrazu je pak tyto učenice obalit- paní učitelky to vyžadují, což je v některých případech pochopitelné, avšak ne vždy snadno proveditelné.

Zakoupila jsem "chytré obaly"  a myslela jsem si, že mám vyhráno. Z názvu "univerzální" jsem odvozovala, že bude schopen pojmout všechny formáty... ale kdepak!

Autoři pracovního sešitu k prvouce opět přišli s novinkou a klasický formát A4 otočili "naležato"...  a je po univerzálnosti. Moc tomu nerozumím. Učebnice, která tvoří druhou část tohoto kompletu, je totiž klasická A4 a nenašla jsem žádné praktické výhody tohoto nápadu.
Desky jsou měkké, a tak se domnívám, že déle než měsíc tučných 72stran pohromadě neudrží. Autoři vsadili na kreativitu a je tam nepočítaně vystřihovacích obrázků, proužků, čtverečků..., které děti poté mají nalepit na příslušné místo v textu nebo uschovat pro pozdější použití.

Tak už se těším na ten nekonečný příběh, jak tady z nedostatku jiné zábavy vyrábíme speciální obal, posléze průběžně slepujeme učebnici, hledáme na dně aktovky a následně vkládáme do obálky všechny ty vystřihovánky, skenujeme a doplňujeme ty poztrácené.... možná by se něco dalo částečně vyřešit vloženým dvojlistem samolepek, tak jako to mají zahraniční učebnice cizích jazyků pro tuto věkovou kategorii...

Každopádně si přeju, aby nový školní rok byl pohodový a bezbariérový ve všech směrech. 

Jako řádný přítel školy slibuju, že se poperu i s roztodivnými fotmáty učebnic, do ochranných obalů je nacpu i proti jejich vůli- předpis je předpis :-), celý rok budu dokupovat chybějící pastelky, obíhat vystavení duplikátů čehovšeho, a protože ani moje děti nemají úplně standardní "formát", jsem si jista, že se nudit nebudu ani chvilku. :-)

14 komentářů:

Daniela řekl(a)...

:-) . Ať se vám všem v novém školním roce daří. Daniela

Aranel řekl(a)...

Taky jsem byla pověřena nákupem potřebností do školy...ono v Rudné asi toho moc není...a kladla si stejnou otázku "proč nejsou učebnice stejné velikosti?"..ale hlavu nevěším a ty taky netruchli, páč noviny Metro jsou každý pracovní den..jako obal slouží moc dobře :o)
Všem přeji úspěšný školní rok !

Katka řekl(a)...

Skvele napísané, ako vždy! Tak prajem úspešný štart do nového školského roku, pevné nervy a hlavne nestrácať zmysel pre humor(čo u vás, napriek všetkému, našťastie nehrozí :))!

Anonymní řekl(a)...

Vyfocenou učebnici jsme potřebovali vloni a oprvadu nevydržela. Lepili jsme několikrát během školního roku a obal jsme taky vyráběli. Takže soucítím.:)

Iva řekl(a)...

No vidíš, a já byla letos překvapená, že mají všechny knížky ( co zatím dostaly ) úplně stejné, jen na ně zase jaksi není ten správný obal. A nebo jsem nebyla v tom správném papírnictví. Jinak to mám jako ty, chodím tam ráda a musím se držet, abych nekoupila i to, co nepotřebujeme. A pracovní sešity u nás škola chce opravdu jen takové, se kterými pracuje. Takže já jsem docela spokojená. A u prostřední na gymplu už to fakt neřeším.

Baruschka řekl(a)...

Hm.. obaly.. Aňa přinesla některé učebnice teprve v pátek. Jestli si paní učitelka myslí, že je bude mít v pondělí obalené, tak to má teda holt smůlu.. Už loni jsme bojovali s obaly na nestandardní formáty a naprosto souhlasím - kdo to vymýšlí??

Anonymní řekl(a)...

Ještě za mě teda byly A4 učebnice, nepamatuju si jedinou nestandardní snad až do devítky, klasický malý sešity a potom notýsek, později teda žákajda, ale ta mívala snad taky docela lidský formát. Když jsem si jednou vymyslela (čtěte: pančelka si vymyslela) na hudebku notový sešit i s patřičným obalem, taky nestandardní formár "naležato", maminka mě málem nakrájela do nudlí. :-)))

Lucka řekl(a)...

já si pamatuju, že už i moje maminka řešila obaly na knížky. Když bylo nejhůř koupila kus takové té tenké omyvatelné ubrusoviny a udělal ču ušila obaly z toho.

Holkám moc přeju. ať se jim ve škole líbí!!

Markéta a Luki řekl(a)...

Jo jo, Markét, řešíme úplně to stejné :-)
Náhodou jsme ale v Librexu v papírnictví narazili na universální samolepící obal, takže jsem ty "úžasné učebnice
" ( a že jich bylo ) obalila do toho :-)

Tak pevné nervy v tom novém školním roce :-))))

Amelie řekl(a)...

Moc hezky napsané. Holky utratily za potřeby do školy snad 2 tisíce, hrůůůza.

Anonymní řekl(a)...

No tak u nás naštěstí v pohodě. Pokračujeme dál v sešitech z předešlého ročníku, pokud je tedy použitelný. Šetříme naše lesy.
Jinak papírnictví? Máme doma asi 19 zápisníčků, x ořezávátek. St je neustále potřebuje - škoda, že mu dělá většinu zápisků asistentka. Ale jsou určitě nutné - takže také chodíme raději obloukem

Ali řekl(a)...

Má doma také druhačku. Píšete mi úplně s duše. S obaly bojuji, rozstříhané kousky sbírám do obálek atd....

Andrea řekl(a)...

ještě tři roky..zapla´t pánbůh:-) gabrielu už neřeším..tam zas jedna učebnice angliny a jeden pracák..formát je mi fuk..stojí 600..padám:-(

Miška řekl(a)...

Obaly...neřeším.Brča dostala papír a obalila si vše tak jak třeba.Některé sešity má obalené loňskými obaly,ale jinak...myslím,že jsme nad tím letos zvítězili :o) .