Na návštěvě v televizi

9.9.2011

Jak slíbila, tak učinila... paní asistentka K. domluvila Majdě exkurzi v ČT.

Žasla jsem, když nás přesně v 10hodin před hlavním vchodem do budovy ČT čekala delegace: dvě milé dámy a hlavní muž pořadu Objektiv. Ti se rozhodli věnovat nám svůj čas a seznámit nás s televizním zákulisím.

Nejprve Majdu provedly po budově, kde se nacházejí natáčecí studia některých pořadů. Viděli jsme zrovna přípravu dalšího dílu "Krásných ztrát".
Dozvěděli jsme se spoustu zajímavých podrobností, nakoukli do výrobny kulis, kde pracují pánové extrémně zruční.

Chodby i výtahy v ČT  jsou (asi kvůli stěhování kulis) velmi prostorné, takže jsme opravdu celou trasu projeli s vozíkem bez problémů.
S potěšením musím konstatovat, že obě dámy si daly tu práci a celou trasu si předem prošly, aby měly jistotu, že všechny výtahy jezdí a že se všude dá projet. Dokonalé!! Nevídané! Následování hodné :-)!

Zajeli jsme až do suterénu, kde se nacházejí obří sklady kostýmů.  Šaty, saka, klobouky, trikoty, historické kostýmy- to vše narovnáno na tyčích, označeno čísly a popisem- kdo a kdy měl onen oděv na sobě. Viděli jsme především šaty z pohádek, ale Majdu nejvíc potěšilo, když paní začala vytahovat kostýmy z pořadu STAR DANCE. Co kus- to originál. Některé pěkně těžké! Pořizovací cena na jedny šaty se pohybuje kolem 25tisíc.

Probírali jsme jednotlivé kusy, odhadovali, co se v nich natáčelo a se zvědavostí pročítali cedulky, kdo kostým měl na sobě a při jaké příležitosti. Žasli jsme nad nepřeberným množstvím klobouků a jiných doplŇků a smutně konstatovali, že v nasvícení kamery všechny ty "hadry" vypadají 100x lépe a že pro normální nošení by se stejně nehodily :-)

Jinak kostýmy v ČT si lze (za poplatek) po dohodě  zapůjčit na večírek či karneval. To jsem netušila. :-)

Druhou část naší exkurze tvořila prohlídka budovy zpravodajství.
Pan T.Š. nás zavedl do míst, kde se natáčejí oblíbené pořady ČT- např. Toulavá,kamera, Objektiv, kde se tyto pořady upravují a co všechno se s nimi děje, než je můžeme my diváci sledovat doma na TV obrazovce. Práce velice zajímavá, ale i náročná. Každý z těch lidí musí být schopen pracovat samostatně, kreativně a ještě být součástí jednoho velkého týmu.
Tak už chápu, proč jsou vždycky titulky tak dlouhé- tolik lidí musí máknout, aby pořad byl OK a nic mu nechybělo ;-) 

Zjistili jsme, že v televizi je všechno je iluze :-) Že to, co my vidíme na obrazovce, ve skutečnosti vůbec neexistuje. Studio je zcela prázdné, moderátor ukazuje na imaginární předměty či obrazy- vše je pouze projekce.

Takhle vypadá studio, v němž se točí díly našeho oblíbeného pořadu Toulavá kamera. Kde nic-tu nic. Jen zelené stěny.

Tak a když se trochu začaruje... židle pryč, paní moderátorka má dnes vlastní... :-)

... a je to. Dneska se se budete toulat po Čechách s moderátorkou Majdou :-)

No a tady je muž, který to všechno zorganizoval :-)  ... poznáváte? ;-)


Dále jsme měli možnost nahlédnout do "news roomu" -tedy do obrovské místosti, kde sedí několik desítek lidí u svých PC, sledují dění, čtou,píší, tvoří- po celý den- a vytvářejí zprávy. Měli jsme štěstí- bylo právě poledne, a tak jsme mohli přes tlusté sklo sledovat moderátora, jak to vypadá naživo. Majda okukovala čtecí zařízení - dozvěděli jsme se např., že moderátor si sám pedálem ovládá rychlost, s jakou se mu text bude pohybovat ;-), nechápali jsme , jak někdo může soustavně na monitoru sledoval cca 8 různých oken... zahraniční redakce zpravodajství, to je úplný babylon- sledují zprávy z celého světa- třídí, upravují- a následně servírují českému divákovi.

Strávili jsme v čilém pracovní ruchu 3hodiny. Dozvěděli se tolik nových věcí. Bylo to bezva. Majda byla nadšená. Večer si s chutí pustila zprávy a jásala, že zas vidí Marcelu Augustovou, kterou jsme v poledne překvapili v maskérně (ale ona je krásná i bez zásahu maskérky :-)), hned komentovala, co všechno se děje, kolem- co divák nevidí.

Moc děkujeme všem zúčastněným za zpestření dne. Nemělo to chybu!

Zajděte se podívat i vy!   ČT má svůj "prohlídkový okruh".

11 komentářů:

LenkaS řekl(a)...

Tento příspěvek mne potěšil na duši. Hezký začátek víkendu. Konečně se našel někdo se zajímavým nápadem a s ochotou zorganizovat a zúčastnit se.
Jen mne trochu mrzí Majdina poznámka, že nebude na školní akci nikomu chybět. :-( Snad to není tak vážné.
Těšíme se na setkání s vámi v ČB!!

Amelie řekl(a)...

úžasné fotky, zajímavé informace, to je náádhera, to bych chtěla taky někdy zažít...

Anonymní řekl(a)...

Také se mně to moc krásně čte a přeju Majdě i vám, ať takových akcí zažíváte leadfiehodně a setkáváte se s fajn lidmi! Pendula

Iva řekl(a)...

Já pořád říkám, že dobří lidé ještě žijí. Sláva za takovou asistentku. U Lucky ve třídě jedna holčina taky potřebuje asistentku. Už má myslím třetí, ale takhle akční asi nebyla žádná. I když na druhou stranu, zase nevím o žádných problémech. Docela závidím takovou skvělou exkurzi, škoda, že je to trochu z ruky. Iva

ivy řekl(a)...

Tak tomu říkám opravdový zážitek!!!Majdina asistentka je člověk na pravém místě.Má skvělé nápady i dobré srdce.

wlcice řekl(a)...

Ivy, vystihlas' to. Ona K. je nenápadná, nechce dělat dojem na vedení školy- chce, aby Majdě bylo dobře. To je vidět z mnoha "detailů" jejího chování- poslala Majdě i pohled z prázdnin- takové věci člověk dělá proto, že chce potěšit - a ne proto, aby zapůsobil. Cením si toho strašně moc. Vím, že to není standard. Ale s potěšením musím konstatovat, že už jsme pár luxusních asistentek měli... ;-)

Anonymní řekl(a)...

NAAAAAAAAAAAAAAAAADHERA, fakt dobra reportaz ..i bez opratky :DDD, libola se mi Majda v Toulavy kamere....a vlastne proc ne??? Proc neudelat Toulavou kameru PRO VOZICKARE???????

Andrea Lack xxxx

Janah -Švédské listy řekl(a)...

Díky za spoustu zajímavých informací. A před asistentkou klobouk dolů...

Kopretina řekl(a)...

Wlcice, tenhle příspěvek jsem přečetla jedním dechem. Je fajn, že má Majda tak svělou asistentku, která je opravdu člověk na svém místě. Mně samotnou by tahle exkurze zajímala a je fajn, že vám to vyšlo a že to bylo i dobře naplánované. Jak se říká, když se chce,...

Ipsilonka řekl(a)...

To musel být krásný zážitek, pro všechny. A Majdě to na fotkách moc sluší.

Unknown řekl(a)...

Krásná exkurze, to se muselo Majdě líbit!