Zběsilé září

27.9.2011

Letošní září je štědré nejen na slunečné dny, ale pro mne osobně i na neobvyklé a povětšinou i nepříjemné situace - o finanční náročnosti tohoto měsíce ani nemluvím... :-(


Začalo to tím, že jsem řešila stavební úpravy své "nové kanceláře". Samozřejmě nic nebylo tak, jak bylo dohodnuto. Termíny stavebním firmám nic neříkají, tudíž se nazačalo budovat v červenci, ale přímo v září. bezva. Za provozu je to nejlepší, alespoŇ je publikum.

Dále byl zadán ořez vzrostlého ořešáku, který zakrýval část vstupních dveří. Nechtěli jsme se do toho pouštět sami, řezat ořech není snadné- láme se, větve jsou těžké- no a přecejen- je to rostlina - zaslouží si slušné zacházení.
"Osoba povolaná"  se dostavila a ořez učinila bez jakékoli porady se zadavetelem. Prostě přišla do objektu, vyhledala ořešák a usoudila, které větve je třeba odstranit a do jaké míry. Chudák strom. Kdybych byla bývala tušila, jakým odborníkem je onen povolaný muž, sama bych to jistě neprovedla o moc hůře.

Vrcholem bylo, když jsme s kolegyní čekaly na pondělní večerní lekci němčiny. Náš pan profesor je "stará škola", decentní vzdělaný pán, který s námi má už léta trpelivost a vše má přesně naplánované... šestá hodina odbila, a on nikde. Nejprve jsme si říkaly, že se někde zdržel, v půl sedmé bylo jasné, že už asi nedorazí. jenže zavolat nebylo kam. Pan profesor (*1934) má mobilní telefon uložen v nočním stolku - aby ho neztratil - a zpíná jej jen v 9 večer, kdy je domluven s dcerou na prozvánění ;-)

Pevnou linku nikdo nebral. Napadalo mě tedy už jen to nejhorší.  Ve čtvrtek se konečně ozval. Odvezla ho v pondělí dopoledne RZ přímo z hodiny. Sesunul se k zemi se srdeční příhodou. Tak se mi ulevilo,  přála jsem mu rychlé uzdravení a on štěbetal: "Ale, holka, mně nic není, já se pěkně vyležel už ve špitále. V pondělí se uvidíme! Úkoly platí!!" :-)) ... nezmar! ;-)

Další nepříjemností je, že Martinka už 2.týden nechodí do školy. Probíhá tam rekonstrukce (zateplování budovy)- a hygiena naměřila nějaké zvýšené hodnoty škodlivin (azbestu) zejména v šatnách. Děti tedy do školy nesmějí. Ze dne na den byly vyhlášeny 4 ředitelské dny. To je příjemné zejména pro rodiny, které nedisponují hlídacími babičkami. Ve čtvrtek a v pátek už byly děti se školou na výletě. Od října se začnou učit v náhradních prostorách jiné ZŠ.

Tak si říkám, jestli je to normální, když probíhají rekonstrukce školských zařízení tímto způsobem. Práce nikdy nejsou dokončeny včas, tudíž potom se mezi dětmi pohybují dělníci nejrůznějších národností, všude prach... a když už s několika měsíčním zpožděním veledílo předají, kolaudační komise sepíše dlooouhatánský seznam závad, které se pak po zbytek roku odstraňují. To bylo, když Martinka chodila do školy, opakovalo se naposledy loni, kdy u Majdy ve škole předělávali WC, letos pokračujeme na jiné škole- u Martinky, a to nemluvím o medializovaném případu sousední školy Hovorčovická.

Tak já nevím, kdo ty firmy vybírá a co je měřítkem výběru. Spolehlivost (dodržení termínů) a kvalita práce to jistě nebude. Každopádně mám dojem, že osoby a obsazení zůstávají vždy stejné.

1 komentář:

Jitka Neradová řekl(a)...

Rekonstrukce školských zařízení je i můj současný problém. A přestože bombarduji odpovědné úřady žádostmi, stížnostmi a dalšími listinami, odpovědi a vysvětlení se mi nedostává a tak s tím asi mohu nesouhlasit, mohu se rozčilovat a to je asi tak jediné, co s téím mohu. Ale štve mě to pekelně. Ovšem, jak se zdá, u nás je prostě možné všechno, bohužel