Kouzlo domova

 26.10.2011

Někdy si říkám, jestli se těm našim dětem nevěnujeme moc. Po celodenním pracovním kolotoči se na nás vrhnou se svými požadavky a když kolem deváté večer opouštíme dětský pokoj, jsme oba značně opotřebovaní.

Martinu si občas vezme s výukou do parády Majda :-)
V pondělí odpoledne přišla s úkolem. Učili se ve škole, že R je tvrdá souhláska a že se po ní píše tvrdé Y. Měla vymýšlet slova, kde se právě tato slabika bude vyskytovat. Majda jí udávala několik příkladů: rybník, rybář, rýč, rys.... a když byla řada na Martině, na důkaz toho, jak látku pochopila, řekla hrdě a nahlas: ORYON! ...pěkně s důrazem na inkriminouvanou slabiku... ;-)

Dalším ozvláštněním naší domácnosti je hudba vlastní produkce. Martina toužila po umění hráti na nějaký hudební nástroj. Holčičky ve třídě mají různé vrtochy, a tak jedna hraje na kytaru, jiná na bubny... shodli jsme se na tom, že vzhledem k prostorovým možnostem bude pro naši domácnost vhodná flétna ;-)

Netušila jsem, jaké decibely a jak neústrojné tóny se z tohoto nenápadného nástroje dají vyloudit.

Vláčím se po schodech z práce domů a jediné, po čem doopravdy toužím, je chvíle TICHA a hrnek vonící kávy. Ale to už mě vítá Martina. Brebentí, co bylo ve škole. Počká, až si uvařím vytouženou kávu, dosednu- a už  u mě stojí s flétnou a duje a duje.

Kocour reaguje na pouhé vzetí nástroje do ruky- opouští místnost - okamžitě a bez rozmýšlení. Raději bude sedět na studených dlaždicích v nevlídné  chodbě sám, než aby pěkně na plyši  a v teple obývacího pokoje naslouchal hudební produkci.

Majda se taky rychle klidí z doslechu, občas pronese nějakou povzbudivou větu typu: "Máťo, ty hraješ jako hudba v hororu. Tam tohle hrajou, když někde vržou dveře... to se fakt nedá poslouchat!"

A já to vydržím. Musím. Vím, že je pro dítě "zpětná vazba" důležitá- vytrvale dělám publikum. Každý den. Takový nový rituál- ke kávě sušenku a pár různě (ne)libých tónů ;-)

...a chvílemi přemýšlím, zda-li by se pro mne  někde nenašla adoptivní rodina, kde by nikdo nehrál na žádný hudební nástroj- natožpak na flétnu-  a kde by  všichni  byli soběstační....

13 komentářů:

JitkaI řekl(a)...

A to náš kocour zase Markovu hru na flétnu přímo zbožňuje.Zřejmě je to kocour - masochista :D
Taky se musím občas držet,abych to vyluzování příšerných zvuků vydržela a ještě se tvářila povzbudivě.Ale bude hůř, další nástroj jsou buď bubny, příčná flétna nebo violoncello - to zrovna podle toho,který známý na co hraje.Tiše doufám,že hodná paní učitelka v hudebce mu to rozmluví.

Jarmila řekl(a)...

Náš syn hrál od školky na housle. U nás byl hlavní problém v tom, že pořád potřeboval lítat a bolela ho ruka, což se nedivím. Řešila jsem to tak, že jsem při cvičení žehlila a taky mě bolela ruka. Naštěstí hrál dobře. Ale v pubertě přibral různé kytary, klarinet a pozoun. Taky jsem se těšila domů, úplně jako Vy, a ten pozoun byl slyšet už zdálky přes zavřená okna. Naštěstí ho pak prodal, protože musel uznat, že úplně na všechno hrát nemůže. Vydržte, uvidíte, co se z toho vyklube :-)

Lucka řekl(a)...

nechtěla by Martinka k nám na prázdniny?
tady se taky hraje, ale je to horší verze. Matka obtěžuje svým koníčkem děti, zvířetsvo i manžela :))

Anonymní řekl(a)...

a já závidím dítě, které je schopno a ochotno samo od sebe cvičit. Moje velmi nadaná třeťačka hraje na dva hudební nástroje (chtěla, podporujem) ale do cvičení aby ju jeden tahal heverem...Krom talentu je taky flink, bohužel :-)

elda

Iva řekl(a)...

Tak já bych se přidala k eldě. Jen s tím rozdílem, že jsem svoje nadané prostřední dítě nutila a tahala k nástroji skoro 6 let, aby se na to pak stejně vykašlalo a od té doby ho ignorovalo. Možná opakuji stejnou chybu podruhé, vím, že Luci ( 2 nástroje) nebude virtuos, ale jde jí to, tak ji tak trochu taky nutím. Uvidíme, jak to dopadne...

Marianna řekl(a)...

Tichých chvilek u kafíčka si ještě užiješ... http://www.youtube.com/watch?v=BbPsVknvg0Y

wlcice řekl(a)...

to Marína:
tak to mi nedělej!!! normálně jsi mě dostala!!
... ale je to tak, jak se zpívá... jen se na to často zapomíná :-((

Marci řekl(a)...

Kryštof taky vrže na flétničku,umí jen Honzíka a Adélku....tak je repertoár trošku chudý.

wlcice řekl(a)...

:-)) jo! vrže je to správné a výstižné slovo! ...jen se tu nesmí říkat nahlas :-)) ale je to strašnýýýý!
Tak uvidíme, zda se Martina stačí stát virtuozem dřív, než ji to přestane bavit.

Unknown řekl(a)...

Wlčice,moc moc bych Ti přála aby to Máťu bavilo.Vydrž,párkrát jí to ujede,ale potom...potom už to bude jen lepší :-) .
Naše Puberťanda taky vrzala na flétnu,před tím na housle,nechtělo se jí cvičit tak s tím sekla...ale sem tam občas si tu flétnu do ruky vezme a hraje a ne falešně.

Andrea řekl(a)...

tiky už trénujeme Honzíka..je to děs:-)

wlcice řekl(a)...

Ano, Honzík, Andulka a Cyrilek- to jsou moji trapiči! :-))

Anonymní řekl(a)...

To je tak úžasně napsaný ... Kaju se, dlouho jsem tu nebyla, nějak nestíhám skoro ani žít, natož číst. Ale budu se snažit chodit častěji, protože tvůj humor prostě potřebuju, zvlášť teď, ten listopad fakt nesnáším.

Pozdravuj holky a muže, kocoura samosebou taktéž - taky má teď na zimu, i když je domácí, tak nádherně hustej kožich jako ty naše dvě kočičí můry ? Jeden by jim až záviděl ;)

Diny

Mmch, v Praze bývám v poslední době často, mohli bychom dáti kávu někdy... třebas;)