Podzimní víkend

14.-16.10.2011

Odjeli jsme na víkend do míst, kde obvykle trávíme část letních prázdnin- k Bělečskému rybníku. Ten byl však už zahalen pokrývkou ze spadaného listí - a po veselém křiku dětí asi slechu.

Měli jsme tam školení pro asistenty, kteří hodlají asistovat dětem s nějakým zdravotním handicapem. Proběhly různé přednášky na téma, jak se o takové dítě dobře postarat, jak jej kvalitně vzdělávat, jak s ním např. cestovat... mnoho zajímavého. Zvláštním ( a pro mne moc milým hostem) byla paní Šárka- maminka Juliánky s Edwardsovým syndromem, která přijela pobesedovat o dokumentu, který byl natáčen právě v jejich rodině. Film se jmenuje "Zachraňte Edwardse" a vybízí k velmi zajímavému zamyšlení. Při jeho sledování si sice neodpočinete, ale možná vás to přinutí zamyslet se nad tím, co znamená, když se řekne:  "to není správné" a "takhle je to správně".

A po celý víkend bylo venku krásně!

V lese byly k vidění luxusní kousky hub.

...paní osamělá stála přímo u cesty...

...tady někdo zkoušel, zda je jedlá ;-)

...a tahle zas ukazovala, že kloubouk má kvalitní i zespodu

... a téhle klobouk praskl, možná proto, že nedodržovala dietu

V lese bylo nádherně. Naprostý klid. Jen tu a tam zaskřehotal nějaký pták.

Příjemný byl i pohled na sytě zelené kopečky mechu.

Vyšperkovala to jen naše Martina, která obvykle neobtěžuje zdravotními potížemi. V sobotu odpoledne zvracela. Nikdy předtím to neudělala. Tak jsem hned začala vyšetřovat, co jedla. No a dopátrala jsem se odpovědi, která mě málem složila k zemi.

"Cos jedla?", ptám se.
"Nic, mami. Jen to, co děti... a pak ty borůvky v lese."
"Cože!!?? Borůvky v říjnu?? Jaké borůvky jsi kde v lese měla?", zavyla jsem nevěřícně.
"No tam, jak chodíme v létě, tak jsme  s holkama šly a já koukala, jestli tam ještě nejsou- a byly!", stydlivě odpovídalo naše hladem trápené dítě.

...no jasně. To musela být kvalita! Potlačila jsem potřebu to dítě zmydlit... paní Hladová! Má v budově jídlo 5x denně, ale potřebuje si přilepšit téměř archivními borůvkami! 

Uvařila jsem čaj a víc pro to nehodlala dělat. Snažila jsem nemyslet na to, kdo všechno ty borůvky znečistil a jak to provedl ;-)
Martina si zalezla do pelechu, malovala, poslouchala CD a byla smutná, že nemůže za dětmi. Snad si to pro příště bude pamatovat...

Jinak se víkend velice vydařil, asistenti načerpali nové poznatky a zkušenosti, byl čas i na popovídání, nakoupili jsme si knihy z nakl. Portál- budou přece Vánoce :-) ...a vůbec všechno tak pěkně vyšlo ;-)
Tak zase na jaře na viděnou!

8 komentářů:

Baruschka řekl(a)...

Nádherné fotky a úžasné komentáře. Krásné pohlazení, takhle po půlnoci :-). A k těm borůvkám - no přiznám se, že bych se bála, že to nebyly borůvky, ale nějaké jiné bobule, co teď všude rostou.. Ale evidentně se mýlím, protože už je víkend za námi a Martinka je snad v pořádku :-).

wlcice řekl(a)...

Jojo, happyend s e tentokráte konal. Martina utržila školení o konzumaci nahodilých věcí a v pondělí odskotačila do školy. :-)

Lucka řekl(a)...

tak vraní oko mě napadlo taky...
synek našich známých to nacpal sobě i bráškovi a skončili s vypumpovyaným žaludkem a na pozorování.

Fotky jsou jak malované :)

Janah -Švédské listy řekl(a)...

Fotky jsou kouzelné a muchomůrky navíc s vtipnými komentáři :-)
Jen ta, co v tvém podání ukazuje dokonalý klobouk, tak ta mi spíš připadá, že chytá poslední sluneční paprsky :-)

wlcice řekl(a)...

jasně, Jani, ona svůj dokonalý klobouk ukazuje slunečním paprskům :-))

V tom lese bylo opravdu nádherně. Člověk by nevěřil, jak mu to zlepší celkovou kondici-a to jsem tam byla slabou hodinku! :-)

LenkaS řekl(a)...

Velmi povedené fotky! Hříbky jako z pohádky.
Se zatajeným dechem jsem čekala na happyend s Martinkou. V tom lese mohla pozřít "bůhvíco". Martinka umí překvapit. ;-)

Andrea řekl(a)...

taky mě napadlo vraní oko,ale těch by tam tolik nebylo..aby mohly děti ochutnávat.

wife & husband řekl(a)...

Moc krásné fotky, příjemné čtení.