Svatomartinské slavnosti na Letné

13.11.2011

Každý důvod k oslavám je dobrý ;-)
Rozhodli jsme se tedy navštívit svatomartinské slavnosti v Národním zemědělském muzeu na Letné, které probíhaly během celého víkendu. Program vypadal lákavě. Zkusila jsem mailem poptat bezbariérový přístup. Odpověď přišla obratem. Pan manager psal, že NZM disponuje všemi druhy zdviží a plošin, ale bohužel tu venkovní mají mimo provoz. Do budovy asi 10schodů..  nic pro nás :-(

Během chvíle přišel další mail. Tentokráte s návrhem- trochu krkolomným, ale umožňujícím vstup do muzea nouzovým východem... lehce mě zneklidŇovala poslední věta mailu: "A dejte prosím vědět, jak to dopadlo!" ...to slibovalo mnoho dobrodružného ;-)

Vyzbrojila jsem děti pitím a svačinou, vytiskla inkriminovaný mail - a utěšovala se, že když to nepůjde- projdeme se v Letenských sadech a budeme taky spokojeni.

Na Letné nebylo tradičně místo k zaparkování. Svatý Martin vyjel na bílém koni- naštěstí jen symbolicky... leč zahalen smogovým závojem :-(( ... inu typická podzimní Praha.


Ve dvoře muzea probíhal trh. Nabízelo se spoustu dobrého, zajímavého i voňavého- pro každého něco ;-)
Nechybělo svatomartinské mladé víno....


Peklo se, smažilo i pražilo...libě to vonělo a báječně chutnalo :-)


..no ale kinderčokoláda z vlastních zdrojů taky není špatná ;-)


.. anebo snad moravský koláček? Tak kolik mám ukrojit??


...a copak to tu máme v kotlíku? Odpověď, že guláš nestačí... jaký je?


no přece pštrosí... nene, pštrosy my nejíme... těch je nám (nelogicky) líto :-(


to my radši pečínku...

V zahradě bylo i spousta zajímavých a naučných věcí: bluditě a prolézačky pro děti, poznávačka dřevin a taky tohle.

Kdopak ví, co to je? ...odpověď dám až na konec článku, aby se tu nechytračilo a nešvindlovalo. ;-)

A když už jsme byli dostatečně nasycení (děti si libovaly, že jedly ten nejlepší a největší trdelník- zde zvaný "motanec" -v Praze), vzdělaní a vymrzlí, šli jsme vyzkoušet ten bezbariérový vstup. Musím říct, že veškeré jednání s personálem bylo velice příjemné a bez komplikací. Sotva jsem zabušila na obrovská vrata a dožadovala se vpuštění, přišel otevřít starší elegantní pán a vítal nás slovy: "No, tak už jste tady! Vím o vás a jsem rád, že vám otevírám právě já. Můžu vám i něco o strojích říci, kdybyste chtěli..." ...měla jsme dojem, že sním!!!

Prošli jsme expozici traktorů a jiných zemědělských strojů, pán nám byl stále nablízku a ochotně vykládal pikantnosti o modelech 100let starých.

Dále nás dovedl k internímu výtahu- tím jsme pak pohodlně vyjeli do 3.patra na výstavu mysliveckých a lesnických uniforem a dále pak v 1.patře zhlédli naučné expozice o stromech a lesních obyvatelích zvířecí říše.

Odpoledne uteklo jako voda. Bylo moc vydařené.

Pravda, někteří byli asi nemile překvapeni, když nenašli auto tam, kde jej zaparkovali... policajti se činili. Letná je jedna velká modrá zóna, takže s parkovacími místy je to bída :-(( ...ani sv. Martin neuděluje výjimky!

a slíbená odpověď na hádanku. Ano, správně- onen přístřešek není uměleckým dílem, ani skladištěm otopu, nýbrž hnízdištěm pro včely samotářky a jiný hnízdivý hmyz :-))

Tak zase za rok se svatým Martinem a tetkou rohatou na viděnou! :-)


6 komentářů:

Jarmila řekl(a)...

To je celé moc pěkné - povídání, fotky (laskavá paní s nožem :-D)i to, že se o Vás občas někdo hezky postará. Netušila jsem, že takovéhle akce v Praze probíhají
J.

Amelie řekl(a)...

Super akce, škoda že se nikam nedostanu...trochu odreagování by neškodilo.

Anonymní řekl(a)...

opravdu dobrá reportáž, fotka paní s koláčem a růžové trochu zmatené kočičky s kinder jsou velmi povedené, zkrátka supr! zuzi

Aranel řekl(a)...

Jen já pořád v práci...i Pepa ochutnával kdesi svatomartinské vínečko a nezapoměl mi zavolat...jaké je prý vinikající vrrrr....A to hnízdiště je moc pěkný kousek

Jitka Neradová řekl(a)...

Nějak jsme se tam¨minuli, také jsem byla přivítat svatého Martina, ale jen krátce. A odtahy aut na Letné jsou zdejší úřady velmi dobrý zdroj přivýdělku. Všude mají špiony, kteří za drobnou úplatu hned hlásí, že ¨stojíte v modré zóně. A to jsou tam hned, jo to je letenská tržní ekonomika:-(

Andrea řekl(a)...

m twed nebli..ale paní snožem..no vypúdá opravdu mírulilovně:-)))