Vánoční prohlídka Hrádku u Nechanic

3.12.2011

V sobotu jsme se vypravili do Hrádku u Nechanic. Zámek je částečně zrekonstruován, zámecká zahrada na svou úpravu teprve čeká, ale je vidět, že se na ní intenzivně pracuje.


V tomto období zámek nabízí vánoční prohlídkový okruh. V každé místnosti je výzdoba laděna do určité barvy, přičemž jsou používány ozdoby "ze starých časů". Bohužel  focení bylo během prohlídky zakázano :-(
Paní průvodkyně povykládala o zvycích, které naši předkové v čase vánočním dodržovali- jak kupříkladu mladé dívky zjišťovaly, kdy a za koho se vdají (třesení bezem, klepání na kurník..:-)), jak se předpovídala budoucnost (brrr, někdy lepší nevědět!!) , jaké pokrmy se servírovaly a z čeho všeho se ozdoby vyráběly.

Prohlídka trvala asi 3/4hodiny, takže ji zvládnou i předškolní děti a celý tento "malý okruh" je bezbariérový! Zámek má otevřeno i o víkendech a můžete se tam vypravit i na některý z adventních koncertů.

Po porohlídce většina vymrzlých návštěvníků (na zámku se netopí) míří do zámecké kuchyně. Ta je plně v provozu a nabízí teplé voňavé nápoje :-), cukroví a perníčky a spoustu suvenýrů. Můžete posedět v teple  a obdivovat dobové vybavení a výzdobu.
Obsluha má dobové obleky.


K vidění je i historické nádobí:
A tihle utopenci vypadali velmi lákavě ;-)


Děkujeme Lence za tip, byli jsme moc spokojeni a můžeme všem doporučit! :-)

3 komentáře:

Andrea řekl(a)...

tak jsem zavětřila hned mi zase zmehlo..tento víkend to nestihneme a už to končí..tak za rok:-)

Lucka řekl(a)...

ta kuchyně je výborná!!

Amelie řekl(a)...

Vypadá to náádherná.