Mistr Hanuš a jiní slavní Češi

27.1.2012

Martina (7,5roku) si velice ráda prohlíží knihy o historii.
Martina miluje, když jí někdo předčítá. Ponejvíce se jí daří přemluvit k tomuto činu Majdu. Majda jí předčítá knihy, které by si ještě sama těžko četla. Vybrala Staré řecké báje a pověsti a po přečtení kapitoly Martinu nemilosrdně zkouší: jak se jmenoval ten a ten? Koho si vzala..? Co dostal...? Co měl na sobě?... no někdy není lehké v takové testu obstát. Martina však ví, že by svou neznalostí předčitatele mohla ztratit, a tak se vždy vybičuje k maximální pozornosti a zatím se zdá, že se obě celkem dobře baví :-))

Přemýšlela jsem, co Martině nabídnout, aby si mohla číst sama. Jiráskovy Staré pověsti české jsou sice krásné, ale obávám se, že by květnatý a přechodníky protknutý jazyk Martině leda tak hlavu zamotal a brzy by s tím asi švihla.

Patrně stejného názoru byla moje oblíbená spisovatelka Martina Drijverová. Už před lety zpracovala klasické české pověsti pro malé čtenáře- a to hned ve dvou knihách.

(na obr.  1.vydání z r.2002 a 2004)

Martina je čte bez problémů a moc ráda a stále dokola. Knihy mají krásnou grafickou úpravu, větší písmena a jsou doprovázeny obrázky Dagmar Ježkové.

Samozřejmě, že jsou věci, kterým ještě nerozumí- a tak se třeba ptá: " A proč byl rabi lev?" - to když hltala pověst o Golemovi :-))

Následkem získaných vědomostí se u nás odehrál celkem vtipný rozhovor.

úvod do děje:
Táta Wlk bádal nad problémem, zda si má brát na ruku svoje hodinky (je zvyklý je nosit, ale při manipulaci s Majdou mu vadí, protože se o ně Majda zpravidla škrábne) - a tak před odchodem na nějakou naši společnou akci dumal nad tím, jaké činnosti  tam bude provozovat.

Majda: "Ty hodinky si neber! Zas mě drápneš. Stejně na ně vůbec nekoukáš a všude chodíš, jak tě napadne... a máš je i na mobilu a v autě na palubce..."

Martina: "Teda, tati, ty jsi jako mistr Hanuš, ty máš ale hodin!" :-)

Tak tomu říkám aplikace poznatků v praxi :-)) .... a obě knihy vřele doporučuju! :-)
Ještě jsme to teď v době nemoci oživili poslechem CD "Hurvínkovy staré pověsti české" - to se Martina chechtala na celé kolo.

10 komentářů:

Jitka Neradová řekl(a)...

Miluju děti, co milují historii. Vlastním Hurvínka mezi Přemyslovci, kdyby byl zájem, mohu zapůjčit:-)Případně zapříst s Martinkou či Majdou historickou diskusi:-):-)

Iva řekl(a)...

Historie v naší rodině nikdy nebyla na prvním místě ( pravad ani na druhém) a někdy mne to fakt mrzí.
Děkuji za tip na knížku, určitě se po ní poohlídnu.Možná bude přínosná nejen pro nejmladšího člena rodiny.

Lucka řekl(a)...

U nás historickou četbu preferuji, zatím, jen já.
Přesto moc díky za tipy, obojí se nám časem bude hodit :)

u nás jsme nyní v době dinosaurů

Marci řekl(a)...

Knížky znám,také jsme četli...jsou srozumitelně psané.

ivy řekl(a)...

Nejdřív musím pochválit Majdu a Martinku,dokážou obdivuhodně spolupracovat :-)) Knížka se mi moc líbí.K osmým narozeninám by to snad byl vhodný dárek.

Baruschka řekl(a)...

Rabi Lev mě dostal :-) Nám Ježíšek přinesl "komiksové" vydání Starých pověstí českých a taky Dějiny českého národa. Andulína se do toho pohroužila už kvůli tomu, že si občas na tohle téma povídáme.. A mrzí mě, že jsme prošvihli výstavu u vás, jak tam byly loutka alá čeští panovníci.

JitkaI řekl(a)...

Tyhle pověsti jsem koupila a chystám je jako dárek za první pololetní vysvědčení.Nevím,jestli je to nové vydání,je tam 20 pověstí,že by to byly obě knížky dohromady?Ani jeden z obalů na fotce jí totiž neodpovídá.
A ještě musím poděkovat za tip na Šiflíka a Šuflíka.Nadělil nám Ježíšek,teď jsme se k nim teprve dostali a je to opravdu pěkná knížka.
Martince závidím předčitatelku a její výběr.Řecké báje jsem měla vždycky ráda.

wlcice řekl(a)...

JitkaI.:
Jitko, koukala jsem se a opravdu-naše vydání je 1.- z let 2002 a 2004 a v každé knize je po 10příbězích- cca 30stran. Tak teď už asi vycházejí souborně, což je možná lepší.

My knihy milujeme, takže tipů by bylo více :-) to jen já jsem lenoch a nestíhám všechno psát :-))

Řecké báje a pověsti Majda začala Martině číst v době, kdy absolutně nemohla chápat, oč tam běží... ale opakování je matkou moudrosti- takže konečně se v 7letech "chytla" :-))

Anonymní řekl(a)...

Od Martiny Drijverové můžu ještě doporučit České dějiny očima psa - dva díly. Také mě moc zaujala kniha Vyjmenovaná čtení o přírodě. Jsou tam perfektně zpracovaná vyjmenovaná i nevyjmenovaná slova z přírody, tak až na to ve třetí třídě narazíte, třeba vás také zaujme.

Olga

wlcice řekl(a)...

Olgo, díky. Dějiny očima psa máme doma :-)) ,ale ta vyjmen.slova ne- poohlídnu se- jsem sběratelem učebnic a knih ;-) ... patrně úchylka ;-)