Rychlokurz japonské kuchyně

9.-16.1.2012

V těchto dnech u nás probíhal rychlokurz japonské kuchyně :-) Eiko vařila během celého pobytu zde  japonské polévky- o ty my ale zrovna moc nejíme.

Tady je ale jídlo, které za zmínku stojí- jmenuje se gyoza (my -bývalí členové zemí socialistického tábora- jsme to přeložili něco jako pirohy- placičky z tenkého těsta - Eiko si dovezla v pytlíčku hotový polotovar - a nádivka- vegetariánská  nebo s masem- jak kdo chce). Mě spíš zaujal způsob balení - Eiko vytvářela velmi obratně ranečkům takové sklady.  A mně to vůbec nešlo tak pěkně ;-) Ale chutnalo to báječně! ještě se to namáčelo do mističek s omáčkami- nezbytnou součástí vaření byl i japonský křen čili wasabi. Kdo ještě neokusil, doporučuju: k protažení všech dutin a k vehnání slz do očí jedinečné :-)

Došlo i na výrobu sushi :-)) Tedy ve speciální úpravě- odmítali jsme syrové ryby! Takže se plnilo směsí z  krabích  tyčinek, rýže, avokáda ...a bylo to moc dobré!

Sushi se balí do takových tenkých plátků z mořských řas (my Evropani to tipovali spíš na špenát)


Tady už jsou válečky nachystané k nakrájení...


závěrečná fáze: porcování na malé válečky: jednohubky.
A tohle je zvláštní úprava pro Američany "California sushi" - takové sushi naruby. Vrchní vrstva je tvořena rýží a ještě je posypaná sezamem. Japonci prý něco akového nepoptávají ;-)

A je naservírováno:

Eiko si zas pochutnávala na českých specialitách. Uchvátily ji např. naše obložené chlebíčky. Říkala jim důvěrně "Czech sushi" :-)

Jojo, nejen láska, ale i mezinárodní vztahy mohou procházet  žaludkem....

5 komentářů:

thora řekl(a)...

My mouth waters, I love wasabi and sushi, even with raw fish. Looks very good!

Mija řekl(a)...

Jsem taky sušomil. Pravidelně mi ho připravuje moje dobrá kamarádka..Japonka. Takže mi tu děláte pěkné chutě. Asi jí brzo poprosím o várku :D

Lucka řekl(a)...

chutě mi děláš veliké i syrovou rybu bych snesla..

Andrea řekl(a)...

suši me neuchvátilo..a snažila jsem se...

Anonymní řekl(a)...

Děda Milan. Milovník českých zavináčů.
Inspirován Saturninem, dovoluji si mýtus o tzv. japonském sushi což je ve skutečnosti japonská zkratka pro "český zavináč ", uvést na správnou míru. Sushi naučil japonce připravovat v létě roku 1913 Jára Cimrman, při své objevné cestě po Japonsku. Japonci se i po mnoha letech inspirovali i z českého názvu ZAVINÁČ a zneužili českého Cimrmanova receptu tím, že ho začali používat v internetu @ . Sushi jak ho připravují japonci je pouhou ubohou náhražkou českého zavináče, kdy pro nedostupnost originálních českých ingrediencí, nahradili japonci poctivé české kysané zelí a cibuli tou děsnou rejží. Zde je původní Cimrmanův recept.

Zavináče z ryb - bez vaření v syrovém stavu
marináda:
na 1 kg ryb 1 l vody, 0,3 8% octa, 2 mrkve, 1 petržel, 1/2 celeru, 2 cibule, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček celého pepře, 2 bobkové listy, malou sklenici sterilovaného zelí, 2 kyselé okurky

suroviny:

ryby, 8% ocet, voda

příprava:

Větší bílé ryby (cejn, podoustev, tloušť) vykostíme a necháme celé půlky ryb. Malé ryby (plotice, ouklej) necháme v celku i s kostmi. Ryby naložíme na 4 hodiny do 8% osoleného octa. Abychom ušetřili ocet, ryby pečlivě do nádoby složíme. Mezitím uvaříme marinádu.

Větší polovinu ryb položíme na prkénko a plníme kořenovou zeleninou, cibulí, zelím a okurkou. Zavineme a zajistíme párátkem. Malé ryby (ouklej, plotice) položíme celé do zeleniny a necháme několik dni v marinádě. Kosti změknou a ryba se jí celá.