Barování je když...

13.2.2012

 ... se sejde tlupa lidí, kteří jsou ochotni předvést publiku svoje umění s tím, že  honorář jim je vyplacen v podobě neomezené konzumace na místním baru.

Kolikrát už jsem dostala otázku: A co to vlastně je to "barování" a co na tom máte?

Barování je pro mě osobně pestrý převážně hudební večer založený na improvizaci, což mu dodává jedinečnosti a neopakovatelnosti.

Je to večer, kam jsou zváni hosté, kteří by se s ohledem na to, jakému druhu umění se profesionálně věnují, na jevišti sotva kdy potkali.
Hosté, kteří mnohdy přijdou - a nevědí přesně, co je čeká a své vystoupení chystají přímo v zákulisí...  řekla bych, že tahle čísla u publika bodují nejvíc- dokonalost provedení rozhodně není hlavní zárukou úspěchu :-)
Publikum se zbožňuje momenty překvapení a napětí, když zpěvák teprv od mikrofonu začne vyvolávat hudebníky- kdo by mu šel zahrát to či ono- a hudebnící se pak sejdou-chvíli si domlouvají nějaké podružnosti- tedy např. v jaké tónině se bude hrát :-)- no a výsledek bývá báječný.

Je to večer, kdy se na jevišti vystřídají intepreti vážné hudby s rockery, zazní hudba židovská, předvedou se taneční čísla, někdy přijde i kouzelník... pro některé účinkující je to třeba první šance zahrát si před vyprodaným sálem.

Každopádně je to večer, kde si každý najde to svoje - nemusí se líbit vše, ale zase je záruka, že intepret zazpívá 1-2 písně a bude změna ;-)

Je to večer naučný (mnohdy vyslechnu inteprety a skladby, které bych si sama ani nevyhledávala- a ve většině případů mi slouží jako skvělý tip na další kulturní vyžití) a relaxační, protože zahrnuje zejména  příjemné posezení s přáteli a následné naše  "odborné" debaty o jednotlivých interpretech :-)

Tentokrát se objevilo několik nových tváří - pro mne třeba zpívající Bára Štěpánová. Já mám jaksi mezery ve vzdělání tím, že nesleduju seriály a televizi celkově mám dost zanedbanou :-), tak nemám herce spojené s konkrétními postavami, což je možná dle vyslechnutých komentářů spolusedících dobře ;-)
 O Báře jsem třeba vůbec netušila, že zpívá- a dobře zpívá!



Svou přítomností mě moc potěšila Markéta Muzikářová. S houslemi na jevišti prostě válí :-)




Zárukou legrace bývají vystoupení kouzelníka Richarda Nedvěda. Dostavil se i tentokrát- několik lidí v publiku přivedl do rozpaků svými interaktivními vtípky :-), předvedl čáry a máry s nafukovacími balonky, ba dokonce zahrál na klavír- a zmizel.

Ve stejném duchu se nesou vystoupení Honzy Ciny. Ten sice nekouzlí, ale jeho nápady a jejich následná realizace vyvolávají salvy smíchu.




Účinkujících se během těch 4-5hodin na jevišti vystřídalo mnoho: již zmiňovaná- skvělá a talentovaná Míša Doubravová s písní Whitney Houston; Ben Cristovao tentokrát překvapil Žlutými růžemi z Texasu ;-), swingový Jan Smigmator nepřekvapil- byl opět dokonalý po všech stránkách  ;-), Věra Nerušilová přivedla nové hosty, a tak jsme mohli naslouchat židovským písním a excelentnímu výkonu houslisty Alexandra Shonerta, Crazy Áňa zapěla písně od Amy Winehouse; získat přízeň publika se pokusila i Marie Novotná se svou modrou kytarou ... a Sandra Nováková zapěla v blonďaté paruce coby Marilyn Monroe svému dvornímu lékaři k narozeninám a proběhla i soutěž o lístky do ND, kterou spontánně vyhlásil Filip Rajmont a z publika se zvedla nenápadná dívka, která donutila povstat celý sál zpěvem hymny... zkrátka další skvělý večer za námi a lístky na další večer již zakoupeny :-)


Druhou častou otázkou je: Proč tam nedáš víc ukázek (to jako já sem na blog) - odpovídám jednoduše: tohle není záznam přímého  přenosu ;-) těžko se vybírá, co nahrát, karty a baterka mého digi mají své limity :-)
Ukázky jsou jen malé ochutnávky- takové jednohubky - však neváhejte a vyražte do Malostranské besedy osobně. Troufám si říct, že nebudete litovat :-)

3 komentáře:

Aranel řekl(a)...

Trefně jsi popsala...je zbytečné něco dodávat ...nechám jen fotky :o)

Lucka řekl(a)...

Barování miluju :)
Díky, pokocháme se večer

Anonymní řekl(a)...

Hrozně ti závidím, že ses tam dostala, vždycky to je strašně rychle vyprodaný :(