Den vzácných onemocnění

29.2.2012

Dnešní datum v kalendáři je vzácné. A tím, že se objevuje se pouze 1x za 4roky, je vlastně i výjimečné. Podle irské tradice se prý mohou právě tento den dámy zhostit ryze mužské záležitosti- a požádat své partnery o ruku.

Už minulý týden jsem do rohu svého blogu umístila zelenou stužku s nápisem, který oznamuje, že právě tento den byl vyhlášen za Den pro vzácná onemocnění.




Za vzácné onemocnění je považována taková choroba, kterou má 1 ze 2000 obyvatel. Na světě je jich evidováno více než 7tisíc ... a jak jsem tak pročítala ty odborné texty, pobavilo mě anglické označení těchto chrob- jako "sirotčí nemoci". Takový překladatelský oříšek :-))

Proč mě toto téma zaujalo?
Asi hlavně proto, že i Majda svým onemocněním do této skupiny patří. Lidé s tímto problémem narážejí v životě na různá úskalí: mnoho doktorů nemoc vůbec nezná, mnohdy na ni neexistuje léčba, pro  farmaceutické firmy nejsou tato onemocnění příliš "lukrativními" zákazníky... zkrátka v žádné oblasti nejsou zařaditelní do běžných škatulek.

Setkání s nimi je však vždy obohacující- tedy pro toho, kdo se obohatit chce ;-) 

Tak si užijte tento "den navíc" nějak netradičně - třeba i zhlédnutím filmu s příznačným názvem Přestupný rok (Leap Year). Můžete volit komedii nebo drama :-)

4 komentáře:

Janah -Švédské listy řekl(a)...

To jsem netušila, že takový den existuje, díky tobě už tedy vím :-) Zaujalo mě, že ten samý den mohou ženy požádat muže o roku - svým způsobem taky vzácné onemocnění :D

Jitka Neradová řekl(a)...

Že je dnes den vzácných onemocnění neví ani Krásná paní a ta eviduje spoustu i netradčních dnů. Ještě že máme blog. O informaci o nemocích jsem se hned podělila se svými studenty a mnozí koukali jak zjara. Ale zaujalo je to a myslím, že si dnes odnášejí ze školy užitečné povědomí (alespoň někdy:-)

Aranel řekl(a)...

TAky jsem netušila, ....takže vyjímečné datum pro vyjímečná onemocnění...no aspoň něco.

Andrea řekl(a)...

tak to je pro mě taky novinka