Mrznu, mrzneš, mrzneme...

7.2.2012

Na tak trvalý přísun arktického vzduch jsem nebyla připravena. Zatímco bílá pole v únoru možná sílí, já chřadnu zimou. Teploměr už 2.týden vytrvale sedí na desáté čárce pod nulou- a na noc si sleze ještě níže. Wlk tedy realisticky prohlašuje: "Kdy jindy už by mělo mrznout než v zimě. Co pořád máte?.." ... jo, ale ne tolik, aby člověku tuhly rysy a vůbec všechno...

Nejsem zkrátka zimní typ. Zimní sporty provozuju, ale zase si na nich nijak výrazně nelpím a určitě nepatřím mezi nadšence, kteří už od půlky listopadu vyhlížejí na obloze mraky, z nichž by mohlo sněžit a konečně mohli vyrazit na lyže.
Mně zimní úprava krajiny nevadí do té doby, než musím vzít do ruky hrablo a řešit problémy s parkováním, neb všude v ulicích jsou hromady ledu a sněhu.

Zima mě obtěžuje v několika směrech- vrstvením oblečení to každé ráno začíná. Pokračuje to optimisticky škrábáním skel u auta- pokud tedy motor naskočí... je toho víc :-)

Dalším rozmarem mrazů jsou hrátky s vodou.
Před pár dny se do naší ulice přiřítilo hasičské auto. Nejelo hasit, ale čerpat vodu ze sklepa. Nedovedu si představit ten pocit štěstí, jaký musel soused zažít, když zjistil, že v mínus 12 stupních má sklep plný vody... :-((

Závada je patrně někde na potrubí. Včera se v ulici objevil bagr a začal hrabat jámu. Vůbec mu to v té promrzlé zemi nešlo, ale poradil si. Vyhrabal, odborníci pak jámu obcházeli, dlouze debatovali, někteří do jámy i vlezli... potom ji obestavěli ohrádkou a ověnčili dopravními značkami- a odjeli.

Tak doufám, že si chlapci s opravou poradí a že nebude ulice bez vody.

Já se těším, až zima skončí.
Pročetla jsem si jentak pro zajímavost staré moudré pranostiky, neboŤ jinou než tu o Hromnici a o sílících polích na únor neznám, a našla jsem jednu sympaticky optimistickou!

V únoru sníh a led – v létě nanesou včely med.

Tak snad je to vyzkoušené a klapne to! :-)

6 komentářů:

zmrzlinka řekl(a)...

Zima je obdobie, ked nezavidim ludom v rodinnych domoch :-)
Akurat vcera som si pochvalovala, ze v panelaku v Prahe sa nas zima ani netyka, radiator vypnuty a stale teplo, o nic sa nestaram, MHD chodi, medzi zastavkami to prebehnem, auto nepotrebujem. Vcera sme kupili korcule a tak dufam, ze mrazy vydrzia. I ked staci mi do minus desat :-)

Ma Majda nieco na voziku vyhrievaneho, aby nemrzla ? Asi sci-fi, co ?

wlcice řekl(a)...

No,tak my "domkáři" topime nonstop a máme tak 21,5°C.

Jinak brusle jsme Martince koupili taky včera :-)) Začne výuka, snad přežijeme.

Majda vyřívátka má pouze taková ta gelová-do bot a do rukavic. Ale řídit jí nejde- ruku na ovladači má zmrzlou po 10minutách- a klouže to (nemáme řetězy :-)) Nestojí o vycházky- až se oteplí ;-) Ono se jí i blbě dýchá, jak je vzduch mrazivý a suchý... závěrem: taky není zimní typ ;-)

Lucka řekl(a)...

stárnu.. čím jsem starší, tím míň jsem zimní typ a těším se na jaro :)

Unknown řekl(a)...

Chci jaróóó !!!To křičím od prvních mrazivých dnů.

Anonymní řekl(a)...

Jak dalece je pranostika pravdivá, povím v létě. J

Andrea řekl(a)...

Já chci atky jaro..a voda nám praskla dnes ráno, a celé sídliště den bez vody..v sobotu, kdy jsou všichni doma ají a taky bohužel vylučují nic moc:-(