Sociální reforma v praxi

7.3.2012

Dnes  napíšu pojednání o problému, který trápí sice jen okrajovou skupinu lidí- tedy eufemicky se jim říká "potřební", ale prakticky se jejich potřebami a starostmi nikdo z mocných příliš svědomitě nezabývá.
Jak jinak by v platnost mohla vejít unáhleně schválená a nedomyšlená sociální reforma?

Se zájmem sleduju zprávy, kde si postižení stěžují, jak nic nefunguje- a pak je střih- a pan ministr se svými úředníky s úsměvem vyzývá občany ke klidu a všechny problémy označuje za drobné nedostatky, které přece každý musí pochopit, neboť se týkají jen pár lidí.

I my  máme to štěstí! Dostali jsme se mezi vyvolené, kteří opakovaně mohou žádat na příslušném úřadě o průkazku ZTP/P, jak chtějí- a ničeho nedosáhnou. 

Průkazka Majdě končí 31.3.2012 - v prosinci žádost o novou úřad nevzal, že od ledna budou platit nové formuláře atd. A hle: v lednu už bylo pozdě! Úřednice prohlásila, že to rozhodně nestihnou vyřídit. A prodloužit průkazku není podle platných předpisů možné. Zde mě malinko zaráží, že úředníci dbají toho, aby neporušili předpis, ale to, že bez platné průkazky vlastně  dotyčná osoba ztrácí možnost využívat tzv. "výhody" - průkazka totiž slouží místo dálniční známky, jako jízdenka na MHD, jako parkovací karta na vyhrazených místech... je toho více. 

 (pozn.: Na to, že průkaz může být údajně prodloužen jen 1x, tam těch razítek máme docela dost :-) Hnidopichy prosím o schovívavost k překlepům- je to jen úřední doklad ;-)


Systém nefunguje, tudíž se žádosti kupí v kancelářích úřadů do stohů a vy nemáte ani žádné číslo jednací- do PC zkrátka nelze údaje zadat. Z pohledu MPSV: taková malá drobnost. Kdo není v PC -jakoby nebyl. To je jedna z těch drobných chyb. V praxi se to projeví tak, že po dvou návštěvách příslušného úřadu nejsme o nic moudřejší, ani bohatší. 

Skončila nám totiž i platnost lékařského posudku. To je další pikantnost. Nevyléčitelně nemocné dítě musí co dva roky posoudit posudkový lékař. Já nechápu smysl tohoto úkonu. Pokud je někdo diagnostikován chorobou, která je nevyléčitelná, progresívní a nevímjak strašlivá- co se očekává od takového posouzení? Že se dotyčný vyzdraví? Změní zdravou výživou svůj genom a ze samé radosti dál setrvá na vozíku, aby mohl čerpat příspěvek na péči, který by mu při taxe 100Kč na hodinu  za asistenční služby vydržel na 120hodin měsíčně? Koho by tahle hra proboha bavila?

Fascinuje mě, s jakou lehkostí zákonodárci schvalují zákony v této oblasti. bez jakýchkoli dlouhých debat, či konzultací s cílovou skupinou (tedy alespoň se zástupci- tedy sdruženími, NRZP a pod. organizacemi, které se snaží postiženým pomáhat, rozumějí jejich potřebám  a následně pak i řeší všechny tyhle zbytečné problémy). Hned v lednu se projevilo, že sociální reforma v praxi nefunguje- a tak se hned navrhlo několik úprav. Další zbytečná práce.

 Nové průkazky, které měly být vydávány od ledna, budou (možná) vydávány od června. Do té doby se budou vydávat karty překlenovací. Takže na úřad pojedeme už potřetí. Ve svém "volném" čase, na své náklady... zbytečně. 
K vyvedené OPENcard mi tedy letos přibyde jistě neméně vyvedená sociální karta, to abych s tou hromadou peněz nemanipulovala nějak nezodpovědně a aby si všichni zúčastnění přišli na své zisky.

Mám dojem, že naše společnost je rychle hotová se všemi, kdo nejsou dost mladí, krásní, zdraví a perspektivní... Kde sakra všichni berou tu jistotu, že budou mladí, zdraví a soběstační napořád???

14 komentářů:

JitkaI řekl(a)...

Průkazku máme úplně stejně orazítkovanou,prodlužovalo se 3x,naštěstí nám platnost hned tak nekončí,tak mám ještě čas.Ale stejné trampoty zažívá kamarádka.Její dceři taky končí platnost,novou jí vydat nechtějí,sociální karta v nedohlednu.Rozhodla se žádost poslat doporučeně,tak jsme zvědavé,co se bude dít (nejspíš bohužel nic).

Daniela řekl(a)...

Markét, přeji hodně sil. Taky máme tu čest. Já zas potřebovala jen potvrzení, že mimořádné výhody máme přiznané, zatím mám také smůlu. Ach jo, nebaví mě to. Daniela

Markéta a Luki řekl(a)...

Taky " sociální reformu" pociťujeme na vlastní kůži. Ne sice s průkazkou, pro změnu s příspěvkem na mobilitu. Nechali jsme to posílat na složenku, dělali jsme to celé ty roky, paní tvrdila, že je to tak pro ně jednodušší. Problém je v tom, že peníze z toho nemůžeme vybrat, nesouhlasí rodné číslo, ono totiž tam napsali manželovu adresu, ale Lukiho rodné číslo a jsme uprostřed kolotoče, kdy sociálka ... my nic, za to může pošta, pošta ... my nic, za to může sociálka ...., za chvíli dojde další složenka, tak si tipuju, že to bude to stejné. Na manželův dotaz, zda to bude lepší, když napíšeme písemnou žádost, aby se to teda posílalo na účet, paní řekla, že neví, jestli to teď ten program přijme ... a já jsem zvědavá jak dlouho nám bude trvat než těch 400 (800 ) Kč z úřadu vymůžeme....
Co je proti naší zemi Kocourkov :-)))

Anonymní řekl(a)...

No to je síla co tady čtu. Pevné nervy na boj s úřady:(.Pendula

Unknown řekl(a)...

Wlčice,mě je tak líto,že vám všem ta podělaná "reforma" tak neskutečně komplikuje život :-( .To je DĚS a NE reforma :-(.

SV řekl(a)...

.....smutno mi....z toho....držím labky, Wlčice:

SV řekl(a)...

inak....ja mám už dlhšiu dobu dojem, že v tejto našej slávnej, tzv. civilizovanej spoločnosti majú právo na život len ľudia vo veku 30 - 40 rokov, a absolútne zdraví.....

wlcice řekl(a)...

No, já si říkám, co asi dělají lidi, kteří třeba pečují o takové dítě v neúplné rodině, nemají to na úřad "jen" 5km jako já- ale 25. Nejsou třeba schopni se pořád s někým dohadovat a někam psát žádosti, stížnosti...

Ono člověku opravdu na tyhle zbytečné legrace moc času nezbývá- být závislý jen na příspěvku na péči- to bych chtěla vidět toho, kdo s takovou sumou vyjde- takže k tomu lítat do práce- po doktorech, kteří jsou zkrátka nedílnou součástí zdravotně znevýhodněných... a ještě žít jako člověk- tedy mám tím na mysli taky zábavu, kulturu, odpočinek- to žádný zákon ani předpis nezohledňuje. Bohužel.

Pro stát je asi pohodlnější upřednostnit ústavní péči, která nestojí 10-12tisíc měsíčně, ale řádově 10x více. Nechápu. Lítám v tom. Nejsem sama, ale to mě příliš neuklidňuje. Je mi z toho smutno. Však taky jednou budu stará, nemocná... zkrátka potřebná- a ten přístup společnosti k této skupině lidí mě děsí... už několik let.

Andrea řekl(a)...

je mi líto, že to všem tak komplikujre život...ono sytý hladovému nevěří...a tak to mají i naši zákonodárci, velmi pravděpodobně

LenkaS řekl(a)...

Průkaz ZTP/P máme zatím platný. Tak se nás to, bohudík, nyní netýká, ale soucítím s vámi.
Mám jednu pozitivní informaci, Anežce bez problémů LPS uznala IV. stupeň postižení pro příspěvek na péči. Dokonce bez odvolání!

SV řekl(a)...

Hm, taky to nechápu, hm. Kamarát sa stará o svoju vyše 100 ročnú babičku, 90 ročného otca a 75 ročnú matku. Furt mu chodia kontroly a buzerujú ho, že nie je 24 hodín denne doma. Že musí aj pracovať, pretože z opatrovateľského príspevku nemá šancu vyžiť, to už nikoho nezaujíma....a koľko peňazí ušetrí štátu tým, že títo traja staručkí ľudkovia nie sú niekde v ústave, taky nikoho nezaujíma.....na šľaktrafenie!

wlcice řekl(a)...

šľaktrafenie :-) je krásný výraz- naprosto vystihující moje momentální pocity :-(

Pisarka řekl(a)...

Tak jsme na tom stejně - nám platnost průkazky skončila v únoru - naivně jsem si mylsela, že když přijdu zavčas, již na začátku ledna, stihne se nová vyřídit. Nee - žádost se může dát až v měsíci, kdy platnost končí. Tož jsme bez a čekáme a čekáme... A v červnu znova pro jinou, lepší...

Alča řekl(a)...

Hm... průkazka mi končí ve stejný den jako Majdě. V lednu mě vyhodili, že nejde podat zároveň žádost o příspěvek na mobilitu a novou průkazku. Příspěvek na mobilitu přiznán, ale na účet zatím nějak nedoputoval (žádost podaná v lednu). Žádost o novou průkazku jsem podala minulý týden, ale nechtěli mi ji vzít, že nemám s sebou občanku, ale "jen" pas a v pase není trvalé bydliště... na papíru se píše, že má člověk mít průkaz totožnosti a moje občanka je momentálně ztracená.A že prý nejsou propojeni s obecním úřadem, který by mohl to trvalé bydliště potvrdit, takže pas se jako doklad totožnosti neuznává. Na dotaz, jak dlouho vyřízení nové průkazky bude trvat, mi paní úřednice bezelstně sdělila, že neví, jelikož se žádné posudky zatím nevrátily, ale že v zákonné lhůtě to určitě nebude, že mám počítat tak s půl rokem.