Dolní oblast Vítkovice

16.8.2012

čtvrteční ráno z hlediska zdravotního nic moc :-(
Martinka měla teplotu a evidentně nebyla ve své kůži. Využila jsem tedy kontakt na paní dětskou doktorku, která měla shodou okolností ordinaci asi 100m od bytu. Čekalo nás vlídné přijetí od sestřičky. martinka byla vyšetřena- já se strachovala, že to bude angína z těch veder, ale paní dr. se jen zeptala, jestli souhlasím s testem CRP - a ten prokázal hodnotu 8. Čili nějaká viroza, která se obejde bez antibiotik. Hurá!
Bylo ovšem jasné, že dnešní den se Martinka nebude žádného vlastivědného poznávání aktivně účastnit. Rozdělili jsme si služby u pacienta a jali se poznávat Ostravsko na etapy. Martince děalala společnost ovečka Shaun na PC, ale většinu času stejně spala a střídavě zakusovala Paralen a Nurofen.

Odpoledne si ji vzala na starost Katka a my vyrazili na exkurzi do vítkovických železáren. V provozu už nejsou, ale tvoří velkou část města a tato oblast byla dokonce vyhlášena národní kulturní památkou, a tak se město snaží a vymýšlí, jak areál oživit a využít. Letos v červenci Vítkovice ožily hudbou v rámci festivalu Colours of Ostrava - no a vstupenky na rok 2013 jsou již v prodeji ;-) Tomu říkám optimismus v praxi :-))

Vítkovice - oblast dolu Hlubina- si ale můžete během 2hodinové prohlídky prohlédnout a vyslechnout si i spoustu zajímavostí.
Návštěvníci vyfasují z bezpečnostních důvodů slušivé žluté přilby a vydají se do jednotlivých částí obrovských železáren.

 
Vystoupat se dá i na 60m vysokou věž, z níž je samozřejmě perfektní výhled na celou fabriku i na okolí.
 
 
Vůbec si neumím představit to období, kdy fabrika žila. Nechápu, jak někdo mohl celý den makat v takovém prostředí, a zůstat naživu! Ani si nepředstavuju to prostředí, v jakém žily stovky dělníků různých národností... Byl to takový stát ve státě. Dělníci plnili plány na 120 a více %, socialistická vlast vzkvétala... stát na dně vysoké pece a nebo vidět tu rezavějící masu železa zblízka, to byl  zvláštní pocit. Ale za vidění určitě stojí!


4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Milá Vlčice... občas pročítám váš blog a deska jste mě potěšila tímto článkem...
já bydlela ve Vítkovicích přes 35 let. Dodnes tam pracuje tatínek jako svářeč, můj dědeček i babička oba pracovali ve vysokých pecích - závod 1 a 5 . A byla to opravdu dřina...

Dnes jsou Vítkovice o hodně pěknější,spousta věcí se opravila ,udržuje se sad Jožky Jabůrkové ... prostě ...mně se tam pořád líbí a doufám,že se tam jednou vrátím. POřád si tam držím byt :) .

Mějte se moc krásně a děkuju Martina

Lucka řekl(a)...

Já mám Vítkovice také ráda.
Jezdila jsem tam na prázdniny.
trošku paradox, jezdit na prázdniny do města. Pro mě to byl nový svět :)

Anonymní řekl(a)...

Jéé, vy jste byli u nás :) To mě těší!
Mějte se krásně, Simona

Andrea řekl(a)...

tedy..nechte ty choroby..a´t je Maťa brzy fit