Krásná Olomouc

9.8.2012

Konečně jsem měla možnost navštívit tolik opěvovanou Olomouc. Opravdu krásné sympatické město. 



 Lucka s Vaškem byli našimi milými průvodci, takže připravili turistckou trasu. zatímco Lucka s malou K. měla individuální program, Sofinka už chodila s námi dospěláky. Mile mě překvapilo, že arcidiecézní muzeum  bylo připravené i na malé návštěvníky a součástí expozice byly i zábavné činnosti pro děti- tu skládaly puzzle, tu vytvářely erby, hledaly výjevy z obrazů... moc prima. Muzeum sídlí v nově rekonstruovaném Přemyslovském hradě (zahrnuje tedy kapitulní děkanství, věž s kaplí sv. Barbory a románský biskupský palác).  V r. 1306 zde byl zavražděn poslední český král z rodu Přemyslovců Václav III. (Přemyslovce jediné jsem při hodinách dějepisu hltala ;-) 
Stálá expozice  zahrnuje přehlídku od románského slohu po baroko - včetně slavné Šternberské madony


nebo kočáru biskupa Troyera.


Olomoucký Mariánský morový sloup Nejsvětější Trojice patří do seznamu památek  UNESCO a jak jsme se dozvěděli-  je vůbec největším seskupením barokních soch v rámci jedné skulptury ve střední Evropě.
Sloup měří 35 metrů a v jeho spodní části se nachází kaple - tam nás čekal průvodce, který nás zahrnul historickými daty a fakty- takže:  Sochařskou výzdobu tvoří 18 soch světců, 12 figur světlonošů, 6 reliéfů s polopostavami apoštolů, dále sousoší Nanebevzetí Panny Marie umístěné ve střední části sloupu a vrcholové sousoší Nejsvětější Trojice.


Orloj umístěný na severní straně radnice je zvláštním úkazem tvorby socialistického realismu. A tak na pozadí mozaiky najdeme nejen jízdu králů, ale taky zástupce dělnické třídy, chemika... inu obrazy ze života ztvárněné Karlem Svolinským nám vyrazily dech. ;-)


A tady 3D pozvánka na letošní ročník zahradnické výstavy Flora Olomouc


Do Olomouce se určitě rádi vrátíme. 

Krásné fotky jedné bloggerky jsem objevila ZDE



1 komentář:

Lucie Konečná řekl(a)...

Taky jsem tam byla a zrovna se tam konala spousta úžasných výstav. Je to dva roky zpět, ale pořád na to vzpomínám!