Slezskoostravský hrad

17.8.2012

 V pátek už teploměr u Martinky nenaměřil více jak 36,6°C. Tak jsme se radovali. Předčasně... během snídaně se Martině vyrazila vyrážka. Normální růžová krupice. Od pasu nahoru byla samý pupínek. Ale kupodivu ji to nesvědilo. Sedla jsem k internetu a po chvíli to bylo  jasné- šestá nemoc jak vyšitá. Ukázkový průběh dá se říct. No, že musíme ujet 400km, abychom získali další chorobu do sbírky... to už je asi takový rodinný zvyk. Sbíráme nejen turistické známky, ale také razítka zdravotnických zařízení. V popisu choroby se psalo, že vyrážka zpravidla po  krátké době mizí... Krom podávání tekutin a klidového režimu se naštěstí žádná další léčba nevyžaduje.

Martinka se naštěstí rychle zotavila, a tak jsme v rámci několikadenní návštěvy ještě přecejen stihli navštívit Slezskoostravský hrad. Ten den lilo jak z konve.


 Hrad je zmodernizován a používán k různým kulturním akcím a slavnostním obřadům.


Hned na nádvoří si můžete vyzkoušet několik mučicích nástrojů a taky klec, kam byli zavíráni a ve studené vodě máčeni nepoctiví obchodníci.

Stálou expozici v hradní věži tvoří náhled do historie hradu a města Ostravy, rekvizity z třicetileté války a období husitství. Fotit se nesmělo, musíte zajít osobně ;-)

V závěru prohlídky se podíváte i do mučírny. Ta je tedy pojata hodně realisticky... brrr. A ta zvuková kulisa... pádili jsme odtamtud do sekce čarodějnic. Po té hrůze vypadaly jako roztomilé babičky :-) Pobavil mě sponzorský vzkaz o jejich chrupu :-)


A taky tu mají vystaven jeden rekord! Nejdelší dřevěný řetěz vyřezaný z jednoho kusu dřeva. Měří 25,15m a má 130článků.

V akváriu jsme měli tu čest vidět i sumce albína.

Na děti tu myslí taky. Martinka se mohla zúčastnit soutěže "Víte, kde spí v létě čerti?" Vyfasovala kartičku a během hodinové prohlídky hledala  čerty rozmístěné  po hradě.


Žádné komentáře: