Muž, který sázel stromy

8.11.2012

Občas (asitak 3x do roka :-)) provozuju s přáteli pořad, který jsem pracovně nazvala "literární kavárna". Jedná se o  posezení, při kterém se cokoli dobrého pije (káva, čaj, víno...co kdo rád) a nezávazně se debatuje o knížkách.
Ideální je, když každý donese nějakou knihu, která ho oslovila- a ostatní si pak mohou rozšířit svoje obzory a seznamy knih, které stojí za přečtení.

Letos jsem povídání oživila i burzou knih- tedy výměny kus za kus :-) Velmi oblíbené a užitečné ;-)

Překvapilo mne, kolik lidí zaujala krásná útlá knížečka od francouzského autora Jeana Gionca: "Muž, který sázel stromy".
Kdysi jsem i já  tuto knížku dostala od Wlka jako dárek. V krásném vydání edice Literární čajovna Susanne Renaud v překladu Jiřího Reynka, který je údajně o dost zdařilejší než překlady jiné.



Autor vypráví příběh jednoho muže, který poté, co ztratil ženu i jediného syna, znovu našel smysl svého života:

Má-li charakter člověka prozradit 
své skutečně výjimečné kvality, 
musíme mít to štěstí moci  pozorovat 
jeho konání po dlouhou řadu let.
Pokud je tato jeho činnost prosta 
všeho sobectví, je-li myšlenka, která ji vede,
bezpříkladně velkomyslná,
je-li naprosto zřejmé, že se nikde nepídila
 po odměně, a že navíc zanechala na světě 
 viditelné známky, pak ovšem stojíme, 
bez možnosti mýlky,
 před nezapomenutelným charakterem.


Knížka je ilustrována vkusnými obrázky Pavla Čecha.
 

Příběh je důkazem toho, že pokud si člověk najde svůj vlastní smysl života, dají se přežít i ty silné rány osudu. I jedinec dokáže "velké" věci, pokud je dělá s nadšením a vytrvale. Ćlověka může těšit práce pro druhé a radost z ní pro něj může být důležitější než finanční odměna... žel takových lidí po světě běhá jen málo. Ale pozitivní je, že vůbec jsou!!

Hlavní hrdina knížky Elzéard Bouffier díky svému úsilí dokázal změnit krajinu k nepoznání- natolik, že se do ní vrátili lidé- tedy život. Veškerý svůj čas věnoval sázení stromů v krajině nevlídné a neobydlené.

... škoda jen, že je příběh vymyšlený. Tím, že je psaný v "ich formě" jako vzpomínky,  čtenáře to svádí k tomu, aby autorovi věřil, že se to opravdu událo... ale v tom je asi právě to kouzlo literatury... nenechte si ujít! Je to knížečká útlá, ale hodně poučná.

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Ano, příběh existuje i ve filmové - animované - verzi. Je to kanadský film někdy z konce 80.let a je nádherný! Vřele doporučuji, občas si ho pouštím pro spravení nálady. Katka

Marta řekl(a)...

Moc pěkný zvyk!

Lenka řekl(a)...

Možná je to mylná informace, ale já jsem letos v Provence slyšela, že ten příběh je autentický. což mě velice potěšilo.
Jeden čas jsem tuhle knížečku dávala všem jako dárek.

Anonymní řekl(a)...

8Animovanou verzi příběhu jsem nedávno shlédla zde: http://www.permaweb.cz/video/mu-kter-s-zel-stromy
Zdeňka

Jitka Neradová řekl(a)...

To je ale hezký zvyk. Kniha se mi moc líbí, znám ji v audiopodobě,čte Marek Eben a i to je zážitek.

wlcice řekl(a)...

Díky všem za rozšíření informací! Skvělé! Film s chutí zhlédnu taky no a Marka Ebena poptám. audioknihy můžu! máme jich tu taky slušnou sbírku- ovšem bez "Muže" ;-)

ovesná vločka řekl(a)...

Poprvé jsem Muže sázejícího stromy potkala na jednom malém promítání. Těší mě, že je i kniha a ještě k tomu s ilustracemi Pavla Čecha. Díky za tip :-)