Premiérové Líbánky

22.8.2013

Dnes měl v kinech premiéru další Hřebejkův film- Líbánky. Mám české filmy ráda- tedy lehce jim nadržuju :-), ale zase nejsem žádný filmový maniak. Mám-li si vybrat, radši zajdu do divadla.

Nápad jít na Líbánky byl spontánní a jeho realizace byla expresní. Vyrazili jsme s Wlkem do kina našich studentských let - do Světozoru na Václavák!

Film má sice romantický název, ale tím romantika končí- pokud nepočítám úchvatné záběry na sluncem prosvícenou českou krajinu ;-).
Jinak pro mě osobně psychomasakr!

 

Děj prozrazovat samozřejmě nebudu-  snad jen to, že se odehrává ve několika dnech- z toho jeden je svatební. Krásná těhotná nevěsta Aňa Geislerová a slunný den - hotová idyla. Do toho jeden nezvaný host- a všechno je jinak. Pak už jste až do konce filmu stále na pochybách, jak to bylo doopravdy. Co je výmysl a co je těžko uvěřitelná skutečnost.

Přišla mi na mysl spouta otázek...
Co vlastně víme o těch, které si bereme dobrovolně a slibujeme si vzájemně, že spolu budeme navždy? A mají hříchy mládí promlčecí lhůtu?
Může zdánlivá nedospělost fungovat jako omluvenka na to, co jsme provedli?
Jak moc o sobě lžeme svému okolí?
Můžeme obelhat i sami sebe?
Měníme se s přibývajícím věkem- nebo jsme stále stejní, jen ten, kdo nás miluje nevidí naše stinné stránky?
Co všechno jsou rodiče ochotni udělat pro svoje děti? 
Zločin a trest?
Co s kostlivci ukrytými ve vlastní skříni? 

Film skončil. Na plátně byla dlouhou chvíli němá tma. V sále nikdo ani nedutal. Všichni přemýšleli. Určitě měl každý z nás o čem.

Bude to znít asi feministicky, ale je to můj dojem: všichni mužští hrdinové byli odsouzení i politováníhodní zároveň. Každý za něco jiného. Průšviháři, vyvrženci, slaboši... a přesto si je krásné ženy vybraly za otce svých dětí... v reálu to jistě funguje obousměrně- tedy pohlaví mohou být libovolně zameněna.

Líbánky, při kterých mrazí. Není špatné je vidět, jen je třeba zhlédnout je v mimořádně dobré psychické kondici ;-) Naposledy jsem takovou filmovou depku utržila po zhlédnutí dánského filmu "Hon".

1 komentář:

Jitka Neradová řekl(a)...

Již jsem slyšela podobnou annonci,takže jsem hodně zvědavá a čekám na to správné rozpoložení.