Letošní den poslední- silvestrovský

31.12.2014

Jedna banda kamarádů nás opustila hodinu po půlnoci- hráli jsme hry, povídali a smáli se- no a druhá parta jiných kamarádů se rozhodla, že zajdeme na společný oběd do naší oblíbené čínské restaurace, kde to probíhalo v podobném stylu- jen se tedy nehrály hry, ale ochutnávaly se dobroty z čínské kuchyně. 



Na odpoledne jsme měli naplánovanou hromadnou návštěvu Národního divadla - vánoční příběh Louskáček. Lístky koupeny s náležitým předstihem- hned 1.září. 


 
 

 
Divadlo vyprodané, představení úchvatné- prošpikované všelijakými legráckami- tak jak jsme u silvestrovských představení zvyklí. Tanečníci sklidili zaslouženě velké ovace....





Další představení nás čekalo v tramvaji. Taková pěkná silvestrovská scénka, která nezasloužila ovace, nýbrž jedno svižné proplesknutí hlavního aktéra.

U Výstaviště se ozvalo chraplání z amplionu ve voze, kde řidička oznamovala, že tramvaj je odkloněna od své původní trasy a že na konečnou do vozovny pojede jinudy. Hotovo. Tramvaj plná turistů- kdy by se tím trápil. Jen ať si pěkně užijí dobrodružství. Někteří zmateně vystoupili hned na další zastávce u metra- jiní měli mapy, počítali s tím, že stav nouze může nastat- ovšem paní řidička vypnula i světelné tabule, kde jsou vypsány zastávky na trase, takže měli smůlu.

Konečné zastávky jsou pověstné svou nevlídností a osamělostí- nejinak je tomu i u té "naší". Do cíle jsme dojeli jen my Wlci a čtyři zmatení turisti.
Řidička je popoháněla a aby jim jasně dala najevo, že dál se nejede, hulákala: "Nono, tak šupu šup vystupovat!"
Hleděli na ni vyjeveně. Řidička tedy přepla do mezinárodního modu a načuřeně gestikulovala: "Finito! Ven! Vystup si! Támhle musíš naproti, tam ti to jede zpátky. Tady konec! Ende!! "

Turisti třímali krabice s dárkovým balením českých piv a igelitky chipsů a mapy a soukali se ven do tmy. Byli tam, kde být nechtěli a silvestrovský večírek si jistě představovali jinak...  Udělali jsme tedy poslední letošní dobrý skutek a těm lidem vysvětlili, co se stalo a jak z toho ven :-) Počkali s nimi na jinou tramvaj a ujistili je, že objížďka už nebude, že už je závada odstraněna. (sláva internetu a mobilům!) Děkovali, mávali nám... jak málo stačí. 

Možná by nebylo od věci, kdyby Dopravní podnik lehce jazykově připovzdělal své zaměstnance, protože tohle nebyl první případ, dky jsem osobně byla svědkem toho, že řidič není schopen s cestujícím komunikovat jinak než česky. Asi by stačilo, kdyby hlášení o výluce na trati proběhlo i v angličtině, nebo se objevil nějaký nápis na těch super svítících infotabulích ve voze... no nic. To jsou jen utopické úvahy, kdo by tohle řešil...


Večer jsme strávili doma- v klidu. Díky ČT Art za Les Misérables. Ty převeselé estrády, které běžely na ostatních kanálech,  nedávám ani po dvou deci. ;-)

2 komentáře:

msedlakova řekl(a)...

My jsme se zase dívali na ČT 2 na Cimrmany. To bylo jako vždy moc fajn.

Míša z Plzně

Alča řekl(a)...

Vidíš, a já zrovna v Dopravním podniku angličtinu učím... ale to jsou dámy, co si to samy platí.... a jde jim to - přiměřeně. Řidiče tramvají ovšem v kursu nemám, tohle jsou dámy,co vyřizují placení pokut. :-)
Jednou jsem takhle ovšem zachraňovala cizince v nemocnici na Homolce, kde je příjem pro cizince... paní recepční se snažila pacošovi vysvětlit, že musí NA RENTGEN! Pomalu, hlasitě a česky dále ubožákovi sdělila, že je třeba jít ROV-NĚ!!! No, ještě tu jazykáři budou mít práci dlouho...