Podzimní prázdniny v maďarských termálech

23.-27.10.2016

Vzhledem k tomu, že léto mívám víc než pracovní, zkusili jsme loni dovolenou v termínu, který pro většinu lidí atraktivní není: konec října. děti mívají ve škole prázdniny, takže uvolněnka stačí na 2dny a je z toho pohodlně celý týden.

Dali jsme na doporučení a vydali se do maďarských lázní. Jsem v kontaktu s mnoha klienty na vozíku, a tak jsem chtěla mít i osobní zkušenost s tím, než jim něco doporučím. 

Ale nejsem úplně lázeňský typ. Procházky po kolonádě mě baví jen dokud nenavštívím všechny kavárny, a pak už je zas čas na něco nového :-)

Vybrali jsme si menší městečko Szentgotthard - hned u rakouských hranic. Z Prahy pohodlně za 6hodin jízdy autem. Ale dalo by se dojet i veřejnou dopravou.

 

Na parkovišti pouze 2auta s českou poznávací značkou. Menší resort s hotelem propojen chodbou, takže do bazénů a vířivek pohodlně dojdete z pokoje v erárním bílém županu. Hotel je rázem plný ledních medvědů různých rozměrů :-)

Ráchali jsme se v té teplé vodě zodpovědně- třeba i 4hodiny denně. Na odpočinek ideální. Kolem bazénů byly nádherné palmy a všelijaké lupenaté rostliny, takže iluze exotických krajin navozena dokonale ;-)

 

K dispozici byl i tobogán a skluzavka, který ovšem plavčíci pouštěli v záhadných intervalech. pár minut se jezdilo- pak si plavčíci sedli ke svým chytrým telefonům a zaujatě surfovali po sítích- a po hodině zas na chvíli nechali děti řádit.

Bazén pro nejmenší byl mělký a plný různých vodotrysků a sprch. 

 

Hotel byl moderní, zřejmě po rekonstrukci. Pokoje prostorné a vzorně uklizené.

 

Vycházky po  městě nenabízely moc možností. Ale kolem barokního kostela, který je dominantou lázeňského městečka, se rozprostírala krásná zahrada, která v barvách podzimu vypadala úchvatně. 

 

 

Divadlo- postavené na místě někdejšího kostela. Pár obvodových zdí je ještě dochováno.

 


Náměstí tvořilo pár obchůdků kolem dokola. 

 

Určitě stojí za návštěvu některá z maďarských cukráren. Nabízí se vynikající káva a výstavní zákusky.



 
 
Ale některé obrazy byly jak z dob hodně minulých :-)

 

Podnikli jsme dva další výlety mimo teritorium lázeňského městečka.

Jeden k jezeru Hársas. Dalo by se dojít i pěšky - na cedulích byla pro pěší túra označena na 70minut.
Nádherné výhledy a podzimní obrazy. Příjemná procházka, při které si můj krokoměr chrochtal blahem, protože byl rázem zakrmen příslušnými tisíci kroků. Cesty sjízdné i pro vozíčkáře.





A další výlet byl na území Rakouska. Na hranicích po nás po dlouhé době požadovali pasy a celník opravdu studoval naše údaje a obličeje.
Jeli jsme do oblasti Burgenland- jak už název napovídá, slibuje hrady ;-)

 My jsme se rozhodli navštívit nejstarší a nedobytný hrad Güssing.

 


Se stavbou Güssingu se začalo už v roce 1157 a se stal symbolem celého regionu. Parkoviště u hradu bylo zdarma a když jsme studovali orientační mapu: "Kudy k hradu?", zrovna jsme vyrušili v putování "šneka". :-) Šinul si to pěkně po vyznačených cestách.

 

Z hradeb se opět nabízely krásné výhledy do kraje. Na prohlídku hradu v němčině jsme si netroufli. Ale vycházka to byla pěkná.

V lázních bylo dobře, tělo řádně protaženo a prohřáto, ale 4denní pbyt pro mne byl plně dostačující. Déle bych s takovým lenošením měla problémy. Hlavně hotelová výkrmna by mne asi brzy zařadila do knihy hmotnostních rekordů. 

Každopádně jsme si v Maďarsku připadala jako manželka milionáře - bankovky minimálně se třemi nulami a plná peněženka :-)) 
Ceny v HUFech (říkali jsme tak forintům podle oficiální zkratky maďarské měny) se v přepočtu na české dělí deseti.

 

Klientům na vozíku i rodinám s dětmi mohu doporučit. Teplá voda, bezbariérové ubytování, výtahy dost velké i na elektrický vozík. Zvedák jsme ale u žádného bazénu nikde neviděla, ale silných  plavčíků tam bylo dost. 

Informace i jednotlivých  letoviscích v MaĎarsku má poměrně pěkně zpracované Hungariatour.

1 komentář:

Marie Tomšů řekl(a)...

V Německu když provádí na hradech němčinou, a ti, kteří nevládnou jazykem, dostanou do ruky vytištěný předklad průvodcovské přednášky ve svém jazyce, i v češtině,tak třeba to funguje i v Rakousku, zvlášť když to je blízko našich hranic