Spalovač mrtvol od Bezručů

29.11.2016

Několikrát do roka se ostravští Bezruči vypraví do Prahy. Na tuto příležitost vždycky číhám. Musím je vidět! ;-) Už jsem zhlédla skoro všechna jejich představení- a zašla bych i opakovaně, ale sehnat lístky není úplně jednoduchý úkol. Chodíme na ně rádi hromadně. A protože jejich ztvárnění je vždycky takové drsné a neotřelé, nazýváme náš divadelní spolek mordpartou a součástí představení bývá i dlouhá debata - co a jak bylo myšleno. A kdo co jak pochopil a vnímal. Nejsme žádní odborníci, ale baví nás to.

Tentokrát se šlo na hru, která měla letos v Ostravě premiéru a jejíž divadelní zpracování jsem si moc nedovedla představit, protože pan Hrušínský v roli filmového pana Kopfrkingla už asi nikdy nebude překonán a ubránit se srovnávání není snadné.



Norbert Lichý byl jistě skvělou volbou.

Vždycky se těším na ztvárnění scény, to Bezruči umějí dost minimalisticky, a přitom působivě. Za zmínku určitě stojí detail, kdy na stěnách bytu visí místo obrazů zarámovaný zákon o kremaci a „jízdní řád smrti“.
Fascinující a velmi nezvyklou kulisu zde sehrály tři kontrabasy použité jednou jako rakve s mrtvolami, potom zase jako vánoční stromeček a samozřejmě se na ně i hrálo, což jen umocňovalo mrazivou atmosféru.
Divákům v prvních řadách byly nabídnuty proslulé věnečky (je libo rakvičku, nebo věneček?) a "Norbertovi Kopfrkinglovi" bezpochbyby všichni ve vyprodaném sále věří, že: "Nic není v životě jisté, jenom smrt"

Člověka mrazí při zamyšlení se nad tím, kolik takových "bezpáteřníků" typu pana Kopfrkingla kolem sebe pořád má. I pan Kopfrkingl navenek působí jako milující manžel, který nepije alkohol, nekouří, svoji práci miluje...  přitom bez problémů uposlechne výzvy nejbližšího našeptávače a aby se zalíbil je schopen své nejbližší jednoduše zlikvidovat. Příběh dokonale nadčasový a stále aktuální, každý si může dosadit jména dle libosti.

Na film už se asi podruhé nepodívám, nemám odvahu, Bezruči nezklamali. Po jejich představení se nemůže hned jít spát- vždycky je o čem přemýšlet a diskutovat.

Žádné komentáře: